Η καναδική κυβέρνηση ζήτησε την Τετάρτη από την εφαρμογή βίντεο TikTok, η οποία ανήκει σε κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, να κλείσει τα γραφεία της στη χώρα «λόγω κινδύνων για την εθνική ασφάλεια».
Το TikTok είναι μία εφαρμογή εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για χρήση στον Καναδά, σύμφωνα με τον Φρανσουά - Φιλίπ Σαμπάν, τον υπουργό Καινοτομίας. Η απόφαση, με βάση τις συμβουλές της κοινότητας ασφάλειας και πληροφοριών του Καναδά, είχε σκοπό να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που θέτει η ByteDance, η κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, πρόσθεσε ο Σαμπάν.
Η καναδική νομοθεσία προβλέπει επιπλέον επίσημο έλεγχο των ξένων επενδύσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
TikTok: Χάνονται εκατοντάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας
Η TikTok είπε ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει την εντολή στο δικαστήριο.
«Το κλείσιμο των καναδικών γραφείων της TikTok και η καταστροφή εκατοντάδων καλά αμειβόμενων τοπικών θέσεων εργασίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και η σημερινή εντολή τερματισμού λειτουργίας θα κάνει ακριβώς αυτό», δήλωσε η εταιρεία.
Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο LinkedIn και άλλες διαδικτυακές πηγές, τα γραφεία στο Τορόντο και το Βανκούβερ στελεχώθηκαν από υπαλλήλους που πουλούσαν διαφημίσεις και εργάζονταν στην εφαρμογή.
Το TikTok αντιμετωπίζει πλήρη απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον Ιανουάριο, λόγω κυβερνητικών ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια, το απόρρητο των δεδομένων και την παραπληροφόρηση.
Καθώς η επιρροή του TikTok στους νέους έχει γίνει αναπόφευκτη, νομοθέτες στην Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση. Ανησυχούν επίσης ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να μοιράζει ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών, όπως την τοποθεσία και το ιστορικό περιήγησής τους, με την κινεζική κυβέρνηση.
Αυτές οι ανησυχίες και άλλες έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εξετάζουν εξονυχιστικά το TikTok. Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Γαλλίας και της Ταϊβάν, καθώς και το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας, έχουν προχωρήσει σε απαγορεύσεις της εφαρμογής. Η Ινδία, που κάποτε φιλοξενούσε το μεγαλύτερο κοινό στο TikTok, απαγόρευσε την εφαρμογή το 2020 μετά από μια γεωπολιτική διαμάχη με την Κίνα.
Ο Καναδάς απαγόρευσε το TikTok από κινητές συσκευές κρατικής έκδοσης πέρυσι. Ωστόσο, η εφαρμογή παρέμεινε μία από τις πιο δημοφιλείς στον Καναδά, όπου έχει γίνει download περίπου 700.000 φορές το μήνα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από την SimilarWeb, μια εταιρεία που παρακολουθεί την κυκλοφορία στον ιστό.
Ο εξαναγκασμός της εταιρείας να κλείσει τα γραφεία της αντί να απαγορεύσει την εφαρμογή θα μπορούσε να δυσκολέψει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της, έγραψε ο Michael Geist, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, σε μια ανάρτηση στο blog. «Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εφαρμογή θα παραμείνουν, αλλά η ικανότητα να λογοδοτεί η εταιρεία θα εξασθενήσει», είπε ο Δρ Geist.
Με πληροφορίες από The New York Times