Η εφαρμογή που αλλάζει την ογκολογική φροντίδα στην Ελλάδα

Η ψηφιακή εφαρμογή e-health pass αλλάζει την ογκολογική φροντίδα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Τα άτομα με καρκίνο συμβιώνουν για χρόνια με το νόσημά τους και έχουν αποκτήσει εμπειρία στις δοσοεξαρτώμενες παρενέργειες των φαρμάκων, τη θεραπευτική έκβαση και άλλες χρήσιμες παραμέτρους.
0

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Παράλληλα, οι ασθενείς ενδυναμώνονται χάρη στην τεχνολογία και καθίστανται συνδημιουργοί στο ογκολογικό τους ταξίδι, με την  εμπειρία τους να λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό της θεραπευτικής προσέγγισης. Αυτό το μικρό θαύμα ξεκινά από την Ελλάδα, που γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα διαθέτει την πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή e-health pass.
 

Η φροντίδα του καρκίνου αλλάζει για πάντα και η χώρα μας – έστω και με καθυστέρηση ετών– αποκτά το ασθενοκεντρικό μοντέλο που κάθε ασθενής δικαιούται.  Τόσο η αντιμετώπιση όσο και η πρόληψη των πιο διαδεδομένων μορφών καρκίνου γίνονται πράξη με νέες μεθόδους χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και με καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσονται στα ερευνητικά εργαστήρια. Για να καλυφθεί το υψηλό τους κόστος απαιτείται η δημιουργία ενός Ταμείου Καρκίνου, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας του ΠΑΔΑ, Κώστας Αθανασάκης. Παράλληλα, η δημιουργία των ογκολογικών φακέλων των ασθενών από τα δεδομένα των 12 ογκολογικών νοσοκομείων της επικράτειας θα επιτρέψει στην πατρίδα μας μαζί με τα μητρώα ασθενών (registries) να έχει δικά της στοιχεία στον τομέα του καρκίνου και να μην ανατρέχει στα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Κομβική στιγμή στη διαμόρφωση του ολιστικού μοντέλου φροντίδας για τον καρκίνο είναι η διασύνδεση των ογκολογικών φακέλων των ασθενών με τους ηλεκτρονικούς φακέλους τους ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φροντιστές (γιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ).

Το φόρουμ θα επιτρέπει στους ασθενείς να ανταλλάσσουν απόψεις. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τη χάραξη της θεραπευτικής πορείας.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, σε αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα υπήρχε ένα κενό, καθώς πουθενά δεν καταγραφόταν η πολύτιμη εμπειρία των ασθενών. Τα άτομα με καρκίνο συμβιώνουν για χρόνια με το νόσημά τους και έχουν αποκτήσει εμπειρία στις δοσοεξαρτώμενες παρενέργειες των φαρμάκων, τη θεραπευτική έκβαση και άλλες χρήσιμες παραμέτρους.  Αυτή η γνώση πρόκειται να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη χάρη σε μια τεχνολογική εφαρμογή που επιτρέπει στους ασθενείς να ενσωματώσουν την εμπειρία τους στον ογκολογικό τους φάκελο.  Πρόκειται για ένα όραμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου που διασυνδέεται με τις προϋποθέσεις της ψηφιακής μεταρρύθμισης της υγείας και που γίνεται πράξη από την εταιρεία τεχνολογίας Gnomon informatics, με τη μορφή του e-health pass, ενός mobile app το οποίο σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος ογκολογικής φροντίδας. 

Πέρα από το δίκτυο ενσωμάτωσης της εμπειρίας των ασθενών που δημιουργήθηκε από την ιδέα και το όραμα της ΕΛΛΟΚ, το νέο ψηφιακό έργο που ενδυναμώνει τους ογκολογικούς ασθενείς περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού φόρουμ, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης. Το φόρουμ θα επιτρέπει στους ασθενείς να ανταλλάσσουν απόψεις. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τη χάραξη της θεραπευτικής πορείας. Έτσι ο ασθενής γίνεται συνδημιουργός της διαδρομής στο ταξίδι με τον καρκίνο και η χώρα μας  θα αποκτήσει ένα ψηφιακό έργο στην υγεία, το οποίο θα αντιγράψουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην επόμενη ημέρα, τέτοιου είδους mobile apps θα συνταγογραφούνται και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ογκολογικής φροντίδας. 

Το ζητούμενο είναι η φροντίδα να γίνει ολιστική και να αυξηθεί η συμμόρφωση των ασθενών ώστε η έκβαση της θεραπείας να είναι όσο το δυνατό καλύτερη. Αναφορικά με την πρόληψη των ογκολογικών νοσημάτων, τη μεγάλη επανάσταση φέρνουν τα νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του πνεύμονα και τον δερματικό καρκίνο. Τον δρόμο μάς τον δείχνει το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από το κοινό, με συνέπεια, π.χ., να πληθαίνουν καθημερινά τα ευρήματα ύποπτων βλαβών στον μαστό. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο περισσότεροι από 20.000 καρκίνοι και το successstory συνεχίζεται. 

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες της πολιτικής υγείαςκαι των οικονομικών της υγείας είναι πώς θα εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οι πόροι για την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών και των ακριβών εξετάσεων με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, όταν τελειώσει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών ολοένα αυξάνονται, αλλά τα κονδύλια κάποτε εξαντλούνται, γι’ αυτό απαιτείται στοχευμένη χρηματοδότηση και έξυπνες δαπάνες. Η στοχευμένη χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ενός Ταμείου Καρκίνου, ενώ και το Ταμείο Καινοτομίας, ως εργαλείο, μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες και να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ ομάδων πληθυσμού αναφορικά με το επίπεδο της παρεχόμενης ογκολογικής φροντίδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ