Αν κάτι «λατρεύει» να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι άλλο από το να διαδίδει όποια απίθανη θεωρία συνωμοσίας πέσει στην αντίληψή του - όπως αποδείχθηκε περίτρανα, χωρίς αυτό να ενοχλεί διόλου τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ.
Πιθανώς, αυτή η τακτική, της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας να ανησυχούσε κάποια -αρχικά- κάποια από τα στελέχη της καμπάνιας του. Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ ωστόσο, δεν πτοήθηκε στιγμή: Ούτε όταν άπαντες στις ΗΠΑ έσπευσαν να καταδικάσουν τους ισχυρισμούς του, που διατύπωσε ο ίδιος στο προεδρικό ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις - πως οι μετανάστες στο Οχάιο γυρνούν στους δρόμους και αρπάζουν σκύλους και γάτες, τα κατοικίδια των κατοίκων, για να τα φάνε.
Από τους «Αϊτινούς που τρώνε κατοικίδια στο Οχάιο» μέχρι τους «χιλιάδες μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ για να ψηφίσουν Δημοκρατικούς», ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ λατρεύει να διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας, τόσο μιλώντας ο ίδιος σε υποστηρικτές του, όσο ιδίως μέσω των social media, του Truth Social που του ανήκει και του X, πρώην Twitter, που ανήκει στον «κολλητό» του, Έλον Μασκ.
Τον Μάρτιο, ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο στο Truth Social, τη διαδικτυακή πλατφόρμα που ανήκει στην εταιρεία μέσων ενημέρωσής του, που έλεγε ότι οι Δημοκρατικοί πλημμύριζαν τη χώρα με εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα για να κερδίσουν τις εκλογές με ψεύτικες ψήφους - μια θεωρία συνωμοσίας απολύτως ψευδής.
Τον Μάιο, ο Τραμπ ανέβασε ένα άρθρο που ισχυριζόταν πως η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των πρόσφατων περιστατικών ασφαλείας της Boeing ήταν μέρος μιας συνωμοσίας της κυβέρνησης Μπάιντεν για να φέρει αεροπλάνα κινεζικής κατασκευής στις ΗΠΑ.
Τον Ιούλιο, ο Τραμπ κατηγόρησε αβάσιμα τον Μπάιντεν ότι ενορχηστρώνει ποινικές και αστικές δικαστικές υποθέσεις για να παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές.
Κανένας από τους παραπάνω ισχυρισμούς δεν ήταν αληθινός - ήταν μέρος της ροής θεωριών συνωμοσίας, που συχνά προέρχονταν από δεξιούς διαδικτυακούς υποκινητές και εξτρεμιστές. Ο Τραμπ όχι μόνο τις υιοθέτησε, αλλά φρόντισε και για την περαιτέρω διάδοσή τους, ενισχύοντας το φρόνημα των οπαδών του, που τον πιστεύουν αναντίρρητα.
Οι New York Times επιχείρησαν να αναλύσουν τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, αποκαλύπτοντας το παρανοϊκό και αβάσιμο περιεχόμενο που δημιουργούσε και ενίσχυε καθημερινά κατά την προεκλογική περίοδο ο πλέον επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η τάση του να ενισχύει εύκολα απομυθοποιούμενες θεωρίες συνωμοσίας είναι γνωστή. Αλλά μια εκτενής ανάλυση των αναρτήσεων και των αναδημοσιεύσεών του στο Truth Social αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που προωθεί αυτές τις απαίσιες θεωρίες σε κλίμακα και συχνότητα πολύ πέρα από το ήδη διαβόητο βιβλίο του. Η εξέταση των New York Times της δραστηριότητας του κ. Τραμπ στο Truth Social δείχνει ότι, συχνά πολλές φορές την ημέρα, ο πρώην πρόεδρος επινοεί ή προωθεί σκοτεινό, παρανοϊκό υλικό και το σπρώχνει στα εκατομμύρια των οπαδών του. Ο κ. Τραμπ είναι τόσο πεινασμένος για αυτό το περιεχόμενο που φαίνεται ότι είναι πρόθυμος να μοιραστεί περίεργες πληροφορίες από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων τόσο γνωστών συνωμοτών όσο και ανώνυμων λογαριασμών που του προσθέτουν ετικέτα», γράφει η ανάλυση.
Οι New York Times ανέλυσαν χιλιάδες αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις του Τραμπ σε διάστημα έξι μηνών το 2024 και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 330 από αυτές πληρούσαν δύο αυστηρά καθορισμένα και εντυπωσιακά κριτήρια: Περιείχαν μια ψευδή, μυστική συνωμοσία εναντίον του Τραμπ ή του «αμερικανικού λαού» και μια συγκεκριμένη οντότητα υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνη για αυτό. Οι αβάσιμες θεωρίες κυμαίνονταν από προτάσεις ότι το F.B.I. είχε διατάξει τη δολοφονία του με κατηγορίες ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενορχήστρωσαν την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Περίπου το 75% των θεωριών συνωμοσίας που δημοσίευσε ο Τραμπ προέρχονταν απευθείας από τον λογαριασμό του, ενώ το υπόλοιπο 25% ήταν αναδημοσιεύσεις.
Οι θεωρίες συνωμοσίας που προώθησε ο Τραμπ
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως καθένας από τους παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τραμπ καταρρίπτεται άμεσα και -σχετικά- εύκολα από παγκοσμίως αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, που τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας. Μόνο που η κατάρριψη των θεωριών συνωμοσίας που προωθεί ο Τραμπ, δεν πείθει. Τουλάχιστον, δεν πείθει τόσο όσο οι ψεύτικοι ισχυρισμοί του ίδιου.
Άλλες θεωρίες συνωμοσίας που πόσταρε ο Τραμπ περιλάμβαναν ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ανατινάξει τον αγωγό Nord Stream για να ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος. Ότι ο Τζορτζ Σόρος, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος χορηγός των Δημοκρατικών, επινόησε συνωμοσίες για να υπονομεύσει τον κ. Τραμπ (ένας ισχυρισμός που συχνά έχει αντισημιτικό υπόβαθρο επειδή ο Σόρος είναι Εβραίος). Ότι η Κάμαλα Χάρις είχε χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να παραποιήσει το μέγεθος του πλήθους σε συγκεντρώσεις της.
Οι αναρτήσεις του Τραμπ που προωθούν από μόνες τους θεωρίες συνωμοσίας, αλλά παρόλα αυτά παρέπεμπαν σε συνωμοσιολογικές απόψεις, έθιξαν μερικούς από τους πιο επικίνδυνους και επίμονους ψευδείς ισχυρισμούς. Για παράδειγμα, έχει αποκαλέσει όσους φυλακίστηκαν για τις πράξεις τους στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο «όμηρους», υπονοώντας ότι είχαν φυλακιστεί ψευδώς σε μια συνωμοσία εναντίον του. Σε μια από αυτές τις αναρτήσεις, ο Τραμπ μοιράστηκε επίσης ένα τραγούδι που συνδύαζε τη φωνή του με μια χορωδία που αποτελείται από άτομα που κατηγορούνται για τους υποτιθέμενους ρόλους τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο.
Σε περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις, επίσης, ο Τραμπ μοιράστηκε επίσης αναρτήσεις που περιελάμβαναν γνωστά συνθήματα και εικόνες QAnon, όπως το ακρωνύμιο «NCSWIC», που σημαίνει «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτό που έρχεται» και «Q+», το παρατσούκλι του κινήματος για τον κ. Τραμπ. Η QAnon είναι μία ανακριβής και αναξιόπιστη ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας με βάση την οποία υποστηρίζεται ότι μία κλίκα κανιβαλιστικών παιδόφιλων που λατρεύουν τον Σατανά διευθύνουν μία παγκόσμια σπείρα σωματεμπορίας παιδιών και συνωμοτούν εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποτίθεται πως καταπολεμά την κλίκα.