Νιγηρία: Θα παρέχει δωρεάν καισαρικές τομές στις ευάλωτες γυναίκες

Νιγηρία: Δωρεάν οι καισαρικές στις ευάλωτες και φτωχές γυναίκες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι οι επείγουσες καισαρικές τομές θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στις «φτωχές και ευάλωτες» γυναίκες, στα πλαίσια ενός φιλόδοξου σχεδίου για να μειωθεί ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στον τοκετό.

Με 1.047 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο και η έλλειψη πρόσβασης σε καισαρικές τομές θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερος συντελεστές του προβλήματος. 

Όπως αναφέρει το BBC, πολλές έγκυες γυναίκες, ιδίως στην αγροτική Νιγηρία, αδυνατούν να λάβουν την επείγουσα ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται, εν μέρει λόγω του κόστους.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να χάσει τη ζωή της απλώς και μόνο επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα καισαρικής τομής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μοχάμεντ Πάτε, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ισχυρή κίνηση».

Η τιμή μίας καισαρικής τομής παρουσιάζει κάποιες μεταβολές ανάλογα με την περιοχή της Νιγηρίας, αλλά κατά μέσο όρο κοστίζει περίπου 60.000 νάιρα ή 33 ευρώ, καθιστώντας την επέμβαση υπερβολικά ακριβή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Άλλωστε, πάνω από το 40% των Νιγηριανών ζουν κάτω από το διεθνές όριο της ακραίας φτώχειας, που έχει οριστεί στα 2,15 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Νιγηρίας.

Η καινοτόμος πρωτοβουλία για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, που τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, θα επιτρέπει πλέον σε όλες τις γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις να έχουν πρόσβαση σε καισαρικές τομές στα δημόσια νοσοκομεία.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας της χώρας.

«Γκρεμίζοντας τα οικονομικά εμπόδια για αυτή τη σωτήρια διαδικασία, διασφαλίζουμε ότι καμία γυναίκα που έχει ανάγκη δε θα στερηθεί την κρίσιμη φροντίδα λόγω κόστους», πρόσθεσε Πάτε. 

Όπως διευκρίνισε στο BBC σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργείου υγείας της χώρας, δωρεάν επεμβάσεις θα παρέχονται μόνο στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με τα νοσοκομεία να αποφασίζουν κατά πόσο κάποια μητέρα πληρεί τις προϋποθέσεις. 

Η καισαρική τομή θεωρείται απαραίτητη για έναν υγιή τοκετό στις περιπτώσεις όπου η λεκάνη της γυναίκας είναι πολύ μικρή, το μωρό βρίσκεται σε οσφυϊκή θέση ή είναι πολύ μεγάλο για να εξέλθει από τον γεννητικό σωλήνα.

Χωρίς εξωτερική παρέμβαση, ένα αποφραγμένο βρέφος μπορεί να προκαλέσει θανάσιμη ζημιά στη μήτρα ή να προκαλέσει ρήξεις που προκαλούν ολέθρια αιμορραγία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM
Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM
Η CIA αποκαλύπτει αρχείο της KGB: Εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες

Διεθνή / Όταν οι εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες - Το αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA που έγινε viral

Μια έκθεση της CIA αποκαλύπτει την ιστορία σοβιετικών στρατιωτών που φέρεται να μετατράπηκαν σε πέτρα μετά από συνάντηση με εξωγήινο αντικείμενο, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και σκεπτικισμό
LIFO NEWSROOM
«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ