Χιόνισε στο Όρος Φούτζι: Γιατί έχει σημασία για το κλίμα της Γης

Χιόνισε στο Όρος Φούτζι: Γιατί έχει σημασία για το κλίμα της Γης Facebook Twitter
Χιόνι στο Όρος Φούτζι στις 6 Νοεμβρίου / Φωτογραφία: Kyodo News via AP
0

Χιόνισε στο Όρος Φούτζι της Ιαπωνίας - και το γεγονός έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για το κλίμα της Γης.

Οι υψηλές, σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία επέμειναν και κατά τη διάρκεια του Οκτώβριου, φέτος.

Πλέον, όμως, το Όρος Φούτζι της Ιαπωνίας μοιάζει όπως πάντα: Με τη χαρακτηριστική του χιονοσκεπή - μετά από μια μακρά περίοδο ρεκόρ κατά την οποία η κορυφή του παρέμεινε γυμνή.

Το Όρος Φούτζι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, ορατό -μια καθαρή μέρα- από το Τόκιο, την πρωτεύουσα της χώρας. Στις 29 Οκτωβρίου, η κορυφή του κατέκτησε ένα αρνητικό ρεκόρ: Αυτό της απουσίας χιονιού που κρατούσε επί 130 χρόνια, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το ρεκόρ αυτό έφθασε και στον Νοέμβριο και τελικά «έκλεισε» χθες Τετάρτη: Η πρώτη χιονόπτωση στο Φούτζι ήταν ορατή στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, όπως ανέφερε το Associated Press. Ωστόσο, το Τοπικό Μετεωρολογικό Γραφείο Kofu, το οποίο ανακοινώνει την πρώτη χιονόπτωση στο Όρος Φούτζι κάθε χρόνο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1894, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη συσσώρευση λόγω των νεφών που εμποδίζουν τη θέα προς τη χιονοσκεπή.

Ενώ το Όρος Φούτζι καλύπτεται από χιόνι το μεγαλύτερο μέρος του έτους, κατά την περίοδο πεζοπορίας - μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου - η βραχώδης κορυφή του είναι συνήθως γυμνή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιθανότατα συνέβαλαν στην έλλειψη χιονιού, καθώς οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες έπεσαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το χιόνι αρχίζει να σχηματίζεται στο Όρος Φούτζι γύρω στις 2 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο. Το 2023, το χιόνι εμφανίστηκε στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αρχεία.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που κρατούν μακριά τις χιονοπτώσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Climate Central.

Η ασυνήθιστη ζέστη του Οκτωβρίου στην Ιαπωνία έγινε τρεις φορές πιο πιθανή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ενισχύθηκε από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ερευνητική ομάδα. Τουλάχιστον 74 ιαπωνικές πόλεις κατέγραψαν θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Climate Central. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες βροχοπτώσεις, οι οποίες στη συνέχεια ξεπέρασαν το χιόνι που πέφτει στην περιοχή, δήλωσε στο ABC News η Κάρεν Πρέστεγκαρντ, καθηγήτρια γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ την περασμένη εβδομάδα.

Τα χιόνια έχουν λιγοστέψει στο βόρειο ημισφαίριο

Έρευνες υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει τα χιόνια στα περισσότερα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο Nature. Οι χιονοπτώσεις υποχωρούν σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα στα βουνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε η Πρέστεγκαρντ, που έχει ερευνήσει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο χιόνι. 

Άλλες διάσημες κορυφές και οροσειρές, όπως το όρος Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία και τα βουνά των Άνδεων στη Νότια Αμερική, χάνουν τα χιόνια τους με εκπληκτικούς ρυθμούς, είπε η ίδια.

Το Όρος Φούτζι, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δεν έχει εκραγεί εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια. Η τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξή του σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1707.


Με πληροφορίες από ABC News

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM