Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν, λέει η Τεχεράνη

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν, λέει η Τεχεράνη Facebook Twitter
φωτ.: Χ
0

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του την ώρα που αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε σήμερα «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας» εναντίον του Ιράν, σε απάντηση για την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, με στόχο κυρίως εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων. Η Τεχεράνη από την πλευρά της ανακοίνωσε «περιορισμένες ζημιές».

Οι επιδρομές αυτές του Ισραήλ εξαπολύθηκαν σε ένα πλαίσιο οξυμένης περιφερειακής έντασης μετά το ξέσπασμα πριν λίγο περισσότερο από έναν χρόνο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και στον γειτονικό Λίβανο όπου ο ισραηλινός στρατός συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ. Τα δύο αυτά ισλαμιστικά κινήματα είναι σύμμαχοι του Ιράν.

Η Τεχεράνη εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ανάμεσά τους και υπερηχητικούς πυραύλους – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Το Ισραήλ είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει την Τεχεράνη να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση αυτή.

Τα πολεμικά αεροσκάφη «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (...) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν «συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εξήγησε ότι τα πλήγματα αυτά δίνουν στο Ισραήλ «μεγαλύτερη ελευθερία δράσης» στον ιρανικό εναέριο χώρο. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα», υπογράμμισε.

Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν περίπου στις 02:15 (τοπική ώρα, 01:45 ώρα Ελλάδας), κυρίως δυτικά της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna. Το Ισραήλ «επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν (νοτιοδυτικά) και του Ιλάμ (δυτικά)», που συνορεύουν με το Ιράκ, «στο πλαίσιο επιχείρησης που προκαλεί εντάσεις», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους οι ιρανικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε «περιορισμένες ζημιές σε κάποιες περιοχές».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε κάνει λόγο στη διάρκεια της νύκτας για «έξι ισχυρές εκρήξεις» γύρω από την Τεχεράνη, οι οποίες συνδέονταν «με την ενεργοποίηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας». Το Ιράν ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της, όμως πλέον η εναέρια κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. «Καμία έκρηξη ή πυρκαγιά» δεν έχει αναφερθεί στο κεντρικό διυλιστήριο της Τεχεράνης, διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim.

Από την Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα πλήγματα του Ισραήλ «ελιγμούς αυτοάμυνας» και ζήτησε από την Τεχεράνη «να τερματίσει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση». Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι με αυτά «τα στοχευμένα και αναλογικά πλήγματα» του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ του των δύο χωρών. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως προετοιμασμένες να υπερασπιστούν για μία ακόμη φορά το Ισραήλ, σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει. Παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν άμεσους και έμμεσους διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη μέσω των οποίων έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους για πολλά ζητήματα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM