Νάσος Γκαβέλας: Τι είναι η νόσος Στάργκαρντ που τον έχει προσβάλει- Ποια τα συμπτώματα

Νόσος Σταργκαρντ: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματά της Facebook Twitter
Νάσος Γκαβέλας/ Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Η νόσος Στάργκαρντ (Stargardt), από την οποία πάσχει και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Παρισιού, Νάσος Γκαβέλας, είναι μια κληρονομική εκφυλιστική πάθηση του αμφιβληστροειδούς, που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή κληρονομικής δυστροφίας της ωχράς κηλίδας στους νέους και συχνά εμφανίζεται στην παιδική ή εφηβική ηλικία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αργότερα στη ζωή.

Η νόσος προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο ABCA4, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα των φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή να απομακρύνουν τα τοξικά απόβλητα. Αυτή η ανικανότητα οδηγεί στη συσσώρευση λιποφουσκίνης στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, η οποία προκαλεί βλάβες στην ωχρά κηλίδα, το μέρος του ματιού που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση.

Συμπτώματα της νόσου Στάργκαρντ

Τα άτομα με νόσο Σταργκαρντ παρουσιάζουν θολή ή παραμορφωμένη κεντρική όραση, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάγνωση, την αναγνώριση προσώπων και την εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν λεπτομερή όραση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη φωτοευαισθησία (ευαισθησία στο φως), τη μείωση της νυχτερινής όρασης και την αδυναμία προσαρμογής σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η απώλεια της όρασης γίνεται πιο σοβαρή, αν και η περιφερειακή όραση συνήθως παραμένει ανέπαφη.

Θεραπείες και διαχείριση

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο Σταργκαρντ, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων. Οι πάσχοντες μπορούν να χρησιμοποιούν βοηθήματα χαμηλής όρασης, όπως μεγεθυντικούς φακούς και ειδικά προσαρμοσμένα γυαλιά, καθώς και τεχνολογία υποβοήθησης όρασης. Επίσης, προτείνεται η χρήση αντηλιακών γυαλιών για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου. Η έρευνα συνεχίζεται για την ανάπτυξη θεραπειών γονιδιακής και βλαστοκυτταρικής θεραπείας που μπορεί να βελτιώσουν τις προοπτικές για τους πάσχοντες στο μέλλον.

Η νόσος Σταργκαρντ επηρεάζει τη ζωή των ατόμων, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη και διαχείριση, πολλοί καταφέρνουν να προσαρμοστούν και να ζήσουν μια πλήρη και ανεξάρτητη ζωή.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM