Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε πάνω από 270.000 απελάσεις σ’ έναν χρόνο

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε πάνω από 270.000 απελάσεις σ’ έναν χρόνο Facebook Twitter
Μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού / φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι αμερικανικές αρχές απέλασαν πάνω από 270.000 ανθρώπους μέσα σ’ έναν χρόνο, σύμφωνα με επίσημα προκαταρκτικά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη, περίπου έναν μήνα προτού επιστρέψει στην εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει απειλήσει πως θα απελαθούν εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ο αριθμός των απελάσεων - ο τελευταίος της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν - ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης θητείας του κ. Τραμπ (2017-2021). Στην πλειονότητά τους, οι μετανάστες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την αμερικανική επικράτεια είχαν περάσει τα σύνορα με το Μεξικό παράνομα, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των συνόρων και τη μετανάστευση (ICE). 

Περί το ένα τρίτο αντιμετώπιζε δίωξη ή είχε καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη για «εγκληματική δραστηριότητα», σύμφωνα με το κείμενο.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν την περίοδο από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2023 ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2024, χονδρικά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε (ξανά) το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης σε άρμα μάχης του. Ο μεγιστάνας έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης παράτυπων μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ αφού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, απειλή πως προκαλεί έντονη ανησυχία σε ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών. Η εξαγγελία αυτή, βασισμένη στον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι μετανάστες διαπράττουν περισσότερα ποινικά αδικήματα από τους Αμερικανούς πολίτες, αποδείχθηκε λαοφιλής.

Ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα κάνει πράξη αυτή την πολιτική και αναλύσεις υποδεικνύουν πως οι επιχειρήσεις για αυτό ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηρές και δύσκολα θα ήταν αποτελεσματικές. «Κάθε χρόνο, το εργατικό δυναμικό μας αντιμετωπίζει γιγαντιαίες προκλήσεις — αλλά κάθε χρόνο, τις αντιμετωπίζει», διαβεβαίωσε ο υποδιευθυντής της ICE Πάτρικ Λεχλάιτνερ.

Οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων των ΗΠΑ αυξήθηκαν αλματωδώς αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές του 2021, αλλά μειώθηκαν θεαματικά την τελευταία χρονιά μετά τη σκλήρυνση των διαδικασιών ασύλου από την κυβέρνησή του. Στις ΗΠΑ το 2022 βρίσκονταν κάπου 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Pew Research Center. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του λένε πως στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι. Πολλοί από τους παράτυπους μετανάστες εργάζονται και πληρώνουν φόρους στις ΗΠΑ, είναι συχνά ανειδίκευτοι εργάτες.

Επικριτές του πρώην και μελλοντικού προέδρου τονίζουν πως η αμερικανική οικονομία θα δεχόταν πλήγμα αν απελαύνονταν μαζικά μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής, καθώς θα αυτό θα οδηγούσε σε έλλειψη εργατικών χεριών στη γεωργία και στον τομέα των κατασκευών — μεταξύ άλλων. Οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η έλλειψη εργατικής δύναμης θα ωθούσε τις τιμές προς τα πάνω, θέτοντας υπό αμφισβήτηση άλλη πομπώδη εξαγγελία του υποψήφιου Τραμπ: ότι θα μειώσει δραστικά τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη, αλλά η συντήρηση του έχει κοστίσει 30 εκ. στους φορολογούμενους

Διεθνή / Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιοτ Ρώσου ολιγάρχη αλλά η συντήρηση του έχει ήδη κοστίσει 30 εκατ. δολάρια

Το κατά πόσο η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγάρχων είναι συμφέρουσα εξετάζουν οι ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να πουλήσει τα κατασχεθέντα, αλλά ξοδεύει εκατομμύρια για τη συντήρησή τους
LIFO NEWSROOM