Η ανακάλυψη μικροπλαστικών σε πέη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία

Η ανακάλυψη μικροπλαστικών σε πέη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία Facebook Twitter
Μικροπλαστικά/ Φωτ.: Getty Images
0

Μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε πέη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό ρόλο τους στη στυτική δυσλειτουργία.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την πρόσφατη ανίχνευση των ρύπων σε όρχεις και σπέρμα. Η ανδρική γονιμότητα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και περισσότερες έρευνες σχετικά με τις πιθανές βλάβες των μικροπλαστικών στην αναπαραγωγή είναι επιβεβλημένες, λένε οι ειδικοί.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το πέος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη μόλυνση με μικροπλαστικά λόγω της υψηλής ροής του αίματος κατά τη διάρκεια της στύσης. Οι άνθρωποι προσλαμβάνουν μικροπλαστικά μέσω του φαγητού, του ποτού και της αναπνοής και τα μικροσκοπικά σωματίδια έχουν ανιχνευθεί στο αίμα.

Η μελέτη αξιολόγησε ιστούς που ελήφθησαν από πέντε άνδρες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία. Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, με το PET και το πολυπροπυλένιο να είναι τα πιο διαδεδομένα. Και τα δύο χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών και σε άλλα καθημερινά αντικείμενα.

Φαίνεται ότι υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση των ανθρώπινων σωμάτων με μικροπλαστικά, με τους επιστήμονες να τα βρίσκουν όπου κι αν κοιτάξουν. Ο αντίκτυπος στην υγεία είναι ακόμη άγνωστος, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.

Τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς, όπως κάνουν τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ οι χημικές ουσίες στα πλαστικά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν βλάβη. Οι γιατροί διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή προσβολή σε άτομα των οποίων οι αρτηρίες ήταν μολυσμένες με μικροπλαστικά.

Μικροπλαστικά: «Το πέος είναι ένα αγγειακό, σπογγώδες όργανο, οπότε είναι σίγουρα ευάλωτο»

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων πετάγονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο και πολλά από αυτά διασπώνται σε μικροπλαστικά. Αυτά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τους βαθύτερους ωκεανούς.

Ο Δρ Ranjith Ramasamy, επικεφαλής της νέας έρευνας, ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Το πέος είναι ένα αγγειακό, σπογγώδες όργανο, οπότε είναι σίγουρα ευάλωτο.Κατά τη διάρκεια μιας στύσης, το ένα πέμπτο του όγκου του αίματος σε ολόκληρο το σώμα αντλείται στο πέος».

Πρόσθεσε: »Γνωρίζουμε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι πολυπαραγοντική. Χρειάζονται καλές ορμόνες, νεύρα, παροχή αίματος και καλός λείος μυϊκός ιστός για να συμβεί στύση. Διαπιστώσαμε ότι τα μικροπλαστικά ήταν παρόντα στον λείο μυ του πέους.Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και υποψιαζόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των λείων μυών».Ο

Ο Ramasamy δήλωσε ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί ο πιθανός ρόλος των μικροπλαστικών στη στυτική δυσλειτουργία και την ανδρική υπογονιμότητα.Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μειώνεται εδώ και δεκαετίες και το 40% των χαμηλών αριθμών παραμένει ανεξήγητο, αν και η χημική ρύπανση έχει ενοχοποιηθεί από πολλές μελέτες. Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια ανέφεραν ότι τα μικροπλαστικά μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και προκάλεσαν ανωμαλίες και ορμονικές διαταραχές.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο IJIR: Your Sexual Medicine Journal, ανέλυσε δείγματα ιστών που ελήφθησαν από πέντε άνδρες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για πρόθεση πέους, η οποία αποτελεί θεραπευτική επιλογή για άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία. Τα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν κυμαίνονταν σε μέγεθος από 0,5 χιλιοστά έως 0,002 χιλιοστά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διάχυτη εξάπλωση των μικροπλαστικών ήταν ανησυχητική και ήταν επιτακτική ανάγκη να κατανοηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ