Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάλλει ή είναι σύμμαχος των σπουδαστών;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάλλει η είναι σύμμαχος των σπουδαστών; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και ευκολία στη διαχείριση των εργαλείων της δεν φέρει πάντα θετικά αποτελέσματα.

Για τον ακαδημαϊκό χώρο, η Τεχνητή Νοημοσύνη ισούται με ένα μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την προσφυγή πολλών σπουδαστών σε εργαλεία αναζήτησης πληροφοριών, όπως το Chat GPT, αποφεύγοντας τη διαδικασία να «κουράσουν το μυαλό τους».

Εκτός από τη διεκπεραίωση εργασιών μέσω AI, σήμερα, παρατηρείται έντονα και το φαινόμενο της ολοένα και αυξανόμενης αδυναμίας των φοιτητών να διαβάσουν, να συγκεντρωθούν και να αφομοιώσουν εκτενή λογοτεχνικά κείμενα.

Όσο η AI αναπτύσσεται, δημιουργείται παράλληλα, ένας φαύλος κύκλος που εντείνει την αδυναμία των φοιτητών να καταπιαστούν με μακροσκελή κείμενα, αφού πλέον για οποιαδήποτε απορία, μια συχνή πρώτη αντίδραση, είναι «ρώτα το Chat GPT».

Ιδίως στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι απαγορευτικά ή πιο ορθά, χρησιμοποιούνται συχνά με λάθος τρόπο, με τους καθηγητές να έχουν καταφύγει σε εφαρμογές, που «ανιχνεύουν» τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τα «ρομπότ» του Διαδικτύου.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάλλει η είναι σύμμαχος των σπουδαστών; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η συνδρομή της στην εκμάθηση 

Από την άλλη, η AI, θα μπορούσε να συνδράμει ως σύμμαχος των σπουδαστών, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση ων εργαλείων της στη βελτίωση της Γραμματικής. Εργαλεία που εντοπίζουν τη χρήση παθητικής φωνής, χωρίς να διορθώνουν αυτόματα τα λάθη, προσφέρουν μια ευκαιρία πραγματικής εξοικείωσης των μαθητών με τους κανόνες της Γραμματικής.

Όσο για τις σπουδές στον τομέα της Λογοτεχνίας, η AI θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση κειμένων, παρέχοντας ορισμούς δύσκολων όρων ή υποδείξεις για περαιτέρω ανάγνωση, χωρίς να αντικαθιστά την ουσιαστική ανάγνωση.

Λίγους μήνες πριν, μια εκπαιδευτικός εξήγησε στο περιοδικό TIME, ότι παραιτήθηκε των καθηκόντων της ως καθηγήτρια Γλώσσας και Λογοτεχνίας, κυρίως «εξαιτίας των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) όπως το ChatGPT»..

«Το φετινό φθινόπωρο είναι το πρώτο μετά από σχεδόν 20 χρόνια που δεν επιστρέφω στην τάξη» είπε η Βικτόρια Λίβινστον. «Η γραφή είναι μια διαδικασία στενά συνδεδεμένη με τη σκέψη». Αυτό υποστηρίζουν πολλοί από τους ακαδημαϊκούς που λένε, ότι μια εργασία, γραμμένη μέσω ChatGPT, είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, για τους μαθητές ή φοιτητές.

«Στο μεταπτυχιακό, πέρασα μήνες προσπαθώντας να συναρμολογήσω κομμάτια της διατριβής μου, στο μυαλό μου και τελικά διαπίστωσα ότι μπορούσα να λύσω το παζλ μόνο μέσω της γραφής. Το γράψιμο είναι σκληρή δουλειά. Μερικές φορές είναι τρομακτική. Με τον εύκολο πειρασμό της Τεχνητής Νοημοσύνης, πολλοί -ίσως οι περισσότεροι- από τους μαθητές μου δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να περάσουν την ταλαιπωρία» συνέχισε η εκπαιδευτικός στο TIME.

Επομένως, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν κωλύει, αλλά ούτε συνδράμει σε διαδικασίες συγκέντρωσης, εκμάθησης και πνευματικής καλλιέργειας από μόνη της. Η πρόκληση είναι, να γίνει σωστά η διαχείριση των εφαρμογών της έτσι ώστε η AI να διευκολύνει και όχι να προσπαθεί να αντικαθιστά.

Με πληροφορίες από Tufts Daily

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM