ΤΩΡΑ

Πέθανε ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ανδρέας Κουλουμπής

Πέθανε ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ανδρέας Κουλουμπής - Ήταν ο σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη Facebook Twitter
Φωτογραφία: NDP
0

Πέθανε ο σπουδαίος βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη, Ανδρέας Κουλουμπής.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή, με δημοσίευσή του στο Facebook, ο τενόρος και πρώην μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Τσαούσης. «Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της όπερας, ο βαρύτονος της Greek National Opera – Εθνική Λυρική Σκηνή Ανδρέας Κουλουμπής, έφυγε από τη ζωή… μνήμες αμέτρητες μαζί του, επάνω αλλά και έξω από τη σκηνή. Καρμεν, Χριστίνα & Βίκτωρα, τα θερμά μου συλλυπητήρια» έγραψε στο Facebook.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Κουλουμπής

Ο Ανδρέας Κουλουμπής γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου (α’ βραβείο), προσλήφθηκε αμέσως από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Από το 1967 τραγούδησε όλους σχεδόν του πρώτους ρόλους βαρύτονου σε παραστάσεις που ανέβηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής. Το ίδιο διάστημα εμφανίστηκε σε πολλά λυρικά θέατρα του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία και ΗΠΑ).

Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, έδωσε ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, το Βέλγιο και συμμετείχε σε εγγραφές δίσκων όπερας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Όπερας Δωματίου Αθηνών. Την περίοδο 1977-2009 συμμετείχε στο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ψάλτη (βαρύτονος), σε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής και εμφανίστηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς των χωρών αυτών.

Γύρισε δίσκο με το «Άξιον Εστί» που εξαντλήθηκε σε όλες τις εκδόσεις. Ερμήνευσε τον ρόλο του Καρυωτάκη, στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τον «Επίλογο» του Κουνάδη στο Μέγαρο Μουσικής και την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου, σε λιμπρέτο του Χρήστου Λαμπράκη, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, διετέλεσε αναπληρωτής καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την περίοδο 1994-1977.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δίδασκε τραγούδι σε τραγουδιστές όπερας και ηθοποιούς. Επιπλέον, έγραψε τους στίχους σε πολλές όπερες και σε όλα τα θεατρικά έργα της Παιδικής Σκηνής Κάρμεν Ρουγγέρη ενώ είχε εκδώσει συλλογή ποιημάτων, καθώς και ένα παραμύθι για παιδιά με τον τίτλο «Τα παραμύθια του Παππού».

 
 
 
Πολιτισμός
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ρούχα του Ρικ Όουενς είναι «σκοτεινά και παράξενα» για την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

Διεθνή / Τα ρούχα του Ρικ Όουενς είναι «σκοτεινά και παράξενα» για την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

Οι αρχές εκδίωξαν από την Απαγορευμένη Πόλη τον σχεδιαστή Ρικ Όουενς, τη σύζυγό του Μισέλ Λαμί και τους Fecal Matter - «Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να είμαστε ο εαυτός μας - Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για περισσότερη αποδοχή και ανοχή για τη διαφορετικότητα σε όλο τον κόσμο», είπαν
LIFO NEWSROOM
Ο Χρυσός Φοίνικας, η Χρυσή Άρκτος και ο Τομ Χάρντι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Χρυσός Φοίνικας, η Χρυσή Άρκτος και ο Τομ Χάρντι από αύριο στους κινηματογράφους

Η πολυσυζητημένη «Anora» του Σον Μπέικερ, η τρίτη εμφάνιση του Τομ Χάρντι ως Venom, η «Δαχομέη» της Μάτι Ντιόπ, το ιδιοσυγκρασιακό «Samsara» κι ένα δευτεροκλασάτο animation φιλοδοξούν να προσελκύσουν τους θεατές στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ