Ένα ντόντο, δεινόσαυροι και άλλα ζώα αποκτούν φωνή με τεχνητή νοημοσύνη σε έκθεση στο Κέιμπριτζ

Ένα ντόντο, δεινόσαυροι και άλλα ζώα αποκτούν φωνή με τεχνητή νοημοσύνη σε έκθεση στο Κέιμπριτζ Facebook Twitter
Φωτογραφία: University of Cambridge
0

Ζώα - εκθέματα στο Μουσείο Ζωολογίας αποκτούν τη δική τους φωνή με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο έκθεσης στο Κέιμπριτζ. 

Πάνω από δώδεκα εκθέματα, που κυμαίνονται από μια αμερικανική κατσαρίδα και ένα ντόντο, μέχρι ένα κόκκινο πάντα και έναν σκελετό φάλαινας με πτερύγια, θα μπορούν να συνομιλούν με τους επισκέπτες της έκθεσης που θα διαρκέσει ένα μήνα στο Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Εξοπλισμένα με προσωπικότητες και τόνους, τα νεκρά πλάσματα και τα μοντέλα μπορούν να συνομιλούν μέσω φωνής ή κειμένου μέσω των κινητών τηλεφώνων των επισκεπτών. Η τεχνολογία επιτρέπει στα ζώα να περιγράψουν τον χρόνο τους στη Γη και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, με την ελπίδα να αντιστρέψουν την απάθεια απέναντι στην κρίση της βιοποικιλότητας.

Ένα ντόντο, δεινόσαυροι και άλλα ζώα αποκτούν φωνή με τεχνητή νοημοσύνη σε έκθεση στο Κέιμπριτζ Facebook Twitter
Φωτογραφία: University of Cambridge

«Τα μουσεία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή όπου μιλάμε από τη σκοπιά του αντικειμένου», δήλωσε ο Jack Ashby, βοηθός διευθυντής του μουσείου. «Μέρος του πειράματος είναι να δούμε αν, δίνοντας σε αυτά τα ζώα τη δική τους φωνή, οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά για αυτά. Μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη του κοινού για μια κατσαρίδα δίνοντάς της φωνή;».

Το έργο επινοήθηκε από την Nature Perspectives, μια εταιρεία που κατασκευάζει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού κόσμου. Για κάθε έκθεμα, το AI τροφοδοτείται με συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πού έζησε το δείγμα, το φυσικό του περιβάλλον και πώς έφτασε στη συλλογή, μαζί με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το είδος που αντιπροσωπεύει.

Τα εκθέματα αλλάζουν τον τόνο και τη γλώσσα τους για να ταιριάζουν στην ηλικία του ατόμου με το οποίο μιλάνε και μπορούν να συνομιλούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών και των ιαπωνικών. Ο πλατύπους αυστραλιανή προφορά, το κόκκινο πάντα εκείνητ ων Ιμαλαΐων και η αγριόπαπια ακούγεται σαν Βρετανίδα. Μέσα από ζωντανές συνομιλίες με τα εκθέματα, ο Ashby ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα μάθουν περισσότερα από όσα χωρούν στις ειδικές πινακίδες που συνοδεύουν τα δείγματα.

Ένα ντόντο, δεινόσαυροι και άλλα ζώα αποκτούν φωνή με τεχνητή νοημοσύνη σε έκθεση στο Κέιμπριτζ Facebook Twitter
Φωτογραφία: University of Cambridge

Στο πλαίσιο του έργου, οι συνομιλίες που πραγματοποιούν οι επισκέπτες με τα εκθέματα θα αναλυθούν για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των πληροφοριών που θέλουν οι άνθρωποι για τα δείγματα. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως να ρωτήσουν την πτερυγοφάλαινα «πες μου για τη ζωή στον ανοιχτό ωκεανό», οι επισκέπτες μπορούν να ρωτήσουν ό,τι θέλουν.

«Όταν μιλάς με αυτά τα ζώα, νιώθεις πως τα συναντάς πραγματικά ως προσωπικότητες, είναι μια πολύ περίεργη εμπειρία», είπε ο Ashby. «Ξεκίνησα ρωτώντας πράγματα όπως 'πού ζούσες;' και 'πώς πέθανες;', αλλά κατέληξα με πολύ περισσότερο ανθρώπινες ερωτήσεις».

Ερωτηθείς τι έτρωγε, το ντόντο του μουσείου, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δείγματα στον κόσμο, περιέγραψε τη διατροφή του στον Άγιο Μαυρίκιο με φρούτα, σπόρους και περιστασιακά με μικρά ασπόνδυλα, εξηγώντας πώς το δυνατό, καμπυλωτό ράμφος του ήταν τέλειο για να σπάσει τα σκληρά φρούτα του δέντρου ταμπαλακόκ.

«Ακόμη και με προηγμένες τεχνικές, η επιστροφή του ντόντο θα απαιτούσε όχι μόνο το DNA μας, αλλά το ευαίσθητο οικοσύστημα του Μαυρικίου που υποστήριξε το είδος μας», ανέφερε. «Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι η αληθινή ουσία οποιασδήποτε ζωής ξεπερνά τον γενετικό κώδικα – είναι περίπλοκα υφασμένη στο φυσικό της περιβάλλον».

Ο σκελετός της πτερυγοφάλαινας, που κρέμεται από την οροφή του μουσείου, είχε παρόμοιο επίπεδο «στοχασμού». Ερωτηθείσα για το πιο διάσημο πρόσωπο που είχε γνωρίσει, παραδέχθηκε ότι όσο ζούσε δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει «διάσημα» άτομα όπως τα βλέπουν οι άνθρωποι. «Ωστόσο», συνέχισε ο σκελετός, «μου αρέσει να πιστεύω ότι όποιος στέκεται από κάτω μου και νιώθει δέος, ευλάβεια και αγάπη για τον φυσικό κόσμο είναι κάποιος σημαντικός».


Με πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Τech & Science / Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του γαντιού είναι ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, ο οποίος ανιχνεύει την πρόθεση του χρήστη για κίνηση και ενεργοποιεί τη λειτουργία του γαντιού
LIFO NEWSROOM
Tesla: Έπεσαν οι ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά εδώ και εννιά χρόνια - Αύξηση 41% για την Κινεζική BYD

Τech & Science / Tesla: Έπεσαν οι ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά εδώ και εννιά χρόνια - Αύξηση 41% για την Κινεζική BYD

Το 2022, η Tesla προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της θα αυξάνονταν κατά 50% από χρόνο σε χρόνο, αλλά η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει την αναμενόμενη αύξηση
LIFO NEWSROOM
Έκκληση ΠΟΥ στην Κίνα: «Μοιραστείτε τα δεδομένα για την προέλευση του Covid»

Τech & Science / Έκκληση ΠΟΥ στην Κίνα: «Μοιραστείτε τα δεδομένα για την προέλευση του Covid»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείες προέτρεψε την Κίνα να μοιραστεί τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της για την προέλευση της πανδημίας, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την εμφάνισή του ιού
LIFO NEWSROOM
parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Ελλάδα / parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Βίντεο με οδηγίες ενεργοποίησης του parco.gov.gr δημοσίευσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου
LIFO NEWSROOM