Μόλις 42 ημέρες από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos και CNN δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα και τη «ψαλίδα» μεταξύ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.
Το CNN σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, βλέπει μεγάλο «ντέρμπι» στις κάλπες της 5ής Νοεμβρίου, δίνοντας στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ προβάδισμα μίας μονάδας στην πρόθεση ψήφου απέναντι στον αντίπαλό της και πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Συγκεκριμένα, η Κάμαλα Χάρις συγκεντρώνει ποσοστό 48% απέναντι στο 47% του Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.074 ψηφοφόροι, η οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις στο διάστημα 19-22 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δημοσκόπηση των Reuters που ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα (23/9), δείχνει την υποψήφια των Δημοκρατικών να έχει σημαντικό προβάδισμα σχεδόν επτά μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 47%, ενώ η πρόθεση ψήφου για τον Τραμπ βρίσκεται μόλις στο 40%. Μάλιστα, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να κλείνει και την «ψαλίδα» από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της ακόμη και σε θέματα που αφορούν την εργασιακή απασχόληση και την οικονομία.
Στην ερώτηση ποιος από τους δύο υποψηφίους έχει καλύτερη προσέγγιση στο θέμα της οικονομίας, της ανεργίας και της απασχόλησης, το 43% των ψηφοφόρων επέλεξε τον Τραμπ και το 41% τη Χάρις. Στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Αύγουστο ο Τραμπ προηγείτο με τρεις μονάδες σε αυτό το θέμα και στα τέλη Ιουλίου, λίγες ημέρες αφού η Χάρις ξεκίνησε την εκστρατεία της, το προβάδισμά του άγγιζε τις 11 μονάδες.
Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έγινε διαδικτυακά, σε δείγμα 1.029 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 871 ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Από αυτούς, οι 785 είπαν ότι είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν στις εκλογές. Μεταξύ αυτών των πιθανών ψηφοφόρων, η Χάρις προηγείται με 50% έναντι 44%, ποσοστό παρόμοιο με το προβάδισμα που έχει αν ληφθούν υπόψη όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Όσο για το περιθώριο λάθους, για την δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos είναι 4 μονάδες και για την μέτρηση των CNN/SSRS 3 μονάδες.
Βέβαια, ανεξάρτητα με τις μετρήσεις των πανεθνικών δημοσκοπήσεων, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ πιθανόν να κριθεί από τους κατοίκους συγκεκριμένων Πολιτειών-κλειδιά, λόγω του ιδιαίτερου εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο δεν αναδεικνύει πάντα νικητή το ψηφοφόρο που συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους.
*Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ