Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ δεν προτίθεται προς το παρόν να στείλει μαχητές στη βόρεια Συρία για να υποστηρίξει τον συριακό στρατό, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση της οργάνωσης και μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Η ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσε η συμμαχία ανταρτών στη βόρεια Συρία την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντάρτες κατέλαβαν εδάφη στις επαρχίες του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ, εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Χαλεπίου, σε μία από τις μεγαλύτερες ήττες του Άσαντ τα τελευταία χρόνια.
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο συριακός στρατός είναι ικανός να αντιμετωπίσει τους αντάρτες, ενώ πρόσθεσε ότι "οι αντιστασιακές ομάδες θα βοηθήσουν, και το Ιράν θα παρέχει όποια υποστήριξη χρειαστεί".
Χεζμπολάχ και Ιράν σε φάση αναμονής
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει δεχθεί ακόμη επίσημο αίτημα για παρέμβαση στη Συρία και ότι δεν είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις αυτή τη στιγμή. Ο λόγος είναι η εξάντληση των δυνάμεών της μετά από έναν χρόνο συγκρούσεων με το Ισραήλ, που περιελάμβαναν δύο μήνες σφοδρών μαχών στο νότιο Λίβανο.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ιράν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και είναι έτοιμο να παράσχει υποστήριξη στην κυβέρνηση Άσαντ, χωρίς όμως να υπάρχει άμεσο σχέδιο αποστολής στρατιωτικού προσωπικού ή εμπλοκής στο πεδίο.
Απώλειες και ανασύνταξη της Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με πηγές, έως και 4.000 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023. Επιπλέον, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν μαχητές της οργάνωσης στη Συρία, όπου η Χεζμπολάχ είχε παρέμβει το 2013 για να στηρίξει τον Άσαντ.
Η οργάνωση έχει αποσύρει ανώτερους αξιωματικούς από το Χαλέπι για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Παράλληλα, δυνάμεις της Χεζμπολάχ αποχώρησαν από τη Συρία στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η ένταση με το Ισραήλ στην περιοχή των συνόρων κλιμακώθηκε.
Παρότι οι σχέσεις Χεζμπολάχ και Ιράν παραμένουν στενές, δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα από τη Δαμασκό για την αποστολή ενισχύσεων, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους.