Γαλλία: Αποκαλυπτήρια για το γλυπτό - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι

Γαλλία: Αποκαλυπτήρια για το γλυπτό - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι Facebook Twitter
0

«Ωδή στην πολυπολιτισμικότητα» χαρακτηρίζει ο γαλλικός Τύπος το γλυπτό - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στον κήπο «Σαρλ Αζναβούρ», στα Ηλύσια Πεδία.  

Το γλυπτό, που αναπαριστά μια μαύρη γυναίκα η οποία στο ένα χέρι κρατάει ένα κλαδί ελιάς και στο άλλο μια χρυσή φλόγα, είναι έργο της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Άλισον Σάαρ. Το έργο είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο και ηφαιστειακό πέτρωμα, ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Το μνημείο- σύμβολο περιλαμβάνει, επίσης, έξι καθίσματα τοποθετημένα σε κύκλο γύρω από το γλυπτό, τα οποία προέρχονται από τις έξι ηπείρους, για να αντιπροσωπεύουν τις ηθικές και ειρηνικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το κάθισμα που βρίσκεται στην άκρη αριστερά του γλυπτού συμβολίζει την καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αρχαία Ελλάδα. Ο τίτλος του γλυπτού «Salon» (σαλόνι, καθιστικό) δείχνει πως «το έργο είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλους, που προωθεί τον διάλογο και επιτρέπει τις συναντήσεις», δήλωσε η δημιουργός Άλισον Σάαρ.

Το παρών στα εγκαίνια του έργου έδωσαν, εκτός από την Αμερικανίδα δημιουργό, ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ο Νταβίντ Λαπαρτιέν,πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής και Αθλητικής Επιτροπής της Γαλλίας (CNOSF) και η Ζαν Ντ' Οτσερ, δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού.

Οι λόγοι που επελέγη η Αμερικανίδα δημιουργός για το έργο - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Αν και η Αμερικανίδα γλύπτρια είναι ελάχιστα γνωστή στη Γαλλία, επί 40 χρόνια με τα έργα της δείχνει ενδιαφέρον για τις γυναίκες της αφρικανικής ηπείρου. Τα γλυπτά και οι δημιουργίες της από ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά ενσωματώνουν στοιχεία από διαφορετικές αφρικανικές, αφροαμερικανικές πολιτιστικές παραδόσεις καθώς και πολιτιστικές παραδόσεις από χώρες της Καραϊβικής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα έργα της έχουν εκτεθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, επίσης στη Νέα Υόρκη και στο Lacma (Los Angeles County Museum of Art) στο Λος Άντζελες.

Γεννημένη στις 5 Φεβρουαρίου του 1956 στο Λος Άντζελες, η δημιουργός προέρχεται από οικογένεια καλλιτεχνών, η μητέρα της Μπέτι Σάαρ  ήταν γνωστή για τα έργα της με επίκεντρο θέματα φυλετικά και σχετικά με την σεξουαλικότητα ενώ ο πατέρας της Ρίτσαρντ Σάαρ, γερμανικής καταγωγής, υπήρξε γνωστός αγγειοπλάστης και συντηρητής έργων τέχνης. Το γλυπτό της Άλισον Σάαρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024  είναι το πρώτο της έργο που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καλλιτέχνης δήλωσε πως δημιούργησε το γλυπτό σε ατελιέ στην πόλη  Πουί-ντε-Ντομ στην κεντρική Γαλλία, ώστε να στηρίξει την εγχώρια αγορά και να ελαττώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Η Άλισον Σάαρ επελέγη για να φιλοτεχνήσει το γλυπτό - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 από την επιτροπή διοργάνωσης των Αγώνων και από τον δήμο του Παρισιού. Η επιλογή της έγινε «για την ευαισθησία της στις ανθρώπινες αξίες και στην ειρήνη που πρεσβεύει το ολυμπιακό πνεύμα». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 (διεξήχθησαν το 2021 λόγω της πανδημίας) ο Γάλλος καλλιτέχνης Ξαβιέ Βεϊλάν είχε δημιουργήσει σύνθεση γλυπτών έργων με τίτλο «The Audience» (Το κοινό).

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM