Χιόνισε στο Όρος Φούτζι: Γιατί έχει σημασία για το κλίμα της Γης

Χιόνισε στο Όρος Φούτζι: Γιατί έχει σημασία για το κλίμα της Γης Facebook Twitter
Χιόνι στο Όρος Φούτζι στις 6 Νοεμβρίου / Φωτογραφία: Kyodo News via AP
0

Χιόνισε στο Όρος Φούτζι της Ιαπωνίας - και το γεγονός έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για το κλίμα της Γης.

Οι υψηλές, σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία επέμειναν και κατά τη διάρκεια του Οκτώβριου, φέτος.

Πλέον, όμως, το Όρος Φούτζι της Ιαπωνίας μοιάζει όπως πάντα: Με τη χαρακτηριστική του χιονοσκεπή - μετά από μια μακρά περίοδο ρεκόρ κατά την οποία η κορυφή του παρέμεινε γυμνή.

Το Όρος Φούτζι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, ορατό -μια καθαρή μέρα- από το Τόκιο, την πρωτεύουσα της χώρας. Στις 29 Οκτωβρίου, η κορυφή του κατέκτησε ένα αρνητικό ρεκόρ: Αυτό της απουσίας χιονιού που κρατούσε επί 130 χρόνια, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το ρεκόρ αυτό έφθασε και στον Νοέμβριο και τελικά «έκλεισε» χθες Τετάρτη: Η πρώτη χιονόπτωση στο Φούτζι ήταν ορατή στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, όπως ανέφερε το Associated Press. Ωστόσο, το Τοπικό Μετεωρολογικό Γραφείο Kofu, το οποίο ανακοινώνει την πρώτη χιονόπτωση στο Όρος Φούτζι κάθε χρόνο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1894, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη συσσώρευση λόγω των νεφών που εμποδίζουν τη θέα προς τη χιονοσκεπή.

Ενώ το Όρος Φούτζι καλύπτεται από χιόνι το μεγαλύτερο μέρος του έτους, κατά την περίοδο πεζοπορίας - μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου - η βραχώδης κορυφή του είναι συνήθως γυμνή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιθανότατα συνέβαλαν στην έλλειψη χιονιού, καθώς οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες έπεσαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το χιόνι αρχίζει να σχηματίζεται στο Όρος Φούτζι γύρω στις 2 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο. Το 2023, το χιόνι εμφανίστηκε στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αρχεία.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που κρατούν μακριά τις χιονοπτώσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Climate Central.

Η ασυνήθιστη ζέστη του Οκτωβρίου στην Ιαπωνία έγινε τρεις φορές πιο πιθανή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ενισχύθηκε από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ερευνητική ομάδα. Τουλάχιστον 74 ιαπωνικές πόλεις κατέγραψαν θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Climate Central. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες βροχοπτώσεις, οι οποίες στη συνέχεια ξεπέρασαν το χιόνι που πέφτει στην περιοχή, δήλωσε στο ABC News η Κάρεν Πρέστεγκαρντ, καθηγήτρια γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ την περασμένη εβδομάδα.

Τα χιόνια έχουν λιγοστέψει στο βόρειο ημισφαίριο

Έρευνες υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει τα χιόνια στα περισσότερα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο Nature. Οι χιονοπτώσεις υποχωρούν σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα στα βουνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε η Πρέστεγκαρντ, που έχει ερευνήσει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο χιόνι. 

Άλλες διάσημες κορυφές και οροσειρές, όπως το όρος Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία και τα βουνά των Άνδεων στη Νότια Αμερική, χάνουν τα χιόνια τους με εκπληκτικούς ρυθμούς, είπε η ίδια.

Το Όρος Φούτζι, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δεν έχει εκραγεί εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια. Η τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξή του σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1707.


Με πληροφορίες από ABC News

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM