«Η καθυστέρηση του Τζο Μπάιντεν να άρει τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων εναντίον στόχων στη Ρωσία άφησε τις δυνάμεις του Κρεμλίνου να γελούν με την Ουκρανία και να μπορούν να "κυνηγούν" τον λαό της» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Guardian.
Σε μια εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Κίεβο, δήλωσε ότι η διγλωσσία του Λευκού Οίκου έχει κοστίσει ζωές και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ξεπεράσει τις ανησυχίες του για πιθανή πυρηνική «κλιμάκωση» με τη Μόσχα. Μετά από μήνες πιέσεων, το βράδυ της Πέμπτης οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, κοντά στο Χάρκοβο.
Όμως, στη συνέντευξή του στον Guardian, ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι θέλει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί «ισχυρά» όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος - μια κόκκινη γραμμή που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να άρει. «Οι ΗΠΑ πρέπει να πιστέψουν περισσότερο σε εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Χωρίς αυτό το πράσινο φως, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι άλλοι σύμμαχοι, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ούτε τα δικά τους όπλα μεγάλου βεληνεκούς. «Πιστέψτε μας, πρέπει να ανταποκριθούμε. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα άλλο εκτός από τη δύναμη. Δεν είμαστε ο πρώτος και ούτε ο τελευταίος στόχος» είπε, αναφερόμενος στη Ρωσία.
«Νομίζω ότι είναι απολύτως παράλογο να έχουμε (σ.σ. δυτικά) όπλα και να βλέπουμε τους δολοφόνους, τους τρομοκράτες, που μας σκοτώνουν από τη ρωσική πλευρά. Νομίζω ότι μερικές φορές απλά γελούν με αυτή την κατάσταση», δήλωσε. «Εκείνοι είναι σαν να πηγαίνουν για κυνήγι. Κυνηγούν ανθρώπους. Καταλαβαίνουν ότι μπορούμε να τους δούμε, αλλά δεν μπορούμε να τους φτάσουμε» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Ζελένσκι ήρθαν καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλάρωσε την Πέμπτη την πάγια πολιτική της που απαγόρευε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Έδωσε την άδεια στην Ουκρανία να ανταποδώσει τα πυρά - αλλά μόνο κοντά στο Χάρκοβο, όπου η Μόσχα κλιμακώνει τις επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες
Η απόφαση επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το πυροβολικό Himars που προμηθεύουν οι ΗΠΑ για να πλήξει Ρώσους στρατιώτες και κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ζελένσκι χαιρέτισε την κίνηση των ΗΠΑ και δήλωσε στον Guardian ότι θα ενισχύσει σημαντικά «την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής διέλευσης των συνόρων». Αργότερα την Παρασκευή, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την απόφαση ως «βήμα προς τα εμπρός».
Αλλά ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η πολιτική του που απαγορεύει βαθύτερα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος δεν είχε αλλάξει. Η Ουκρανία εξακολουθούσε να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Atacms εντός της Ρωσίας, είπε.
Μιλώντας μέσα στο προεδρικό του αρχηγείο, ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Storm Shadow βρετανικής κατασκευής. Είπε ότι, παρά τις αντίθετες αναφορές, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε δώσει «100% άδεια» για κάτι τέτοιο. Η μετατόπιση της Πέμπτης είναι απίθανο να αλλάξει ούτε τη θέση του.
«Η Ρωσία κινείται ταχύτηρα από τη Δύση»
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες που βρίσκονται σε ειρήνη έχουν «διαφορετικές προτεραιότητες» και, όπως είναι κατανοητό, δεν συμμερίζονται την αίσθηση υπαρξιακού επείγοντος της Ουκρανίας. Αυτό σήμαινε ότι ο «διάλογος» αντί της δράσης θα μπορούσε να είναι απογοητευτικός. «Για εμάς, ο χρόνος είναι η ζωή μας», είπε.
«Αν δεν κατέβεις σε ένα λεπτό (σ.σ. σ' ένα καταφύγιο) μπορεί να είσαι νεκρός. Επομένως, η στάση απέναντι στον χρόνο είναι εντελώς διαφορετική» τόνισε.
Όπως σημείωσε, η Ρωσία «κινείται ταχύτερα» από τη Δύση όσον αφορά την κατασκευή και την προμήθεια όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο Ζελένσκι παρομοίασε την Ουκρανία με ένα πλοίο -«όχι ένα πλοίο που βυθίζεται» - το οποίο «πρέπει να φτάσει στον προορισμό του δίκαια και ακέραιο, σώζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».
Μίλησε, επίσης, για το συναισθηματικό και προσωπικό τίμημα που ο πόλεμος είχε επιφέρει στον λαό της χώρας του. «Δεν ξέρεις τι είναι ο πόλεμος μέχρι να έρθει στο σπίτι σου, στο δρόμο σου, σε έναν φίλο σου, σε κάποιον που σπούδασες μαζί του ή σε κάποιον που αγαπάς. Μέχρι να το έχεις αυτό, ο πόλεμος είναι κάπου μακριά» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος.