Σε νέο επίπεδο φαίνεται πως πάει η Τουρκία το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah, η Άγκυρα πρόκειται να ξεκινήσει το δικό της πρότζεκτ για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων.
Μάλιστα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η χαρτογράφηση θαλάσσιων πάρκων από την Τουρκία έρχεται σαν «οφθαλμός αντί οφθαλμού» στην ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εί δηλώσει πριν από έναν μήνα πως: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες" δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία μονομερoύς καθεστώτος».
Την ίδια επιχειρηματολογία επαναλαμβάνει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, στο οποίο η δημοσιογράφος που το υπογράφει επικαλείται τη δήλωση «Τούρκου αξιωματούχου που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί», ο οποίος φέρεται να είπε πως το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας πρόκειται να χαρτογραφήσει τα δικά του Θαλάσσια Πάρκα στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται σε ποια περιοχή γίνεται η αναφορά.
Στο άρθρο αναφέρεται πως τα πάρκα που θα δημιουργήσει η Ελλάδα «θα παρακολουθούνται με χρήση drones, δορυφόρων και τεχνητής νοημοσύνης μετά το 2026. Η περιοχή θα προορίζεται για επιστημονική έρευνα όπου ελέγχεται η κυκλοφορία των πλοίων και δεν υπάρχει κατασκευαστική δραστηριότητα. Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή πρόταση για συνεργασία. Η κίνηση θεωρείται τετελεσμένο γεγονός».
Το άρθρο ψέγει την Ελλάδα, καθώς όπως λέει αυτή η κίνηση διακινδυνεύει να διαταράξει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών, καθώς όπως σχολιάζεται εν συνεχεία «υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί των αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία των άλλων και να θεσπίσουν κυριαρχία στον θαλάσσιο χώρο».
Το άρθρο καταλήγει στη συνεργασία μεταξύ της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων το 1996 για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, λέγοντας ότι βάσει των προαναφερομένων θα πρέπει η Ελλάδα να συνεργαστεί με την Τουρκία και όχι να δρα μονομερώς, επαναλαμβάνοντας την αξίωση της Τουρκίας να συμμετέχει σε οτιδήποτε εμπίπτει στην ελληνική δικαιοδοσία στο Αιγαίο.
«Όταν η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση ως 'τετελεσμένο γεγονός', η Ελλάδα απάντησε ότι η Άγκυρα 'πολιτικοποιεί ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό ζήτημα', αν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ότι 'η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος'. Αντί για αμοιβαίες κατηγορίες, οι δύο χώρες πρέπει να βρουν μια συνταγή για να ξεπεράσουν αυτήν την τελευταία πρόκληση που τίθεται από τις μονομερείς δηλώσεις θαλάσσιων πάρκων. Η Αθήνα πρέπει να αναγνωρίσει την προσφορά συνεργασίας της Άγκυρας και να σταματήσει τη δημιουργία των πάρκων μέχρι να επιτευχθεί συντονισμός σε επίσημο επίπεδο μεταξύ των αρμόδιων θεσμών. Τα θαλάσσια πάρκα και οι διασυνοριακές προσπάθειες διατήρησης, γενικά, είναι ένας ιδανικός τρόπος για τη διατήρηση της φύσης, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών τους. Για άλλη μια φορά, ο διάλογος είναι απαραίτητος».