Υπόθεση Πελικό: Κύμα αλληλεγγύης για τη Ζιζέλ από όλο τον κόσμο - Επιστολές στήριξης και από την Ελλάδα

Υπόθεση Πελικό: Κύμα αλληλεγγύης για τη Ζιζέλ από όλο τον κόσμο - Επιστολές στήριξης και από την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Η γενναία στάση της Ζιζέλ Πελικό στη δίκη κατά των βιαστών της έχει προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο, με την ίδια να γίνεται αποδέκτης επιστολών στήριξης και από την Ελλάδα.

Η Ζιζέλ Πελικό είναι το πρόσωπο των ημερών στη Γαλλία και όχι μόνο. Η γενναία στάση της από την ημέρα που ξεκίνησε η δίκη των βιαστών της στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν την έχει αναδείξει σε ηρωίδα και σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας ενώ γυναίκες από όλο τον κόσμο δείχνουν με κάθε τρόπο αλληλεγγύη στην 72χρονη, που επί 10 χρόνια βίαζαν ο σύζυγός της και 50 άγνωστοι άνδρες.

Η Ζιζέλ βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτόγνωρης δίκης, που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία. Είναι μια γυναίκα που υπέστη μαζικούς βιασμούς μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στο μικρό χωριό Μαζάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ναρκωμένη από τον σύζυγό της Ντομινίκ Πελικό. Ο ίδιος, όλα αυτά τα χρόνια βίαζε τη Ζιζέλ ή προσκαλούσε άγνωστους άνδρες να την βιάζουν ενώ εκείνος ήταν παρών και κατέγραφε τους βιασμούς. Ο «ενορχηστρωτής» των βιασμών, ένας φαινομενικά «καθώς πρέπει» συνταξιούχος ηλεκτρολόγος, καλός σύζυγος, πατέρας και παππούς, «ψάρευε» τους βιαστές της ανυποψίαστης Ζιζέλ από πλατφόρμα για swingers (ανταλλαγής ζευγαριών) στο διαδίκτυο.

Η δίκη για τους πολλαπλούς βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό ξεκίνησε στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Η Ζιζέλ επέλεξε να μην διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, αν και είχε την επιλογή. Στόχος της «η ντροπή να αλλάξει πλευρά», να μην ντρέπεται πλέον το θύμα για τον βιασμό του, αλλά ο πραγματικός ένοχος, ο βιαστής. Η θαρραλέα γυναίκα θέλησε να είναι η δίκη των βιαστών της ανοιχτή στο κοινό για χάρη των τριών παιδιών της, αλλά και χιλιάδων γυναικών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και ψυχολογικά από τους συντρόφους τους, ζητώντας δικαίωση. Κάθε πρωί η 72χρονη Ζιζέλ προσέρχεται με το κεφάλι ψηλά στην δικαστική αίθουσα και αντικρίζει τον ιθύνοντα νου των βιασμών της και τους βιαστές της.

Η Ζιζέλ Πελικό έγινε σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας στη Γαλλία αλλά και η αφορμή για να ξεκινήσει μια παγκόσμια συζήτηση γύρω από την σεξουαλική βία καθώς και γύρω από τους βιασμούς με χημική υποταγή. Ο όρος «χημική υποταγή» είναι διεθνής και χρησιμοποιείται για τα θύματα που ναρκώθηκαν και στη συνέχεια βιάστηκαν.

Σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας η Ζιζέλ σε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Αυστραλία

Από την ημέρα που ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις σε πόλεις της Γαλλίας, του Βελγίου και της Κορσικής για την στήριξη της Ζιζέλ Πελικό. Η θαρραλέα στάση της Ζιζέλ πέρασε τα γαλλικά σύνορα και έφτασε μέχρι την Αυστραλία. Η γυναικεία οργάνωση «Older Womens Network» με έδρα το Σίδνεϊ, η οποία επί χρόνια δίνει αγώνα κατά της σεξουαλικής επίθεσης σε ηλικιωμένες γυναίκες, παρακολουθεί με δέος την υπόθεση Πελικό.

«Αν μπορούσαμε να είμαστε εκεί θα κρατούσαμε πλακάτ που θα έγραφε "Σε πιστεύουμε Ζιζέλ" και "Είσαι η πρωταθλήτριά μας"», δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Γιούμι Λι. Η οργάνωση έκανε έρανο και με το ποσό που συγκέντρωσε αγόρασε ένα μεταξένιο φουλάρι δώρο για τη Ζιζέλ, για να την ευχαριστήσει καθώς με την στάση της έγινε το σύμβολο που προστατεύει τις γυναίκες από την σεξουαλική βία.

«Ελπίζουμε ότι όταν το φοράει, ξέρει πως έχει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των γυναικών που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την αίθουσα του δικαστηρίου», τόνισε η πρόεδρος της οργάνωσης. Παρόμοιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο πρόσωπο της Ζιζέλ Πελικό έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου. Δεκάδες επιστολές με σφραγίδες από διαφορετικές χώρες και παραλήπτη τη Ζιζέλ Πελικό καταφθάνουν κάθε μέρα στο τοπικό ταχυδρομείο της Αβινιόν, ανθοδέσμες για τη Ζιζέλ αποστέλλονται στο δικαστήριο ενώ όταν η 72χρονη προσέρχεται στη δίκη δεκάδες γυναίκες την περιμένουν και την χειροκροτούν έξω από το δικαστικό μέγαρο. Σε τοίχους στο Παρίσι και στη Λιλ έκαναν την εμφάνισή τους γκράφιτι με την εικόνα της Ζιζέλ ενώ στην Βαρσοβία κυκλοφόρησαν αφίσες με το πρόσωπό της και την φράση «Ευχαριστούμε Ζιζέλ».

Από την Ελλάδα συνολικά 30 οργανισμοί για τα δικαιώματα των γυναικών έστειλαν κοινή επιστολή στήριξης στη Ζιζέλ Πελικό. «Θέλαμε να της δείξουμε πως της οφείλουμε για το σθένος της και της στέλνουμε ειλικρινή γυναικεία αλληλεγγύη», δήλωσε η Άννα Βουγιούκα από το Κέντρο Διοτίμα (είναι γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε θέματα φύλου και ισότητας).

Στο ίδιο μήκος κύματος και η φεμινιστική οργάνωση Ca la Dona με έδρα τη Μπαρτσελόνα. «Θέλαμε να γράψουμε ένα γράμμα σε αυτή για να ξέρει πως στη Μπαρτσελόνα, στην Καταλονία, οι φεμινίστριες είναι στο πλευρό της», δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Ναταλία Καμάρα.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την στήριξη της Ζιζέλ Πελικό στις Βρυξέλλες από την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Balance ton bar», η επικεφαλής της οργάνωσης, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μαϊτέ Μέευς, δήλωσε για την Ζιζέλ: «Είναι πραγματικά όμορφο να βλέπεις την αλληλεγγύη που έχει οικοδομηθεί γύρω από τη Ζιζέλ Πελικό. Δείχνει στον κόσμο πώς μπορεί να μοιάζει μια δίκη βιασμού και πώς ένα θύμα δεν μπορεί να κερδίσει σχεδόν ποτέ».

Η δήλωση της Βελγίδας ακτιβίστριας αναφέρεται σε μια σειρά ερωτήσεων που απηύθυνε το δικαστήριο στην 72χρονη κατά τις πρώτες μέρες της δίκης σχετικά με το ντύσιμό και τις συνήθειές της. Η Ζιζέλ Πελικό αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στο δικαστήριο πως δεν είναι αυτή που δικάζεται... Η  Μαϊτέ Μέευς επαίνεσε τη Ζιζέλ για την γενναιότητα της να δείξει στο κοινό την οδύσσεια που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες καθώς προσπαθούν να αναζητήσουν δικαιοσύνη μετά από τον βιασμό τους ή μετά από σεξουαλική επίθεση.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Το προφίλ των επτά από τους 50 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο αυτή την εβδομάδα - Η γυναικεία χορωδία της Αβινιόν στηρίζει τη Ζιζέλ έξω από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Μιμητής του Πελικό στην Τουλούζη: Τρία χρόνια φυλακή σε 46χρονο που νάρκωνε και κακοποιούσε σεξουαλικά τη σύζυγό του

Διεθνή / Μιμητής του Πελικό στην Τουλούζη: Τρία χρόνια φυλακή σε 46χρονο που νάρκωνε και κακοποιούσε σεξουαλικά τη σύζυγό του

Η συνήγορός του δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια της δίκης, είχαμε όλοι στο μυαλό μας την υπόθεση Πελικό» αλλά τόνισε ότι δεν συγκρίνεται με τους «βιασμούς της Μαζάν»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ντομινίκ Πελικό: «Ποτέ δεν άγγιξα την κόρη μου και τα εγγόνια μου» είπε στο δικαστήριο

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Γιατί νάρκωσε την κόρη του ο δράστης - Ποτέ δεν την άγγιξα, λέει ο Ντομινίκ

Φωτογραφίες της κόρης του Ντομινίκ Πελικό να κοιμάται φορώντας μόνο εσώρουχα, βρήκε η αστυνομία - Δεν αναγνωρίζω αυτά τα εσώρουχα, ήταν σίγουρα ναρκωμένη, κατέθεσε ο σύζυγός της στο δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των πέντε βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Συνταξιούχος, άνεργος και άλλοι τρεις από τους 50 βιαστές της ναρκωμένης Ζιζέλ στο εδώλιο

Αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν 5 από τα τέρατα που βίαζαν την Ζιζέλ Πελικό - Τι ισχυρίζονται ο Ντιντιέ Σ., ο Καρίμ Σ., ο Βενσάν Σ., ο Ζαν Μαρκ Λ. και ο Πατρίκ Α.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η ΕΕ χρηματοδοτεί τουρκικό πανεπιστήμιο που στηρίζει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, καταγγέλλει γερουσιαστής

Διεθνή / Γαλλία: Η ΕΕ χρηματοδοτεί τουρκικό πανεπιστήμιο που στηρίζει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, καταγγέλλει γερουσιαστής

Το Ισλαμικό Επιστημονικό Πανεπιστήμιο του Γκαζιάντεπ έλαβε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ύψους 250.000 ευρώ - Να τερματιστεί η συνεργασία, ζητούν οι Γάλλοι κεντροδεξιοί
LIFO NEWSROOM