«Βάλαμε τα κλάματα»: Αυτό ήταν το σχόλιο Βρετανών τουριστών που μετά από 15 χρόνια επισκέφθηκαν ξανά τους παγετώνες των Άλπεων στην Ελβετία, όπου όμως διαπίστωσαν πως είχαν λιώσει.
Η ανάρτηση του ζευγαριού από το Μπρίστολ της Βρετανίας έχει γίνει viral όπως διπιστώνει ο Guardian, προκαλώντας δέος με τις «δραματικές» αλλαγές στις Άλπεις. Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στον λογαριασμό του ο τουρίστας, βάζοντας δίπλα δίπλα μία φετινή και μία από το ίδιο σημείο, αλλά πριν από 15 χρόνια.
Ο Ντάνκαν Πόρτερ, προγραμματιστής λογισμικού από το Μπρίστολ, δημοσίευσε τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο ίδιο σημείο στον παγετώνα του Ροδανού τον Αύγουστο του 2009 και τον Αύγουστο του 2024. Ο λευκός πάγος που γέμισε το φόντο έχει συρρικνωθεί για να αποκαλύψει τον γκρίζο βράχο. Μια κάποτε μικρή λιμνούλα στο κάτω μέρος της εικόνας, αόρατη στην αρχική, πλέον έχει γιγαντωθεί.
«Δεν θα πω ψέματα, με έκανε να κλάψω», είπε ο Πόρτερ στη viral ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Fifteen years minus one day between these photos. Taken at the Rhone glacier in Switzerland today.
— Duncan Porter (@misterduncan) August 4, 2024
Not gonna lie, it made me cry. pic.twitter.com/Inz6uO1kum
Ο Πόρτερ και η σύζυγός του είχαν τραβήξει την αρχική φωτογραφία από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου τύπου Wes Anderson που έκτοτε έκλεισε και την κρέμασαν στην κουζίνα τους. Ανυπομονώντας να επιστρέψουν κάποτε στα βουνά και να αφήσουν τις έφηβες κόρες τους Μέισι και Έμιλι να δουν τον παγετώνα, ταξίδεψαν με ένα βαν με τροχόσπιτο στην Ευρώπη και ξεκίνησαν για να αναδημιουργήσουν την εικόνα.
«Αλλά προφανώς η περίσταση αυτής της φωτογραφίας ήταν δραστικά διαφορετική», είπε ο Πόρτερ. Η Έλεν Πόρτερ, νοσοκόμα, πρόσθεσε: «Νόμιζα ότι ήταν πραγματικά απίστευτο».
Η ρύπανση του άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,3°C από την προβιομηχανική εποχή. Στην Ευρώπη, η οποία έχει θερμανθεί δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα θερμότερα καλοκαίρια έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους σε ορεινές περιοχές να δουν τους παγετώνες να λιώνουν μπροστά στα μάτια τους.
Η Ελβετία έχει χάσει το ένα τρίτο του όγκου των παγετώνων της από το 2000, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, και το 10% έχει εξαφανιστεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.
«Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάτι τέτοιο, αισθάνονται αρκετά αβοήθητοι», είπε ο Πόρτερ, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή μιας τοπικής ομάδας δράσης για το κλίμα στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Αλλά από την εμπειρία μου, μπορούν να κάνουν πολλά».
Είπε ότι «δεν ήθελε να ακούγεται ως κήρυγμα», αλλά επισήμανε τα έργα της τοπικής κοινότητας ως έναν από τους «υπέροχους» τρόπους με τους οποίους οι απλοί άνθρωποι μπορούν να εμπλακούν στη δράση για το κλίμα, μαζί με την πίεση για συστημική αλλαγή μέσω των τρόπων που ψηφίζουν και ψωνίζουν.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι – στο χειρότερο σενάριο της για την παγκόσμια θέρμανση – «σχεδόν όλη η μάζα των παγετώνων» θα εξαφανιστεί τους επόμενους αιώνες σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, την κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ. Βόρεια Ασία, Σκανδιναβία και Νέα Ζηλανδία.
Ο παγετώνας του Ροδανού τα πήγε καλύτερα από κάποιους άλλους στην Ελβετία, αλλά έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο μεταξύ των δύο φωτογραφιών του Πόρτερ.
«Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας», είπε η Sonia Seneviratne, Ελβετή κλιματολόγος και συν-συγγραφέας μιας έκθεσης της IPCC, η οποία επισκέφτηκε τον παγετώνα ως έφηβη. «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες γιατί βλέπεις πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές».
Οι χρήστες του X αντέδρασαν με τρόμο και απογοήτευση στην ανάρτηση του Πόρτερ, η οποία έχει προβληθεί 3 εκατομμύρια φορές, απηχώντας την αγωνία του ζευγαριού. Αλλά η ανάρτηση προσέλκυσε επίσης μια σταθερή ροή σχολίων από λογαριασμούς άρνησης κλίματος που ήταν εγγεγραμμένοι στην premium υπηρεσία του X, πολλά από τα οποία ήταν υποστήριζαν πως «δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή».
Ο Πόρτερ είπε ότι γνώριζε ότι οι παγετώνες υποχωρούν και μεγαλώνουν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά ότι πολλά από τα σχόλια στη ροή του ήταν ανακριβή και βασισμένα σε αμφίβολες πηγές.
«Αυτά τα πράγματα υποτίθεται ότι συμβαίνουν σε πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους», είπε. «Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι άνθρωποι είναι η ταχύτητα της αλλαγής».
Με πληροφορίες από τον Guardian