Για «αλόγιστη χρήση» του φυτοφαρμάκου flufenacet κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde, υποστηρίζοντας- σε δημοσίευμά της- πως η ουσία αυτή έχει μολύνει τους υδάτινους πόρους.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι στη Γαλλία, αλλά ως έναν βαθμό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι υδάτινοι πόροι έχουν αρχίσει να μολύνονται ανησυχητικά με τριφθοροξικό οξύ λόγω αυτού του φυτοφαρμάκου.
«Το πόσιμο νερό στη Γαλλία απειλείται» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, εξηγώντας πως «οι υδάτινοι πόροι της χώρας μολύνονται μαζικά από ένα μόριο που παράγεται από το flufenacet, ένα φυτοφάρμακο που πρόσφατα ταξινομήθηκε ως ενδοκρινικός διαταράκτης» και συμπληρώνοντας ότι οι σύλλογοι έχουν ζητήσει την επείγουσα απαγόρευση του προϊόντος. Σημειώνεται πως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι χημικά προϊόντα που επιδρούν στο ορμονικό σύστημα των ζώων και των ανθρώπων. Πρόκειται για εξωγενείς ουσίες που η χημική δομή τους μοιάζει με εκείνη των φυσικών ορμονών του οργανισμού. Γι' αυτό μπορούν να τις «μιμηθούν» ανατρέποντας έτσι την φυσιολογική - ομαλή λειτουργία τους.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από το 2013 την απόσυρση του φυτοφαρμάκου flufenacet από τις ευρωπαϊκές αγορές, αυτό δεν συνέβη λόγω μεταγενέστερων αποφάσεων αναστολής της απόσυρσης. Η χρήση του είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ευρώπη, ενώ στη Γαλλία οι πωλήσεις του ουσιαστικά διπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, προσεγγίζοντας τους 900 τόνους τον χρόνο.
Η Le Monde συνεχίζει: «Οι γαλλικές αρχές και οι διαχειριστές ύδρευσης έχουν φτάσει στο χείλος μιας άνευ προηγουμένου κατάστασης: Η πλειοψηφία των Γάλλων θα μπορούσε σύντομα να έχει πόσιμο νερό που δεν πληροί τα κριτήρια ποιότητας. Το πρόβλημα βρίσκεται σε ένα μόριο, το τριφθοροξικό οξύ (TFA). Έχει ελάχιστα τεκμηριωμένες επιπτώσεις στην υγεία και μολύνει τους υδάτινους πόρους στη Γαλλία και την Ευρώπη. Το οξύ αυτό που εντοπίζεται πλέον στο νερό, παράγεται κυρίως από το φυτοφάρμακο flufenacet, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία καλλιεργειών δημητριακών (ιδιαίτερα σιταριού και κριθαριού). Είναι ένα από τα ζιζανιοκτόνα με τις περισσότερες πωλήσεις στη Γαλλία. Οι πωλήσεις του σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 2019 και 2022 (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), φτάνοντας τους 900 τόνους ετησίως».
Ωστόσο, «στις 27 Σεπτεμβρίου, το φυτοφάρμακο flufenacet αναγνωρίστηκε ως ενδοκρινικός διαταράκτης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Αυτός ο επαναπροσδιορισμός θα πρέπει να οδηγήσει αυτόματα τις γαλλικές αρχές στο να θεωρήσουν το TFA ως μια δυνητικά επικίνδυνη ουσία. Και σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Γαλλικός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (ANSES), όταν μια δραστική ουσία ταξινομείται ως ενδοκρινικός διαταράκτης, πρέπει να υπόκειται σε ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί».
«Το όριο αυτό ορίζεται στα 0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mg/L). Πάνω από αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης, το νερό δηλώνεται ως μη συμμορφωμένο, παρόλο που δεν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για την υγεία» προσθέτει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι τοπικές αρχές «μπορούν να λάβουν εξαίρεση για τη διανομή μη συμμορφωμένου νερού στους καταναλωτές, για περίοδο τριών ετών. Αυτή η εξαίρεση ανανεώνεται μόνο μία φορά: Μετά από έξι χρόνια, το νερό πρέπει και πάλι να γίνει συμβατό για να μπορέσει να διανεμηθεί. Το εμφιαλωμένο νερό δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι γνωστό από το 2017 ότι αυτό το ζιζανιοκτόνο οδηγεί σε συγκεντρώσεις TFA έως και 10 mg/L, έως και 100 φορές υψηλότερες από το όριο».
Με πληροφορίες από Le Monde και ΑΠΕ-ΜΠΕ