Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προωθήσει το τέλος της τηλεργασίας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, μέσω της νεοσύστατης Department of Government Efficiency (DOGE). Η πρωτοβουλία, υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ και του επιχειρηματία Βιβέκ Ραμασουάμι, στοχεύει στη μείωση του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού μέσω φυσικής αποχώρησης εργαζομένων.
Σύμφωνα με πηγές, βασική προτεραιότητα της DOGE είναι η επιβολή πενθήμερης φυσικής παρουσίας σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. «Είναι ένα αυτονόητο βήμα. Αν οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους εργαζόμενους, αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους», σχολίασε πηγή κοντά στις συζητήσεις.
Σε άρθρο τους στη Wall Street Journal, οι Μασκ και Ραμασουάμι υποστήριξαν ότι η απαίτηση φυσικής παρουσίας θα προκαλέσει «κύμα εθελοντικών παραιτήσεων», μειώνοντας έτσι το κόστος για την κυβέρνηση.
Τρεις βασικοί άξονες μεταρρύθμισης
«Το έργο μας στο DOGE θα εστιάσει σε τρεις βασικούς τομείς: την ακύρωση κανονισμών, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την εξοικονόμηση κόστους. Θα προωθήσουμε αλλαγές κυρίως μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα νομοθεσία αντί να προτείνουμε νέους νόμους. Καθοδηγητής μας θα είναι το Σύνταγμα των ΗΠΑ και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως η West Virginia v. EPA (2022), που περιόρισε τη ρυθμιστική εξουσία των υπηρεσιών, και η Loper Bright v. Raimondo (2024), που κατάργησε το δόγμα Chevron, αφαιρώντας από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες την αυτονομία να ερμηνεύουν τη νομοθεσία.
Με τη βοήθεια νομικών εμπειρογνωμόνων και προηγμένης τεχνολογίας, θα εντοπίσουμε κανονισμούς που υπερβαίνουν την εξουσία που παρέχει ο νόμος στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορεί να αναστείλει άμεσα την εφαρμογή αυτών των κανονισμών μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων, ξεκινώντας τη διαδικασία για την οριστική τους ακύρωση» αναφέρει το άρθρο των δύο ισχυρών ανδρών στη Wall Street Journal.
Μείωση του διοικητικού φόρτου
«Η ακύρωση κανονισμών θα επιτρέψει σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το DOGE θα συνεργαστεί με διορισμένα στελέχη για να καθορίσει τον ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων που απαιτούνται για να εκτελούν τις συνταγματικά επιτρεπόμενες λειτουργίες των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό και θα υποστηριχθούν για τη μετάβασή τους στον ιδιωτικό τομέα μέσω κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση ή αποζημιώσεων.
Παράλληλα, το DOGE θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία για να περιορίσει την υπερβολική στελέχωση και τη διοικητική υπερανάπτυξη, μέσω αλλαγών στους κανόνες της δημόσιας διοίκησης και μεταφοράς ομοσπονδιακών υπηρεσιών εκτός Ουάσινγκτον» επισημαίνουν.
Εξοικονόμηση κόστους
Οι Έλον Μασκ και Βιβέκ Ραμασουάμι σημειώνουν ότι «το DOGE σκοπεύει να περιορίσει την υπερβολική ομοσπονδιακή δαπάνη, συμπεριλαμβανομένων των 500 δισ. δολαρίων ετησίως που διοχετεύονται σε μη εγκεκριμένα προγράμματα. Επίσης, θα διενεργηθούν έλεγχοι για συμβόλαια που έχουν παραμείνει ανεξέλεγκτα για χρόνια, με στόχο να αποκαλυφθεί σπατάλη και κατάχρηση.
Με την αποφασιστική εντολή των ψηφοφόρων και την πλειοψηφία 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο, το DOGE έχει μια ιστορική ευκαιρία για δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης. Στόχος μας είναι να καταργήσουμε την ανάγκη ύπαρξης του DOGE έως τις 4 Ιουλίου 2026, προσφέροντας στη χώρα ένα αποτελεσματικό κράτος που θα κάνει τους Ιδρυτές της υπερήφανους».
Αντιδράσεις και επιπτώσεις
Η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους και συνδικάτα. Η American Federation of Government Employees δήλωσε πως οποιαδήποτε αλλαγή στις συνθήκες εργασίας θα πρέπει να διαπραγματευτεί μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Ορισμένοι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η επιστροφή στα γραφεία θα διαταράξει τη ζωή τους. «Θα αναγκαστώ να μετακομίσω πίσω στην Ουάσινγκτον, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αποχωριστώ την οικογένειά μου», δήλωσε εργαζόμενος του Library of Congress.
Πέρα από την τηλεργασία
Η DOGE εξετάζει επίσης άλλες περικοπές, όπως η διακοπή χρηματοδότησης για προγράμματα που δεν έχουν ανανεωθεί από το Κογκρέσο. Ο Ramaswamy αποκάλυψε ότι πάνω από 516 δισ. δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο για τέτοια προγράμματα, γεγονός που χαρακτηρίζει «παράλογο».
Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί από μια μικρή ομάδα, ενώ οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κληθούν να εντοπίσουν τις δικές τους δυνατότητες περικοπών. Η DOGE φαίνεται αποφασισμένη να φέρει σαρωτικές αλλαγές, αλλά η εφαρμογή των προτάσεων αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές συζητήσεις.
Με πληροφορίες από CNN