Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο

Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Γιάχια Σινουάρ, ο νέος πολιτικός αρχηγός της Χαμάς και ένας από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας από τους ηγέτες της μαχητικής ομάδας με τη μεγαλύτερη επιρροή, ο οποίος κατείχε τεράστια εξουσία ενώ παραμένει κυρίως κρυμμένος σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα.

Η επιλογή του την Τρίτη ως κορυφαίου διπλωματικού ηγέτη της Χαμάς - σε αντικατάσταση του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα - εδραιώνει την εξουσία του.

Τι γνωρίζουμε για τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ και το παρελθόν του

Τα χρόνια διάπλασης του Γιάχια Σινουάρ

Ο Γιάχια Σινουάρ γεννήθηκε στη Γάζα το 1962 σε μια οικογένεια που είχε εγκαταλείψει το σπίτι της, μαζί με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άλλους Παλαιστίνιους Άραβες που διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν κατά τη διάρκεια των πολέμων γύρω από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Αυτός ο εκτοπισμός επηρέασε βαθιά την απόφασή του να ενταχθεί στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980.

Ο Σινουάρ είχε στρατολογηθεί από τον ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος τον έκανε αρχηγό μιας μονάδας εσωτερικής ασφάλειας γνωστής ως Αλ Μαζντ. Η δουλειά του ήταν να βρίσκει και να τιμωρεί όσους ήταν ύποπτοι για παραβίαση των νόμων της ισλαμικής ηθικής ή για συνεργασία με τους Ισραηλινούς κατακτητές, μια θέση που τελικά τον έφερε σε μπελάδες με τις ισραηλινές αρχές.

Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Ο Γιάχια Σινουάρ μελετά τους Εβραίους και αποκαλύπτει τα μυστικά τους

Ο Σινουάρ φυλακίστηκε το 1988 για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων τους οποίους κατηγόρησε για αποστασία ή συνεργασία με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα αρχεία του ισραηλινού δικαστηρίου. Πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στη φυλακή στο Ισραήλ, όπου έμαθε τα εβραϊκά και ανέπτυξε μια κατανόηση της ισραηλινής κουλτούρας και κοινωνίας. Ενώ ήταν φυλακισμένος, ο Σινουάρ εκμεταλλεύτηκε ένα διαδικτυακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα και «καταβρόχθιζε» τις ειδήσεις του Ισραήλ. Μετέφρασε στα αραβικά δεκάδες χιλιάδες σελίδες λαθραίων αυτοβιογραφιών εβραϊκής γλώσσας γραμμένες από τους πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Σιν Μπετ.

Ο Γιουβάλ Μπιτόν, ένας Ισραηλινός οδοντίατρος που θεράπευε τον κ. Σινουάρ όταν ήταν υπό κράτηση και ο οποίος ανέπτυξε σχέση μαζί του, είπε ότι ο Σινουάρ είχε κοινοποιήσει κρυφά τις μεταφρασμένες σελίδες, ώστε οι τρόφιμοι να μπορούν να μελετήσουν τις αντιτρομοκρατικές τακτικές της υπηρεσίας. Στον Σινουάρ άρεσε να αποκαλεί τον εαυτό του «ειδικό στην ιστορία του εβραϊκού λαού», είπε ο δρ. Μπιτόν. Οι δύο άνδρες μιλούσαν τακτικά. «Οι συνομιλίες με τον Σινουάρ δεν ήταν προσωπικές ή συναισθηματικές», είπε ο δρ Μπιτόν. «Αφορούσαν μόνο τη Χαμάς». 

Ο Σινουάρ ήξερε το Κοράνι απ' έξω και εξέθεσε ψύχραιμα τα κυβερνητικά δόγματα της οργάνωσής του, είπε ο δρ. Μπιτόν, περιγράφοντας τα κίνητρα του Σινουάρ ως θρησκευτικά και όχι πολιτικά.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Σινουάρ έγραψε επίσης ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Το αγκάθι και το γαρύφαλλο», μια ιστορία ενηλικίωσης που περιόρισε τη ζωή του: Ο αφηγητής, ένα αγόρι από τη Γάζα, ονόματι Άχμεντ, βγαίνει από την κρυψώνα του κατά τη διάρκεια του Αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1967 για μια ζωή υπό ισραηλινή κατοχή, που κάνει τις ψυχές της νεολαίας να βράζουν σαν καζάνι. Σε αντίποινα, οι φίλοι και η οικογένεια του Αχμέτ επιτίθενται στους κατακτητές και σε όσους συνεργάζονται με τον εχθρό. Πλεγμένο σε όλο το βιβλίο είναι το θέμα της ατελείωτης θυσίας που απαιτεί η αντίσταση.

Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Ο Σινουάρ είπε κάποτε σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο ότι η φυλακή είναι ένα χωνευτήριο. «Η φυλακή σε χτίζει», είπε, προσθέτοντας ότι του έδωσε χρόνο να σκεφτεί τι πίστευε και το τίμημα που θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει για αυτό. Ωστόσο, ο Σινουάρ προσπάθησε να δραπετεύσει από την κράτηση πολλές φορές, σκάβοντας μια τρύπα στο πάτωμα του κελιού του με την ελπίδα να ανοίξει σήραγγα κάτω από τη φυλακή και να βγει από το κέντρο επισκεπτών. Και βρήκε τρόπους να συνωμοτήσει εναντίον του Ισραήλ με τους ηγέτες της Χαμάς στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να εισάγει λαθραία κινητά τηλέφωνα στη φυλακή και να χρησιμοποιήσει δικηγόρους και επισκέπτες για να μεταφέρει μηνύματα, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης τρόπων απαγωγής Ισραηλινών στρατιωτών για να ανταλλάξουν με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αυτές οι δραστηριότητες προμήνυαν την προσέγγιση που θα ακολουθούσε ο κ. Σινουάρ χρόνια αργότερα όταν σχεδίαζε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Ο Γιάχια Σινουάρ μετά τη φυλακή

Όταν αποφυλακίστηκε από την ισραηλινή φυλακή σε ανταλλαγή κρατουμένων το 2011, ο κ. Σινουάρ είπε ότι η σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών ήταν, μετά από χρόνια αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, η αποδεδειγμένη τακτική για την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είχαν φυλακιστεί από το Ισραήλ. «Για τον αιχμάλωτο, η σύλληψη ενός Ισραηλινού στρατιώτη είναι η καλύτερη είδηση ​​στο σύμπαν, γιατί γνωρίζει ότι έχει ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας γι' αυτόν», είπε τότε ο Σινουάρ.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο κ. Σινουάρ παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά. Έχει πει λίγα δημόσια για την οικογένειά του, αλλά κάποτε παρατήρησε ότι «οι πρώτες λέξεις που είπε ο γιος μου ήταν 'πατέρας', 'μητέρα' και 'drone'».

Η σκληρή του στάση δείχνει ότι δεν θα είναι πρόθυμος να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ που θα τερμάτιζε τις μάχες στη Γάζα και θα οδηγούσε στην επιστροφή περίπου 115 ομήρων, ζωντανών και νεκρών, που ελήφθησαν από το Ισραήλ και κρατούνται ακόμη. στη Γάζα. Πράγματι, αξιωματικοί των πληροφοριών του Ισραήλ και των ΗΠΑ είπαν ότι η στρατηγική του Σινουάρ είναι να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα για όσο χρόνο χρειάζεται για να θρυμματίσει τη διεθνή φήμη του Ισραήλ και να βλάψει τη σχέση του με τον κύριο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Η ψυχοσύνθεση του Σινουάρ και τι σημαίνει για τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός;

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι περισσότερες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο και το Κατάρ. Αλλά ο Σινουάρ εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμη και από το κρησφύγετό του στη Γάζα. Καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, οι διαπραγματευτές της Χαμάς απαιτούν τη συγκατάθεση του κ. Σινουάρ προτού συμφωνήσουν σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ενώ αξιωματούχοι της Χαμάς είχαν επιμείνει στο παρελθόν ότι ο κ. Σινουάρ δεν έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις της ομάδας, ο ηγετικός του ρόλος στη Γάζα και η ισχυρή προσωπικότητά του του έχουν δώσει τεράστια σημασία στον τρόπο λειτουργίας της Χαμάς, σύμφωνα με συμμάχους και εχθρούς.

Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση που να μπορεί να ληφθεί χωρίς τη διαβούλευση με τον Σινουάρ», είπε ο Σαλάχ αλ ντιν αλ Αουαουντεχ, μέλος της Χαμάς και πολιτικός αναλυτής που έγινε φίλος με τον Σινουάρ ενώ και οι δύο ήταν φυλακισμένοι στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1990 και του 2000. «Ο Σινουάρ δεν είναι ένας συνηθισμένος ηγέτης. Είναι ένα ισχυρό πρόσωπο και αρχιτέκτονας των γεγονότων», πρόσθεσε ο Αουαουντεχ.

Η αναμονή για την έγκριση του Σινουάρ έχει συχνά επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής υποδομής της Γάζας και μερικές φορές χρειαζόταν μια μέρα για να λάβουμε ένα μήνυμα στον Σινουάρ και μια άλλη μέρα για να λάβουμε απάντηση. Ο Σινουάρ έχει μερικές φορές διαφωνήσει με τους ηγέτες της Χαμάς έξω από τη Γάζα και θεωρείται λιγότερο έτοιμος να παραχωρήσει έδαφος στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές, εν μέρει επειδή γνωρίζει ότι είναι πιθανό να σκοτωθεί είτε τελειώσει είτε όχι ο πόλεμος. Ο θάνατος του προκατόχου του, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, προσδίδει αξιοπιστία σε αυτήν την αντίληψη, όπως και η απάντηση του Ισραήλ.

Γιάχια Σινουάρ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιάχια Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χαίγια, είναι ένας ακόμη επιτακτικός λόγος για να τον εξαφανίσουμε γρήγορα και να εξαφανίσουμε αυτήν την ποταπή οργάνωση από προσώπου γης», δήλωσε ο Ισραέλ Κατζ, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ανάρτηση στα social media την Τρίτη.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM