ΤΩΡΑ

Wall Street Journal: Ο Μασκ έχει μυστικές συνομιλίες με τον Πούτιν από το 2022

Wall Street Journal: Ο Μασκ έχει μυστικές συνομιλίες με τον Πούτιν από το 2022 Facebook Twitter
0

«Ο Έλον Μασκ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τα τέλη του 2022» σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που στηρίζεται σε πληροφορίες από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεών τους, «κάποια στιγμή, ο Πούτιν ζήτησε από τον δισεκατομμυριούχο να αποφύγει την ενεργοποίηση της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink μέσω της Ταϊβάν ως χάρη στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ», σχολιάζοντας πως ο Μασκ «αναδείχθηκε φέτος ως κρίσιμος υποστηρικτής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και θα μπορούσε να βρει έναν ρόλο σε μια κυβέρνηση Τραμπ εάν κερδίσει. Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομονώσει τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια, ο διάλογος του Μασκ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εκ νέου εμπλοκή με τον Ρώσο ηγέτη και να ενισχύσει την επιθυμία του Τραμπ να συνάψει συμφωνία για μεγάλα ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, οι επαφές εγείρουν επίσης πιθανές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δεδομένου του ρόλου του Πούτιν, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους της Αμερικής. Η είδηση για τη φερόμενη επικοινωνία του Μασκ με τον Πούτιν έρχεται δύο εβδομάδες, αφότου ο Μπομπ Γούντγουορντ ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είχε παραμείνει σε επαφή με τον ηγέτη της Ρωσίας από τότε που έφυγε από την εξουσία το 2021, αν και η πλευρά Τραμπ αρνήθηκε τον παραπάνω ισχυρισμό, ο οποίος διατυπώθηκε στο νέο του βιβλίο «War».

Πάντως, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η ακριβής φύση της σχέσης του Μασκ με τον Πούτιν παραμένει ασαφής. «Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δεδομένης της αυξανόμενης συμμετοχής του Μασκ στην εκστρατεία του Τραμπ και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν στις ΗΠΑ, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες» αναφέρεται, με τον Έλον Μασκ να μην απαντά σε αιτήματα της εφημερίδας για σχολιασμό, με τη WSJ να υπενθυμίζει πως ο δισεκατομμυριούχος έχει δηλώσει πως οι εταιρείες του «έκαναν περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε: «Δεν σχολιάζουμε τέτοια θέματα» ενώ ένα άτομο που γνωρίζει για τις συνομιλίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα επειδή «εξαρτάται τόσο πολύ από τις τεχνολογίες του δισεκατομμυριούχου. Η SpaceX εκτοξεύει ζωτικούς δορυφόρους εθνικής ασφάλειας σε τροχιά και είναι η εταιρεία στην οποία βασίζεται η NASA για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», σχολιάζοντας ωστόσο, πως αυτές οι επαφές «είναι κάτι που δεν αρέσει».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η μόνη επικοινωνία που είχε η Μόσχα με τον Μασκ ήταν μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας στην οποία εκείνος και ο Πούτιν συζήτησαν «για το διάστημα καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες». Επίσης, υποστήριξε ότι ούτε ο Πούτιν ούτε οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είχαν τακτικές συνομιλίες με τον Μασκ.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη

Η ομιλία του Κάρολου στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας - Πίεση για οικονομικές αποζημιώσεις από χώρες της Καραϊβικής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικου κόμματος DEM στην Άγκυρα

Διεθνή / Τουρκία: Επίθεση εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος DEM στην Άγκυρα

Μετά από την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, την οποία οι αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ και ενώ άνοιξε ξανά το θέμα των Κουρδων και του Οτσαλάν, άγνωστοι έσπασαν την είσοδο των γραφείων του DEM Parti στην Άγκυρα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Γάζα: Το Ισραήλ στέλνει διαπραγματευτές στο Κατάρ, η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για ανακωχή υπό όρους

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ στέλνει διαπραγματευτές στο Κατάρ, η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για ανακωχή υπό όρους

Η Χαμάς αξιώνει το Ισραήλ να «δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός», στην «αποχώρηση» των στρατευμάτων του από τον θύλακο και σε «σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων
LIFO NEWSROOM