Επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της mpox, το οποίο έχει εξαπλωθεί πέρα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επισημαίνουν ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, συχνά σε περιοχές όπου οι ειδικοί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση και εξοπλισμό για την παρακολούθησή του.
Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τον ιό, τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί και τον τρόπο μετάδοσής του, δυσχεραίνοντας την αντίδραση, όπως ανέφεραν έξι επιστήμονες στην Αφρική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο Ρόιτερς.
Η mpox, γνωστή παλαιότερα ως ευλογιά των πιθήκων, αποτελούσε πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μέρη της Αφρικής από τη δεκαετία του 1970, αλλά δεν είχε λάβει διεθνή προσοχή μέχρι το 2022, όταν εμφανίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση αυτή ήρθη 10 μήνες αργότερα.
Τώρα, ένα νέο στέλεχος του ιού, γνωστό ως clade 1b, προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον παγκοσμίως, μετά από νέα κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ.
Το στέλεχος αυτό είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή του clade 1, που ήταν ενδημικό στο Κονγκό για δεκαετίες και μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα. Η mpox προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και δερματικά εξανθήματα, ενώ μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Το Κονγκό έχει καταγράψει φέτος περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα mpox και 615 θανάτους από τα στελέχη clade 1 και clade 1b, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Επιπλέον, υπήρξαν 222 επιβεβαιωμένα κρούσματα του clade 1b σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, καθώς και μεμονωμένα κρούσματα στη Σουηδία και την Ταϊλάνδη σε ταξιδιώτες από την Αφρική.
«Ανησυχώ ότι στην Αφρική δουλεύουμε στα τυφλά», δήλωσε ο δρ. Ντίμι Ογκόινα, ειδικός στις μεταδοτικές νόσους στη Νιγηρία. Ανέφερε επίσης ότι το στέλεχος clade 1b εξελίχθηκε και διαδόθηκε πολύ πιο γρήγορα από το προηγούμενο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τις μελλοντικές επιπτώσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters