Τον αυξημένο κίνδυνο επίμονων συμπτωμάτων long Covid σε όσους είναι εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση μελετά έρευνα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και κύριο συγγραφέα τον Έλληνα επιστημονικό διευθυντή του ISGlobal, καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα.
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 2.800 ενήλικες, ηλικίας 40-65 ετών, από την πληθυσμιακή κοόρτη COVICAT, που διερευνά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
Πρόκειται για ανθρώπους ζουν στην Καταλονία και συμμετείχαν στη μελέτη από το 2020 ως το 2023 συμπληρώνοντας τρία ερωτηματολόγια (2020, 2021 και 2023). Παράλληλα, συλλέχθηκαν πληροφορίες αναφορικά με τις λοιμώξεις Covid-19, την κατάσταση εμβολιασμού, την κατάσταση της υγείας τους και κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα. Σημαντικό ρόλο για την έρευνα διαδραμάτισε η οικιστική έκθεση σε θόρυβο, σωματίδια, όζον, διοξείδιο του αζώτου, χώρους πρασίνου και τεχνητό φως τη νύχτα.
Ως long Covid (μακροχρόνια Covid) ορίζεται η κατάσταση, κατά την οποία συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και σύγχυση (brain fog), παραμένουν για μήνες έπειτα από μόλυνση με SARS-CoV-2 και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλες διαγνώσεις.
Μέχρι σήμερα η επιστήμη δε έχει καταλήξει σε κάποια ξεκάθαρη απάντηση για την πραγματική αιτία του long Covid. Εκείνο που είναι γνωστό όμως, είναι τα εκατομμύρια ανθρώπων που επηρεάζονται παγκοσμίως. Ακόμη και άτομα που έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2 και εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα Covid-19 μπορούν να αναπτύξουν long Covid.
Long Covid: Πόσο επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση»
«Είναι πολύς ο κόσμος που έχει εκτεθεί στον ιό πια, οπότε ο long Covid είναι ένα σημαντικό θέμα υγείας, γι' αυτό και κάναμε την έρευνα για το κατά πόσο επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κογεβίνας, που προσανατολίζει την έρευνα στον παράγοντα της αστικής υγείας και της ποιότητας του περιβάλλοντος γύρω από τους χώρους κατοικίας.
Long Covid: Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Health Perspectives», έδειξαν ότι περίπου το 25% των ατόμων που ασθένησαν με Covid παρουσίασε συνεχόμενα συμπτώματα για τρεις μήνες ή και περισσότερο. Το 5% αυτού του ποσοστού, παρουσίασε επίμονα συμπτώματα για δύο χρόνια ή περισσότερο.
Για τις γυναίκες, τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, τα άτομα με προηγούμενες χρόνιες παθήσεις και τα άτομα που είχαν σοβαρή Covid-19 παρατηρήθηκε υψηλότερος κίνδυνος για long Covid.
Long Covid: Υψηλότερος κίνδυνος για long Covid στις γυναίκες
Σχετικά με τα ευρήματα για τις γυναίκες, ο κ. Κογεβίνας σχολιάζει: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για long Covid, ενώ την ίδια ώρα το ανοσολογικό τους σύστημα είναι πιο ισχυρό από των ανδρών και άρα λιγότερο σοβαρή η νόσηση με Covid-19. Οπότε βλέπουμε ότι μπορεί οι γυναίκες να έχουν πιο ισχυρό ανοσολογικό σύστημα και άρα να εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα Covid-19, ωστόσο αυτή η ίδια ανοσολογική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει τελικά long Covid».
Ο επιστημονικός διευθυντής του ISGlobal, κ. Κογεβίνας επισήμανε όμως, πως στη συγκεκριμένη μελέτη δεν ερευνήθηκαν τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με βάση το φύλο και χρειάζεται μια ακόμα μεγαλύτερη μελέτη για να διερευνηθεί αν υπάρχει διαφορετική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε άνδρες και γυναίκες.
Long Covid: Θετική επίδραση για όσους εμβολιάστηκαν
Ο εμβολιασμός από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε στην έρευνα ότι είχε θετική επίδραση, καθώς μόνο το 15% των εμβολιασμένων συμμετεχόντων ανέπτυξε μακροχρόνια Covid σε σύγκριση με το 46% των μη εμβολιασμένων.
Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5 και PM 10) στον αέρα συσχετίστηκε κατά την έρευνα με μικρή αύξηση του κινδύνου επίμονων συμπτωμάτων long Covid, ωστόσο εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε γραμμικά με τη μεγαλύτερη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα. Αντίθετα, άλλοι παράγοντες που διερευνήθηκαν, όπως η ύπαρξη κοντινών χώρων πρασίνου ή ο κυκλοφοριακός θόρυβος είχαν μικρή επίδραση στη μακροχρόνια Covid.
Περαιτέρω έρευνα για να αναλυθούν οι διάφοροι τύποι μακροχρόνιων συμπτωμάτων, long Covid, προκειμένου να διαμορφωθεί μια πιο λεπτομερής εικόνα για το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, κρίνεται αναγκαία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ