Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα έναντι των απειλών της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ «να επικοινωνήσει το άμεσο μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία», βγάζοντας περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από την αποθήκη του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην Telegraph που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (16/6). «Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να διαβουλευτούμε για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Από τις 32 χώρες μέλη της συμμαχίας, τρεις -οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Τουρκία φιλοξενούν επίσης αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τον Μάρτιο του 2023 είχαν 1.419 αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό τους. Η Ρωσία επέλεξε να μην δημοσιεύσει τα δικά της στοιχεία για το 2023, αλλά ανέφερε ότι είχε 1.549 το 2022. Μαζί, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του παγκόσμιου αποθέματος πυρηνικών όπλων.
Αν και στόχος του ΝΑΤΟ είναι η μη διάδοση πυρηνικών όπλων, «ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν έχει, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Η Μόσχα επέκρινε τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τα χαρακτηρίζει «τίποτα άλλο παρά κλιμάκωση». Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν μιλάει ποτέ για πυρηνικά όπλα «με δική του πρωτοβουλία, καθώς παίρνει το θέμα σοβαρά», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. Η Μόσχα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα κοινές πυρηνικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, όπου άρχισε να αποθηκεύει ορισμένες από τις πυρηνικές κεφαλές της το 2023, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως προειδοποίηση προς τη Δύση να μην παρεμβαίνει στην εν εξελίξει εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας, προειδοποιώντας ότι σε λίγο καιρό «το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν, και αυτό είναι δύο δυνητικοί αντίπαλοι με πυρηνική ισχύ - η Κίνα και η Ρωσία».
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, ένα σουηδικό think tank, δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 500 πυρηνικές κεφαλές και ενδέχεται να έχει αναπτύξει για πρώτη φορά έναν μικρό αριθμό από αυτές.
Στόλτενμπεργκ κατά Κίνας: Η στήριξη στη Ρωσία θα έχει κόστος
Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο. Αναμένεται να γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εντός της ημέρας.
Υπογραμμίζοντας ότι «η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα. «Κάποια στιγμή – εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία – οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος», συμπλήρωσε.
Το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, επικρίνει όλο και πιο έντονα τη βοήθεια στη ρωσική πολεμική μηχανή που προσφέρουν η Κίνα και οι επιχειρήσεις της, οι οποίες προμηθεύουν συστατικά και εξοπλισμό που υποστηρίζουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα. Τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, την οποία έως σήμερα ήλεγχε η Ουάσινγκτον, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι «περισσότερες από 20 χώρες» δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους φέτος, όπως αξιώνει εδώ και πολύ καιρό η Συμμαχία. Πριν από πέντε χρόνια, λιγότερα από 10 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εκπλήρωναν τον στόχο της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.
Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ, AFP, Reuters