Το τούνελ των $20 τρισ. που θα μπορούσε να συνδέσει τη Νέα Υόρκη με το Λονδίνο σε 54 λεπτά

Το τούνελ των $20 τρισ. που θα μπορούσε να συνδέσει τη Νέα Υόρκη με το Λονδίνο σε 54 λεπτά Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Pixabay
0

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός υπερατλαντικού τούνελ που θα συνδέει το Λονδίνο με τη Νέα Υόρκη επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά το υπέρογκο κόστος κατασκευής, που εκτιμάται σχεδόν στα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά απαιτητικό.

Η ιδέα ενός «Υπερατλαντικού Τούνελ» έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά ζητήματα κλίμακας, κόστους και πρακτικής χρησιμότητας εμπόδιζαν οποιαδήποτε ρεαλιστική υλοποίηση. Ένα ταξίδι με αεροπλάνο μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης διαρκεί περίπου οκτώ ώρες, ενώ ο χρόνος που θα χρειάζονταν τα τρένα να καλύψουν την απόσταση των 3.000 μιλίων είχε θεωρηθεί ανεπαρκής για να δικαιολογήσει την επένδυση.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας σωλήνων κενού (vacuum tube) προσφέρει μια νέα προοπτική. Με τη δημιουργία κενού εντός του τούνελ και τη χρήση πιεσμένων οχημάτων, τα τρένα θα μπορούσαν να φτάσουν ταχύτητες μεγαλύτερες των 3.000 μιλίων/ώρα, κάνοντας το ταξίδι μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης να διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Το κόστος και οι τεχνικές προκλήσεις

Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 15,5 τρισεκατομμύρια λίρες, ενώ οι προτάσεις για το σχεδιασμό του τούνελ ποικίλλουν:

  • Υποθαλάσσιο τούνελ κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.
  • Τούνελ πάνω σε πυλώνες.
  • Πλωτό τούνελ, που θα συγκρατείται από καλώδια συνδεδεμένα στον πυθμένα.

Αν το έργο κατασκευαζόταν με τον ρυθμό του Σήραγγα της Μάγχης (Channel Tunnel), που χρειάστηκε έξι χρόνια για 23,5 μίλια, το υπερατλαντικό τούνελ θα απαιτούσε περίπου 782 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η ιδέα των τρένων σε περιβάλλον κενού έγινε ευρέως γνωστή από τον Έλον Μασκ, ο οποίος πρότεινε την τεχνολογία "hyperloop" το 2013. Δοκιμές διεξάγονται στην Ινδία και την Κίνα, με στόχο την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα συστήματα υψηλής ταχύτητας των δύο χωρών.

Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, το υπερατλαντικό τούνελ συμβολίζει ένα όραμα που συνδυάζει την καινοτομία, την τεχνολογία και τη φιλοδοξία για μια νέα εποχή στις παγκόσμιες μεταφορές. 

Με πληροφορίες από CNN


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM