Η επανεξέταση ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας επιβεβαιώνει την πρωτοπορία του φιλορωσικού εθνικιστή Καλίν Γκεόργκεσκου, σύμφωνα με την εκλογική αρχή της χώρας.
Αν και η καταμέτρηση των ψήφων από το εξωτερικό βρίσκεται σε εξέλιξη, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν προκύπτει «καμία σημαντική διαφορά» από την αρχική καταμέτρηση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής αρχής, Τόνι Γκρέμπλα, στο Digi24.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας διέταξε την επανεξέταση της ψήφου μετά από ανησυχίες για πιθανή εκλογική παρέμβαση από τη Ρωσία, λόγω της απροσδόκητης πρωτιάς του Γκεόργκεσκου στον πρώτο γύρο. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιουλιάν Φότα να προειδοποιεί ότι η ακύρωση του πρώτου γύρου θα μπορούσε να μετατρέψει τον Γκεόργκεσκου σε «μάρτυρα», ενισχύοντας θεωρίες συνωμοσίας και αποδυναμώνοντας τη διαδικασία.
Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει τα αποτελέσματα ή θα διατάξει νέες εκλογές. Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, ο Γκεόργκεσκου θα αναμετρηθεί με τη φιλελεύθερη ηγέτη Ελένα Λασκόνι στον δεύτερο γύρο στις 8 Δεκεμβρίου.
Στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, η κεντροαριστερή PSD του πρωθυπουργού Μαρσέλ Τσιολάκου αναδείχθηκε πρώτη με 22,5%, ενώ η ακροδεξιά AUR κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 18%. Ο Γκεόργκεσκου στηρίζεται από την AUR και άλλα δύο μικρότερα φιλορωσικά κόμματα, τα οποία συνολικά κατέλαβαν το ένα τρίτο των ψήφων.
Η Δύση εκφράζει ανησυχίες για τη φιλορωσική στροφή της Ρουμανίας, μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που μέχρι σήμερα υποστήριζε την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο Γκεόργκεσκου έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση της Ρουμανίας από το ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει «επαναδιαπραγμάτευση» των όρων συμμετοχής της χώρας.
Προκλήσεις για φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία
Με το κοινοβούλιο να είναι κατακερματισμένο, η δημιουργία μιας φιλοδημοκρατικής και ευρωατλαντικής πλειοψηφίας χαρακτηρίζεται δύσκολη αλλά απαραίτητη. Ο Κόστιν Τσιόμπανου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους, τόνισε ότι μια ριζοσπαστική κυβέρνηση ή προεδρία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές για τη χώρα.
Οι κεντρώοι και φιλελεύθεροι ηγέτες κάλεσαν για ενότητα με στόχο την απομόνωση της ακροδεξιάς. Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Σίγκφριντ Μουρεσάν πρότεινε την υιοθέτηση μιας στρατηγικής όπως αυτή της ΕΕ, με τη δημιουργία φιλοευρωπαϊκών συμμαχιών και την ενίσχυση της αντιμετώπισης της ξένης παρέμβασης στις εκλογές.
Η άνοδος του εθνικισμού στη Ρουμανία συνδέεται με τη ρωσική προπαγάνδα, σύμφωνα με αναλυτές. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της ασφάλειας παραμένει κρίσιμη σε περιόδους πολιτικής αστάθειας.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να καθορίσει την κατεύθυνση της Ρουμανίας, ενώ η διαμόρφωση της κυβέρνησης θα κρίνει την πορεία της χώρας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό.
Με πληροφορίες από Washington Post