H LiFO παρουσιάζει τον συμβολισμό της εικαστικής αποτύπωσης του έργου αλλά και την ταυτότητα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που σχεδιάζεται στην Ελλάδα.
Το μητροπολιτικό πάρκο στον Φαληρικό Όρμο ήταν βαλτωμένο και η δεύτερη φάση της ανάπλασης σερνόταν σχεδόν επί μία πενταετία.
Η υλοποίησή του πήρε ρεαλιστικά χαρακτηριστικά μετά την πρόσφατη απόφαση ένταξης της χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο είναι προσαρμοσμένο στις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, κάτι που αποτελεί πια μια βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης.
Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος «Αέναον» πραγματοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής στον Φαληρικό Όρμο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το branding του νέου έργου «συνοδεύει ένα λογότυπο που αποδίδει εικαστικά τον πολυχρηστικό χαρακτήρα του μεγαλύτερου ανοικτού πάρκου της Μεσογείου», αναφέρουν στη LiFO από την Περιφέρεια Αττικής, εξηγώντας τη νέα ταυτότητα του έργου και τις ανάγκες της κοινωνίας που έρχεται να καλύψει, μέσα από την εικαστική αποτύπωση του λογοτύπου.
Οι έξι κύκλοι
Το λογότυπο του «Αέναον» αποτελείται από έξι ισομεγέθεις κύκλους, καθένας από τους οποίους «ξεπηδά» από κάθε γράμμα του ονόματος, συμβολίζοντας αντίστοιχα και από μία βασική λειτουργία του πάρκου:
Ο πράσινος κύκλος συμβολίζει τον φυσικό πλούτο του πάρκου, που θα καλύπτει το 75% του συνολικού έργου ανάπλασης, ταυτίζοντας την ευρύτερη περιοχή με την ανάπτυξη και την αειφορία.
Ο μπλε κύκλος παραπέμπει στη θάλασσα, καθώς το πάρκο θα καταλήγει στον Φαληρικό Όρμο, ως μια διέξοδος στον αστικό ιστό, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα αίσθημα ελευθερίας.
Το χρώμα του γραφίτη επιλέχθηκε για τον κύκλο που αντιστοιχεί στην τεχνολογία, καθώς το πάρκο θα ενθαρρύνει την εξέλιξη και την καινοτομία.
Την κοινωνία συμβολίζει ο ροζ κύκλος, καθώς ένας από τους βασικότερους στόχους του έργου είναι να προωθήσει την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση των επισκεπτών μέσα από τις πολλαπλές χρήσεις του.
Το κίτρινο και το μοβ χρώμα δίνουν αντιστοίχως το στίγμα του αθλητισμού και του πολιτισμού, καθώς σε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα του πάρκου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις που θα προωθούν την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής, θα ενισχύουν την καλλιτεχνική δημιουργικότητα και θα προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της Αττικής.
«Η λογοτύπηση του πάρκου αντανακλά το μέγεθος της παρέμβασης»
Από την Περιφέρεια Αττικής μάς λένε ότι «τους προηγούμενους μήνες, παράλληλα με την αγωνιώδη προσπάθεια για την επανεκκίνηση του έργου και την εξασφάλιση των απαραίτητων κοινοτικών πόρων που παρ’ ολίγον να χαθούν, ο Νίκος Χαρδαλιάς με τους συνεργάτες του δούλεψε μεθοδικά προκειμένου η λογοτύπηση του πάρκου να αντανακλά το μέγεθος της παρέμβασης αλλά και το αποτύπωμά της στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των επισκεπτών της Αττικής».
«Το “Αέναον” συμβολίζει την αδιάκοπη και επίμονη προσπάθεια που κάνουμε μαζί με την κοινωνία για να πάμε μπροστά την Αττική, να δημιουργήσουμε τους όρους για μια πραγματικά καλύτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα, προωθώντας την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα, την ευημερία και την αειφορία – μια πορεία προς το αύριο που δεν σταματά ποτέ, που επιδιώκει πάντα το καλύτερο, μια πορεία αέναη, όπως είναι και το όνομα του μητροπολιτικού πάρκου μας», δηλώνει στη LiFO ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναφέρει ακόμη ότι «η υλοποίηση του πάρκου αντικατοπτρίζει συνολικά το όραμα της διοίκησης της Περιφέρειας για μια ριζική αλλαγή των όρων της καθημερινότητας, με έργα πνοής που θα έχουν ορίζοντα τις επόμενες γενιές, που θα κάνουν την Αττική πρωταγωνίστρια των εξελίξεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Με σταθερή βούληση, σκληρή δουλειά και –το κυριότερο– με σοβαρότητα απέναντι στους εταίρους μας στα ευρωπαϊκά όργανα, η Αττική γίνεται ξανά ένας αξιόπιστος συνομιλητής, διεκδικώντας ζωτικής σημασίας πόρους για έργα και δράσεις που έχουν ανάγκη οι πολίτες», καταλήγει ο περιφερειάρχης.
Η ταυτότητα του νέου μητροπολιτικού πάρκου
Το νέο πρότυπο μητροπολιτικό πάρκο, συνολικής έκτασης 541 στρεμμάτων και με προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ μετά τη σχετική έγκριση της χρηματοδότησης από την Κομισιόν, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2028.
Ενταγμένο στο Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, με περισσότερα από 4.000 δέντρα και πάνω από 185.000 θάμνους που θα φυτευτούν σε 343 στρέμματα, καλύπτοντας το 75% της συνολικής του έκτασης.
Παράλληλα με τον φυσικό του πλούτο, το υπόλοιπο 25% του πάρκου θα προσφέρεται για ήπιες πολιτιστικές δράσεις, αθλητικές δραστηριότητες με γήπεδα, ποδηλατοδρόμους και πολυχώρους άσκησης, κοινωνικές εκδηλώσεις, ποικίλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού και θεματικού χαρακτήρα για παιδιά, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επιμέρους ήπιες εμπορικές χρήσεις.
Η σύνδεσή του με τις γειτονικές συνοικίες θα επιφέρει, όπως τονίζεται από την Περιφέρεια, σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό, ενώ θα συμβάλει στην τόνωση των εσόδων και την ενίσχυση των εισοδημάτων, τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Επέκταση της ανάπλασης
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η εκτελούμενη αστική ανάπλαση θα επεκταθεί. Κι αυτό γιατί έγινε δεκτή η πρότασή της και της παραχωρείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ο ευρύτερος χώρος του κλειστού Tae Kwon Do και της Πλατείας Νερού, για τα επόμενα 40 χρόνια.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης από την Περιφέρεια και με τη συμμετοχή όλων των δήμων και φορέων της περιοχής θα υπάρξει «μια ενιαία νησίδα πρασίνου και μια μοναδική ολιστική προσέγγιση αστικής ανάπλασης».