Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας και νομπελίστρια, Alice Munro

Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας και νομπελίστρια, Alice Munro Facebook Twitter
Alice Munro/ Φωτ.: Getty Images
0

Η Καναδή διηγηματογράφος και νομπελίστρια Alice Munro, η οποία εξέταζε την καθημερινή ζωή μέσα από τον φακό της μυθοπλασίας για περισσότερα από 60 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι της στο Οντάριο. Έπασχε από άνοια για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Alice Munro έχει χαρακτηριστεί ως «η Καναδή Τσέχωφ» από τη Cynthia Ozick, καθώς το έργο της βασίστηκε σε μορφές και θέματα που παραδοσιακά αγνοούνται από τη λογοτεχνική επικρατούσα τάση.

Μόνο αργότερα στη ζωή της η δημοτικότητα της Munro άρχισε να ανεβαίνει, καθώς οι διακριτικές ιστορίες της για φαινομενικά απλούς ανθρώπους σε μη δραματικές, μικρές πόλεις του Καναδά συγκέντρωσαν μια σειρά από διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Νόμπελ λογοτεχνίας του 2013.

Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για τη συνολική προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 της απονεμήθηκε το Man Booker International, για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια και το 2007. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα εν ζωή που εκδίδει τα έργα του στην αγγλική γλώσσα.

Η Alice Munro είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με κάθε διήγημά της η Munro καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Munro μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».

Γεννημένη το 1931 σε μια οικογένεια εκτροφέων αλεπούδων και πουλερικών που ζούσαν έξω από το Γουίνγκαμ του Οντάριο και αγωνίζονταν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η Munro πήγε στο πανεπιστήμιο με υποτροφία και σπούδασε για δύο χρόνια πριν μετακομίσει στο Βανκούβερ με τον πρώτο της σύζυγο, James Munro, το 1951.

Ήταν η δεύτερη καναδικής καταγωγής συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, αλλά η πρώτη με καθαρά καναδική ταυτότητα. Ο Saul Bellow, που κέρδισε το βραβείο το 1976, γεννήθηκε στο Κεμπέκ αλλά μεγάλωσε στο Σικάγο και θεωρήθηκε ευρέως ως Αμερικανός συγγραφέας.

Η Munro άρχισε να γράφει διηγήματα ενώ έμενε στο σπίτι και μεγάλωνε τα παιδιά της. Σκοπός της ήταν να γράψει κάποτε ένα μυθιστόρημα, αλλά δήλωσε ότι με τρία παιδιά δεν ήταν ποτέ σε θέση να βρει τον απαραίτητο χρόνο. Άρχισε να αποκτά φήμη όταν οι ιστορίες της άρχισαν να δημοσιεύονται στο New Yorker τη δεκαετία του 1970.

Παντρεύτηκε τον James Munro το 1951 και μετακόμισε στη Βικτώρια της Βρετανικής Κολομβίας, όπου οι δυο τους διατηρούσαν ένα βιβλιοπωλείο. Απέκτησαν τέσσερις κόρες -η μία πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννησή της- πριν χωρίσουν το 1972. Στη συνέχεια, η Munro επέστρεψε στο Οντάριο. Ο δεύτερος σύζυγός της, ο γεωγράφος Gerald Fremlin, πέθανε τον Απρίλιο του 2013.

Η Munro το 2009 αποκάλυψε ότι είχε υποβληθεί σε εγχείρηση bypass καρδιάς και είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο.

Με πληροφορίες από Guardian. Reuters

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Πολιτισμός / Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Στο συνέδριο συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η κόρη της σπουδαίας ποιήτριας, Έλση Δημουλά, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να «αγκαλιάσουν» τη γνώση και να τολμούν να εκφράζονται μέσα από την ποίηση
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Το κοψοχολιαστικό «Oddity», το «Seven Veils» με την Αμάντα Σέιφριντ, το «Α Traveler’s Needs» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το γαλλικό crowdpleaser «En Fanfare» είναι μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ