Η Ουκρανία χτύπησε για πρώτη φορά τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, λίγο αφότου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθούν.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε συνοριακή περιοχή εντός του ρωσικού εδάφους με πύραυλο ATACMS, την Τρίτη. Την είδηση μετέδωσαν το RBC Ukraine και το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο του εθνικού στρατού της Ουκρανίας. Σημειώνεται πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανίας, συμπληρώνει σήμερα 1.000 ημέρες.
Ουκρανία: Τι αποφάσισε ο Μπάιντεν
Πριν από δύο ημέρες, διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το Reuters, επικαλούμενο δυο Αμερικανούς αξιωματούχος και πηγή του ενήμερη σχετικά, ανέφεραν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύει πλήγματα με οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής που έχουν μακρά εμβέλεια εναντίον στόχων βαθιά στη Ρωσία. Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποδέχτηκε ένα μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου, λίγο πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επικριτικός στην αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ουκρανία: Ο Πούτιν υπέγραψε νέο διάταγμα για τα πυρηνικά μετά την απόφαση Μπάιντεν
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε ένα επικαιροποιημένο διάταγμα για τα πυρηνικά, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εάν έρθει αντιμέτωπη με πυραυλική επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη. Η απόφαση να αλλάξει το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας βρίσκεται σε διαδικασία εδώ και μήνες αλλά η υπογραφή του Πούτιν αυτή την εβδομάδα φαίνεται να είναι μια απάντηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν που φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία.
Το επικαιροποιημένο διάταγμα, το οποίο αναλύει τις απειλές που θα έκαναν τη ρωσική ηγεσία να εξετάσει ένα πυρηνικό χτύπημα, ανέφερε ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, drones ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα κράτος-μέλος συμμαχίας θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επίθεση εναντίον της από ολόκληρη τη συμμαχία.
Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο πράσινο φως από τη Δύση «δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από άμεση εμπλοκή των χωρών του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία».
Ουκρανία: Πώς βλέπει η Ευρώπη την απόφαση Μπάιντεν για χρήση πυραύλων ATΑCMS
Η Γαλλία, η οποία έχει προμηθεύσει με πυραύλους μακρού βεληνεκούς την Ουκρανία, δήλωσε πως το να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία παραμένει μια επιλογή στο τραπέζι. «Έχουμε πει ανοικτά ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε αν ήταν να επιτρέπαμε να πληγεί ένας στόχος από εκεί απ΄όπου η Ρωσία επιτίθεται τώρα στο ουκρανικό έδαφος. Άρα, τίποτα καινούριο», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας πάντως πως αυτό δεν συνιστά αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης. «Η απόφαση από αμερικανικής πλευράς, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν είναι μια αναθεώρηση αλλά μια εντατικοποίηση αυτού στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί άλλοι εταίροι, είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή», είπε η Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία έχει αρκετούς πυραύλους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εφόσον της επιτραπεί να τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας. «Δεν ανοίγω σαμπάνιες ακόμη, επειδή δεν ξέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς για το πόσους πυραύλους έχει η Ουκρανία», δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. «Άρα το ερώτημα είναι, αν έχουν αρκετούς πυραύλους που θα έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης».
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας ενδέχεται να είναι μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες. «Αυτή η απόφαση ήταν πολύ απαραίτητη...Η Ρωσία βλέπει ότι η Ουκρανία απολαμβάνει μεγάλη στήριξη και ότι η θέση της Δύσης είναι ακλόνητη και καθοριστική. Είναι μια πολύ σημαντική και πιθανόν αποφασιστική στιγμή σε αυτό τον πόλεμο», είπε ο Ντούντα στους δημοσιογράφους.