«Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

«Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, και ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σχετικά με τη φερόμενη «παραβίαση» των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά σκάφη.

Το τηλέφωνο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Αλί Γερλίκαγια, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα και τους ανοικτούς διαύλους που υπάρχουν μεταξύ των δύο υπουργείων.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σκοπιμότητα αποφυγής παρόμοιων συμβάντων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις. Στην επικοινωνία τους, συζήτησαν επίσης  για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ιδιαίτερα την καλή συνεργασία της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. 

Πριν τέσσερις ημέρες, σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος καταδίωξε φουσκωτό σκάφος με διακινητή μεταναστών μέσα στο πλοιάριο. Η καταδίωξη έφτασε μέχρι την περιοχή που βρίσκεται βόρεια από την Κω και ανατολικά από την Ψέριμο, στα ανοιχτά του χωριού Ακγιαρλάρ στην Τουρκία. Σε αρκετά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η καταδίωξη, με το ελληνικό σκάφος  να έχει φτάσει μόλις λίγα μέτρα από τις τουρκικές ακτές στην Ντάτσα της περιφέρειας Αλικαρνασσού, να μειώνει ταχύτητα και σταδιακά να επιστρέφει πίσω.

Όπως έκανε γνωστό η τουρκική ακτοφυλακή, ο διακινητής που ήταν μέσα στο φουσκωτό το εγκατέλειψε και τράπηκε σε φυγή σε δασική περιοχή.

Η ανακοίνωση του λιμενικού για το περιστατικό

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μυτιλήνης, ότι εντοπίστηκε ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές να κινείται με μεγάλη ταχύτητα χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, προς τις ελληνικές ακτές, στη θαλάσσια περιοχή της Συκαμιάς Λέσβου. Αμέσως, στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, όπου εντόπισε το Τ/Χ σκάφος να προσεγγίζει τις ελληνικές ακτές και να αποβιβάζει ικανό αριθμό ατόμων στην περιοχή της Συκαμιάς. Ο χειριστής του Τ/Χ, στην προσπάθεια του να επιστρέψει στις τουρκικές ακτές, δεν συμμορφώθηκε με τα φωτεινά και ηχητικά σήματα εκτελώντας επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα την επακούμβηση του με το ΠΛΣ και την ακινητοποίηση του.

Ο χειριστής του σκάφους περισυνελέγη από το πλήρωμα του ΠΛΣ και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου παραδόθηκε σε στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής, ενώ το Τ/Χ σκάφος βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων. Στη συνέχεια, στελέχη της ΕΛ.Α.Σ εντόπισαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή της Συκαμιάς, είκοσι επτά (27) αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ "ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ". Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 27χρονος αλλοδαπός χειριστής του Τ/Χ σκάφους, ως ο διακινητής των υπολοίπων, ενώ κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Τι λέει η Τουρκία για το περιστατικό

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ακόμα ότι το θέμα διερευνάται και πως θα κρατά ενήμερες τις τουρκικές αρχές για την πορεία των ερευνών. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, «ο υπουργός Γερλίκαγια εξέφρασε τη δυσφορία του για την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τόνισε ότι τέτοιες παραβιάσεις είναι απαράδεκτες για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας». Προστίθεται δε πως: «ο κ. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές, ότι το περιστατικό δεν έχει πολιτική διάσταση, ότι οι παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν, ότι το θέμα διερευνάται και οι τουρκικές αρχές θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις».

Επίθεση από τους κεμαλιστές για τα αφύλακτα σύνορα

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει σήμερα η κεμαλική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αδυναμία, όπως λένε, να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, μετά το περιστατικό με το ελληνικό σκάφος του λιμενικού που, όπως λένε, έφτασε μέχρι τις ακτές της Ντάτσα.

Ο Ναμίκ Ταν, τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνησης, αναδημοσιεύοντας βίντεο, όπου η ελληνική ακτοφυλακή καταδιώκει τουρκικό σκάφος στις ακτές της Μούγλα. Ο Ταν δεν δίστασε να κατηγορήσει το υπουργείο Εξωτερικών για την αδράνεια του, υπογραμμίζοντας ότι οι επαίσχυντες πολιτικές του ΑΚΡ άφησαν τα τουρκικά σύνορα χωρίς προστασία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και τομεάρχης Άμυνας χαρακτήρισε τα περιστατικά «ξεκάθαρη επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», καταγγέλλοντας την έλλειψη σοβαρότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και των αρμόδιων φορέων. 

Η τουρκική αντιπολίτευση προτείνει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, με τον Γιανκί Μπαγτζίογλου να επισημαίνει ότι οι παραβιάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο διπλωματικά. Προτείνοντας την αύξηση των δυνάμεων ασφαλείας στις κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου, αλλά και άλλα συγκεκριμένα μέτρα, ο αντιπρόεδρος του CHP υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική αντίδραση σε κάθε ελληνική πρόκληση.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από την προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Γεραπετρίτης σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από την προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουτσούνσκι είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
LIFO NEWSROOM
Διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς από τη Νέα Δημοκρατία - Δεν παραδίδει την έδρα του

Πολιτική / Διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς από τη Νέα Δημοκρατία - Δεν παραδίδει την έδρα του

Μόλις μέσα σε δύο λεπτά, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ επικύρωσε τη διαγραφή Σαλμά που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός - «Απαράδεκτο» να με χρησιμοποιεί για να στείλει μήνυμα, είπε ο ίδιος και ξεκαθάρισε πως δεν παραδίδει την έδρα του
LIFO NEWSROOM