Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος επανεμφανίστηκε, με τα συμπτώματα και το πώς μεταδίδεται, να απασχολεί τους πολίτες.
Πρόσφατα στην Ηλεία διαπιστώθηκαν δύο θάνατοι ανδρών από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, ενώ ένας ακόμα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Στην Ηλεία βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί τυχαίους δειγματολογικούς ελέγχους, προκειμένου να διεξαχθούν με ασφάλεια τα κατάλληλα συμπεράσματα.
Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (ονομάζεται GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί άνθρωποι φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.
Τα κύρια συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι:
Πονόλαιμος
Δυσκολία και πόνος κατά την κατάποση
Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις πύου
Πυρετός και πονοκέφαλος
Ναυτία ή εμετός, ιδίως σε παιδιά
Αναλυτικά, συμπτώματα στρεπτόκοκκου μπορεί να είναι ο πονόλαιμος που συνεχίζεται για περισσότερες από 48 ώρες, ο πυρετός πάνω από 38,5°C, εξάνθημα στον λαιμό ή αναπνευστικά προβλήματα και οι πρησμένοι λεμφαδένες.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.
Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.
Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να διακοπεί η εξάπλωση του στρεπτόκοκκου.
Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με στρεπ τεστ είτε σε μικροβιολογικό εργαστήριο είτε ακόμα και στο σπίτι, καθώς διατίθενται στρεπ-σελφ τεστς από τα φαρμακεία. Η θεραπεία ου στρεπτόκοκκου συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτική προσέγγιση, κατόπιν οδηγιών και συνταγογράφησης γιατρού.
Με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ