Οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα «ταράζουν» την κυβέρνηση - Ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα «ταράζουν» την κυβέρνηση Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου διαπιστώθηκαν αυξήσεις έως και 200% στην τιμή της μεγαβατώρας, προκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου «έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά με την ολοκλήρωσή της.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες πως εξετάζονται τόσο όλα τα δεδομένα αλλά και οι παράμετροι για το ζήτημα της ακρίβειας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε κάποια επιχείρηση αν παρουσιαστεί κίνδυνος», επισήμαναν χαρακτηριστικά.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» είχε δηλώσει πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

O Ιούλιος έφερε νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά την άνοδο της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά. Βασική απειλή για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς προβλέπεται να κλείσει στα 600 εκατομμύρια στο τέλος του έτους, την ώρα που οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 450 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του έτους.

Όπως σημείωνε πρόσφατα ρεπορτάζ της Καθημερινής, ακόμη και με τις αναμενόμενες εισροές που υπολογίζει να έχει ο αρμόδιος Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (∆ΑΠΕΕΠ) από τις επιστροφές μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ) και το «πράσινο» τέλος στο ντίζελ κίνησης, το έλλειμμα θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. 

Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή θέλουν το ΥΠΕΝ να είχε δρομολογήσει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα του 17,65%, σχέδιο που «πάγωσε» λόγω των Ευρωεκλογών για να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά. Ωστόσο, το ύψος αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ όπως και ο χρόνος εφαρμογής εκτιμάται ότι θα επανεξεταστεί αξιολογώντας και τα αποτελέσματα των εκλογών για το κυβερνών κόμμα, αναλόγως των κατευθύνσεων που θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όπως διαφαινόταν, οι καταναλωτές επρόκειτο να έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται αδιάκοπα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα ύψη.


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για μηνύματα και emails από τον Χάρη Δούκα

Πολιτική / Έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για μηνύματα και emails από τον Χάρη Δούκα

Ο δήμαρχος Αθηναίων καταγγέλλεται πως έχει στείλει μηνύματα και emails σε πολίτες για να επικοινωνήσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ - «Πορτοσάλτε, Γεωργιάδης εισακούστηκαν», απαντά ο ίδιος
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίζεται επιφυλακτικός
LIFO NEWSROOM
Κατρίνης: Όχι σε επιλογές «παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»

Πολιτική / Κατρίνης: Όχι σε επιλογές «παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος»
LIFO NEWSROOM
Π. Γερουλάνος: Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω

Πολιτική / Π. Γερουλάνος: Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω

«Δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης»
LIFO NEWSROOM