Βραβευμένη εικόνα αποκαλύπτει έναν κρυφό παράγοντα πίσω από το Αλτσχάιμερ

Βραβευμένη εικόνα αποκαλύπτει έναν κρυφό παράγοντα πίσω από το Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
Φωτ.: Bruno Cisterna & Eric Vitriol/Nikon Small World
0

Μια εικόνα, αποτέλεσμα εργασίας που διήρκησε πάνω από τρεις μήνες, αποτύπωσε τη στιγμή αλληλεπίδρασης καρκινικών κυττάρων από εγκέφαλο ποντικιών και κατέκτησε την πρώτη θέση στον 50ο διαγωνισμό Small World της Nikon για μικρογραφία. Πώς μπορεί, όμως,  να βοηθήσει στη μελέτη για το Αλτσχάιμερ;

Οι επιστήμονες Bruno Cisterna και Eric Vitriol από το Augusta University χρωμάτισαν τα κυτταρικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας διαταραχές στις δομές υποστήριξης και μεταφοράς που συνδέονται με νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ.

«Ένα από τα κύρια προβλήματα με τις νευροεκφυλιστικές νόσους είναι ότι δεν γνωρίζουμε πλήρως τι τις προκαλεί», δηλώνει ο Cisterna. Μετά από τρία χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους.

Βραβευμένη εικόνα αποκαλύπτει έναν κρυφό παράγοντα πίσω από το Αλτσχάιμερ Facebook Twitter

Η εικόνα, με τη βοήθεια μικροσκοπίου, αποκαλύπτει δύο τύπους κυττάρων: τον στρογγυλεμένο, λιγότερο εξειδικευμένο τύπο και τον πιο επιμηκυμένο, που μοιάζει με νευρώνα. Στην εικόνα, οι πυρήνες των κυττάρων είναι χρωματισμένοι με μοβ, ενώ οι δομές του κυτταρικού σκελετού εμφανίζονται πράσινες.

Η μελέτη αυτή εντόπισε ότι η απώλεια μιας πρωτεΐνης που συνδέει τα κύρια δομικά στοιχεία του κυτταρικού σκελετού – την προφιλίνη 1 (PFN1) – οδηγεί σε διαταραχές του συστήματος μεταφοράς, κάτι που σχετίζεται με ασθένειες όπως η ALS και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων των συστατικών του κυτταρικού σκελετού επέτρεψε στα κύτταρα να επαναφέρουν τη φυσιολογική τους λειτουργία, υποδεικνύοντας πως η PFN1 ρυθμίζει το σύστημα μεταφοράς μέσω της αλληλεπίδρασής της με το ακτίνη.

«Για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τα βασικά», επισημαίνει ο Cisterna, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας αυτής στην κατανόηση και αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ο Eric Flem, ανώτερος διευθυντής της Nikon Instruments, σχολίασε ότι ο διαγωνισμός Nikon Small World «υπενθυμίζει τη δύναμη και την ομορφιά των μικροσκοπικών λεπτομερειών, καλλιεργώντας βαθύτερη περιέργεια για εξερεύνηση και αμφισβήτηση».

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Journal of Cell Biology, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση στις μικροσκοπικές «θαυματουργές» ανακαλύψεις της επιστήμης.


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωντανή απεικόνιση της ωορρηξίας αποκαλύπτει για πρώτη φορά τρεις διακριτές φάσεις

Τech & Science / Ζωντανή απεικόνιση της ωορρηξίας αποκαλύπτει για πρώτη φορά τρεις διακριτές φάσεις

Αυτή η νέα μέθοδος όχι μόνο αποκαλύπτει τις λεπτομερείς χωροχρονικές πτυχές της ωορρηξίας, αλλά και ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή
LIFO NEWSROOM