Απειλές Τραμπ προς ΕΕ: Αγοράστε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο των ΗΠΑ ή αλλιώς θα σας βάλω δασμούς

Τραμπ προς ΕΕ: Αγοράστε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο των ΗΠΑ ή αντιμετωπίστε δασμούς Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις απειλές του για τους δασμούς το βράδυ της Πέμπτης (19/12), υποσχόμενος να αυξήσει τους δασμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν αυξήσουν τις αγορές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου για να μειώσουν το εμπορικό χάσμα με τις ΗΠΑ.  

«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις ΗΠΑ με τη μεγάλης κλίμακας αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι δασμοί μέχρι τέλους» έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, το οποίο ανήκει στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης του. 

Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την απειλή δασμών ως διαπραγματευτική τακτική με χώρες που πιστεύει ότι αντιμετωπίζουν «άδικα» τις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο, ο Τραμπ απείλησε με έναν τεράστιο οριζόντιο δασμό 25% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό, εκτός εάν οι χώρες αυτές αυστηροποιήσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά και τα σύνορα. Το φάσμα υψηλότερων δασμών, ή ακόμη και ενός εμπορικού πολέμου, αυξάνει επίσης τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.  

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και η απειλή δασμών μπορεί να κοστίσει επιχειρηματικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών.  

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ έλεγε συστηματικά ότι θα εργαστεί για την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων της Αμερικής - παρόλο που οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιοδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία. Υποσχέθηκε να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τις νέες γεωτρήσεις και το fracking, και το μήνυμά του ότι η Ευρώπη πρέπει να αγοράζει περισσότερη ενέργεια από την Αμερική συνάδει με τις υποσχέσεις του. 

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Η Ευρώπη έχει απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία, πραγματοποιώντας μεγάλης κλίμακας αγορές φυσικού αερίου από την Αμερική για να καλύψει μέρος της διαφοράς. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη εξάγει πολύ περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ από όσα εισάγει από την Αμερική.  

Αν και τα εμπορικά κενά είναι συνηθισμένα -οι Αμερικανοί δεν ζητούν τόσα ευρωπαϊκά αγαθά όσα ζητούν από την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό- ο Τραμπ έχει ξεσπάσει σταθερά κατά των εμπορικών κενών ως απόδειξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.  

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, και οι αμερικανικές μετοχές ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Η απειλή του Τραμπ για τους δασμούς προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα σε μια αγορά που είναι ήδη κουρασμένη από την αδιέξοδη πρόοδο στον πληθωρισμό. Οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, έχουν προβλέψει οικονομολόγοι. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM