Τον Γιάννη Μπουτάρη αποχαιρέτησε η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης, την πόλη στην οποία είχε διατελέσει δήμαρχος.
Ο Γιάννης Μπουτάρης πέθανε σε ηλικία 82 ετών και πλήθος κόσμου από την πολιτική σκηνή -και όχι μόνο- τον αποχαιρετά από εχθές. «Αγάπησε την Θεσσαλονίκη, ταύτισε τη ζωή του με την πόλη και ήθελε να την δει να διευρύνει τους ορίζοντες της, να προοδεύει, να εξελίσσεται», αναφέρεται στη συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης.
«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας για τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη. Δραστήριος, δυναμικός, αντισυμβατικός, αυθεντικός, ισχυρή προσωπικότητα και ελεύθερο πνεύμα, ο εκλιπών είχε όραμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Την υπηρέτησε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, πρόσφερε στα κοινωνικά δρώμενα της, την βοήθησε να αναπτυχθεί ως επιχειρηματίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και εκτίμηση. Καλό ταξίδι, Γιάννη Μπουτάρη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Γιάννης Μπουτάρης
Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, οινολόγος και πολιτικός, πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης υπό την παράταξη του Σπύρου Πέγκα από το 2023 έως τον θάνατό του. Μάλιστα, ο Γιάννης Μπουτάρης θεωρείτο ως ένας από τους σημαντικότερους οινολόγους και οινοποιούς της Ελλάδας.
Υπήρξε ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας δύο συνεχόμενες δημοτικές εκλογές το 2010 και το 2014. Η θητεία του στον δήμο Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί από ΜΜΕ της χώρας και του εξωτερικού θετική, με μεταρρυθμιστική ανανέωση της πόλης, και αλλαγή νοοτροπίας. Η όλη διοικητική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης και το έργο του Γιάννη Μπουτάρη έχει συγκριθεί με το έργο των προκατόχων του, και ιδίως όσον αφορά τη μείωση των οικονομικών δαπανών, τον εξορθολογισμό των δημοσίων υπηρεσιών, την πάταξη της διαφθοράς και τη σημαντική διεθνοποίηση της πόλης, με ποιοτική και ποσοτική τουριστική αναβάθμιση και ανάπτυξη.
Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879. Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» -με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνται-, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.
Ο αντισυμβατικός πρώην δήμαρχος περιέγραψε τη ζωή του στο βιβλίο με τίτλο «Εξήντα χρόνια τρύγος»» που κυκλοφόρησε το 2020. Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστόρησε την προδιαγεγραμμένη -λόγω οικογενειακής παράδοσης- ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιέγραψε το «τέρας» του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ