Κορτιζόλη: Το νέο trend στο TikTok και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Κορτιζόλη: Το νέο trend στο TikTok τι πρέπει να γνωρίζουμε Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Η ορμόνη κορτιζόλη είναι το τελευταίο trend στο TikTok όπου δεκάδες influencers έχουν αναλάβει να δείξουν στο κοινό πώς θα την ρυθμίσει στα σωστά επίπεδα. 

Το TikTok είναι γεμάτο με influencers που ισχυρίζονται ότι έχουν τα καλύτερα hacks για να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης ή προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα για προϊόντα που λένε ότι θα διορθώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης μας. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι επαγγελματίες υγείας.

«Όλη αυτή η συζήτηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι βασικά όλοι έχουν μια ορμονική ανισορροπία», λέει η γυναικολόγος Karen Tang, M.D., στο USA TODAY για τη συζήτηση για την κορτιζόλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι πολύ αποτελεσματικό μάρκετινγκ, γιατί ποιος δεν είχε -κάποια στιγμή- προβλήματα κόπωσης ή δυσκολίας με την απώλεια βάρους ή τη διάθεσή του; Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι αυτό ισχύει σχεδόν για όλους. Προφανώς, όμως, δεν έχουν όλοι πραγματική ορμονική ανισορροπία ή ενδοκρινική πάθηση που χρειάζεται θεραπεία».

Το πρώτο βήμα, λέει η Kang, είναι η επίσκεψη σε έναν γιατρό που μπορεί να αξιολογήσει εάν έχετε πραγματικά μια ανισορροπία που χρειάζεται επιδιόρθωση. Αν αποδειχθεί ότι συμβαίνει αυτό, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα επίπεδα κορτιζόλης.

Τι κάνει η κορτιζόλη;

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος, σύμφωνα με το WebMD. Εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, τον έλεγχο του κύκλου του ύπνου, τη διατήρηση της φλεγμονής, τη διαχείριση της χρήσης υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών από το σώμα και βοηθά το σώμα να χειριστεί και να ρυθμίσει το στρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανισορροπίας της κορτιζόλης;

Αρχικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα σημαντικά προβλήματα με την ανισορροπία της κορτιζόλης είναι σπάνια. Επηρεάζει μόνο 10 έως 15 άτομα ανά εκατομμύριο κάθε χρόνο, ως επί το πλείστον γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική ενδοκρινική εταιρεία.

Το "Moon face" είναι ο συνηθισμένος όρος για την ανάπτυξη ενός πιο στρογγυλού προσώπου με συσσώρευση επιπλέον λίπους στα πλάγια, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε παχυσαρκία ή στο σύνδρομο Cushing, σύμφωνα με το WebMD. Άλλα συμπτώματα του Cushing, σύμφωνα με την Tang, μπορεί να περιλαμβάνουν ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος του λαιμού, αισθητές ροζ ή μοβ ραγάδες στην κοιλιά, κόπωση και τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Πώς μπορώ να διορθώσω τα επίπεδα κορτιζόλης μου;

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να λάβετε περαιτέρω μέτρα με τη συμβουλή γιατρού για να επαναφέρετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας στο φυσιολογικό.

«Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν μιλάμε για την κορτιζόλη ως ορμόνη του στρες που εκτινάσσεται εάν είστε υπό στρες ή αν δεν κοιμάστε αρκετά, αν ελέγχαμε τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σας, θα ήταν φυσιολογικά». επισημαίνει η γιατρός. «Άρα δεν είναι κάτι που χρειάζεται θεραπεία, εξορισμού».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να εστιάσει σε πράγματα όπως η διαχείριση του άγχους, μια ισορροπημένη διατροφή, ύπνος και άσκηση για να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο σε κανονικούς ρυθμούς.

«Τούτου λεχθέντος, εάν παρατηρείτε ότι υπάρχει κάτι πραγματικά διαφορετικό, η υγεία σας έχει αλλάξει με αξιοσημείωτο τρόπο που επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, έχετε σημαντική αύξηση βάρους, εάν βρίσκεστε σε περιεμμηνόπαυση και έχετε τρομερά συμπτώματα διάθεσης ή άλλα πραγματικά ενοχλητικά συμπτώματα, είναι σίγουρα σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να ζητήσετε αξιολόγηση», λέει η Tang.


Με πληροφορίες από usatoday.com
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Περιβάλλον / «Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Οι επιστήμονες έψαξαν βαθιά κάτω από τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» και τα ευρήματά τους ισοδυναμούν με πιθανή καταστροφή για τον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Τech & Science / Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πλάσματος αίματος σε βρέφη, καθιστώντας εφικτό για τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να παρέχουν έγκαιρες θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM