Μετά τον θάνατο Νασράλα, ισραηλινά άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Τανκς συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο Facebook Twitter
φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γραφείο του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοαβ Γκάλαντ είπε ότι προχωρά σε «αξιολόγηση επιχειρησιακής κατάστασης» σχετικά με μια πιθανή «επέκταση των δραστηριοτήτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο μέτωπο του βορρά».

Ισραηλινά τανκς και στρατεύματα έκαναν την εμφάνισή τους αργότερα κοντά στα σύνορα, όπως είπε η συντάκτρια ασφαλείας και άμυνας του Sky News, Deborah Haynes, είναι το «πιο ξεκάθαρο σημάδι» ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ «πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μπορεί να έχουν ξεκινήσει, ή πρόκειται να ξεκινήσουν, μικρές επιχειρήσεις πέρα ​​από τα σύνορα με τον Λίβανο για να καταλάβουν τις κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ, είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο ABC. Η αναφορά γίνεται για μικρής κλίμακας «συνοριακές κινήσεις». Οι αξιωματούχοι λένε στο αμερικανικό πρακτορείο ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει πλήρη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά ότι πιθανότατα θα περιοριστεί σε εύρος εάν το κάνει. Οι αξιωματούχοι λένε ότι για να εκπληρώσει το Ισραήλ τον στόχο του να επιτρέψει στους περίπου 60.000 εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ο αποκεφαλισμός της ηγεσίας της Χεζμπολάχ δεν θα είναι αρκετός.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι κινητοποιεί άλλα τρία τάγματα εφέδρων στρατιωτών για να υπηρετήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Είχε ήδη στείλει δύο ταξιαρχίες στο βόρειο Ισραήλ για να προετοιμαστούν για πιθανή χερσαία εισβολή. Η ανάπτυξη έρχεται αφότου η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο επί πάνω από τρεις δεκαετίες ηγέτης της Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή.

Τανκς συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο Facebook Twitter
Ο Γιόαβ Γκάλαντ πραγματοποιεί συνάντηση με ανώτερους αξιωματικούς των IDF / Φωτ.: Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Η μαχητική ομάδα - η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του Ιράν - υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ, ακόμη και όταν οι επιθέσεις του Ισραήλ συνέχιζαν να βομβαρδίζουν περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές - μη συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα - και 91 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στον εκτοπισμό «πολύ πάνω από 200.000» ανθρώπων εντός του Λιβάνου. «Περισσότεροι από 50.000 Λιβανέζοι και Σύροι που ζουν στον Λίβανο, έχουν περάσει τα σύνορα στη Συρία», έγραψε ο Φίλιπο Γκράντε στο X το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αναφέρουν οι IDF. Σύμφωνα με τον στρατό, οι στόχοι περιελάμβαναν εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν το Ισραήλ και κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του χώρου αποθήκευσης όπλων. Δημοσιεύουν πλάνα από ορισμένες από τις επιχειρήσεις.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε κίνηση»

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά τη δολοφονία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε τον Νασράλα ως «τρομοκράτη» και είπε ότι η δολοφονία του θα βοηθούσε τους εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά και θα πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Όμως, με την απειλή αντιποίνων να είναι υψηλή, είπε ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν «σημαντικές προκλήσεις» και προειδοποίησε το Ιράν να μην προσπαθήσει να χτυπήσει. «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν ή στη Μέση Ανατολή που να μην φτάνει το μακρύ χέρι του Ισραήλ και σήμερα γνωρίζετε ήδη πόσο αλήθεια είναι αυτό», είπε ο κ. Νετανιάχου.

«Έχουμε μεγάλα επιτεύγματα, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις και θα τις αντιμετωπίσουμε μαζί», πρόσθεσε. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χτυπάμε τους εχθρούς μας, να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στα σπίτια τους και να επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες μας. Δεν τους ξεχνάμε ούτε στιγμή. Το Ισραήλ βρίσκεται σε κίνηση».

Αντιδράσεις στο Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε τη δολοφονία και κήρυξε πενταήμερο πένθος. Είπε ότι ο Λίβανος θα κάνει το Ισραήλ «να μετανιώσει για τις ενέργειές του» και ότι το αίμα του Νασράλα «δεν θα περάσει χωρίς εκδίκηση». 

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβάνι ζήτησε μια «έκτακτη συνεδρίαση» του 15μελούς σώματος, καλώντας το να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο και να «συμμορφωθεί με σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ».

Τανκς συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης, κυματίζοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στον Νετανιάχου τον δολοφόνο».

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε επίσης στην πόλη Σιδώνα του Λιβάνου και στο Αμμάν της Ιορδανίας για να θρηνήσει τον Νασράλα. Ο 64χρονος είχε αμέτρητους οπαδούς σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, αλλά θεωρούνταν εξτρεμιστής σε μεγάλο μέρος της Δύσης.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος με την Tesla στη Γερμανία: Διευθυντές επισκέπτονται εργαζομένους για να τσεκάρουν τις αναρρωτικές

Διεθνή / Σάλος με την Tesla στη Γερμανία: Διευθυντές επισκέπτονται εργαζομένους για να τσεκάρουν τις αναρρωτικές

Ο διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου της Tesla, δήλωσε ότι οι επισκέψεις στα σπίτια ήταν κοινή πρακτική στον κλάδο και ότι η εταιρεία ήθελε απλώς να «ελέγξει την εργασιακή ηθική των εργαζομένων»
LIFO NEWSROOM
Πρώην αεροσυνοδός αποκαλύπτει: Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ με απέλυσε επειδή δεν ενέδωσα

Διεθνή / Πρώην αεροσυνοδός αποκαλύπτει: Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ με απέλυσε επειδή δεν ενέδωσα

Πρώην αεροσυνοδός της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας του Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ ισχυρίστηκε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά και την απέλυσε επειδή αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του
LIFO NEWSROOM
Με 15 βόμβες των 900 κιλών το Ισραήλ σκότωσε τον Νασράλα

Διεθνή / Το Ισραήλ σκότωσε τον Χασάν Νασράλα με 15 βόμβες βάρους 900 κιλών η καθεμιά

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε αξιωματικός του Ισραήλ - Βίντεο δείχνει οκτώ αεροπλάνα εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες των 900 κιλών
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Χέλεν: Φονικό περασμα από τις ΗΠΑ με τουλάχιστον 50 νεκρούς - Ανυπολόγιστες καταστροφές

Διεθνή / Τυφώνας Helene: Φονικό περασμα από τις ΗΠΑ με τουλάχιστον 64 νεκρούς - Ανυπολόγιστες καταστροφές

Οι περισσότεροι νεκροί, συνολικά 19, αναφέρθηκαν στη Νότια Καρολίνα - Άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζόρτζια, 11 στη Φλόριντα, δύο στη Βόρεια Καρολίνα και ένας στη Βιρτζίνια
LIFO NEWSROOM
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: Ο στρατός είχε πληροφορίες «σε πραγματικό χρόνο» για τις κινήσεις του Νασράλα

Διεθνή / To Ισραήλ είχε πληροφορίες «real time» για τις κινήσεις του Νασράλα

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM