Ποια ήταν στα αλήθεια η Μαρία η Μαγδαληνή

Ποια ήταν στα αλήθεια η Μαρία η Μαγδαληνή Facebook Twitter
«Η Μαρία η Μαγδαληνή» πίνακας του Girolamo Savoldo (1480-1548), Φωτ.: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images
0

Διάσημη αλλά παρεξηγημένη, μάλλον περιθωριοποιημένη αλλά και θρύλος, η Μαρία η Μαγδαληνή κατέχει το δικό της μοναδικό κεφάλαιο στην Ιστορία και αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά αινίγματα για τη σύγχρονη επιστήμη.

Πλήθος παρανοήσεων και εικασιών μέσα στα χρόνια, την ήθελαν να είναι δαιμονισμένη, σεξεργάτρια, μέχρι και σύζυγος του Ιησού. Η ιστορία της έχει γραφτεί αμέτρητες φορές μέσα στις δύο χιλιετίες που μεσολαβούν, από όταν έγινε «η πιο δημοφιλής γυναίκα - ακόλουθος του Ιησού της Ναζαρέτ».

Το National Geographic αφιέρωσε ένα άρθρο στα στοιχεία που είναι μέχρι σήμερα γνωστά για τη Μαρία τη Μαγδαληνή, διαχωρίζοντας τα γεγονότα που ανήκουν στην πραγματικότητα από εκείνα που αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας.

Οι πληροφορίες για τη Μαρία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα ευαγγέλια κατά Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά και Ιωάννη. Όλοι την αναγνωρίζουν ως βασικό μέλος του κύκλου του Ιησού και ως τη γυναίκα που πήγε στον τάφο του, το Πάσχα. 

Ποια ήταν στα αλήθεια η Μαρία η Μαγδαληνή Facebook Twitter
«Η Μαρία η Μαγδαληνή» πίνακας του Girolamo Savoldo (1480-1548), Ιταλού ζωγράφου της Υψηλής Αναγέννησης. Χρονολογείται τον 16ο αιώνα. (Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Οι διαφωνίες στις γραφές των Ευαγγελιστών

Ωστόσο, δεν συμφωνούν πάντα σε λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή της. Ο Λουκάς, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι την κατέλαβαν δαίμονες, ενώ άλλοι γράφουν ότι ήταν μάρτυρας της σταύρωσης του Ιησού.

Άλλα πρώιμα χριστιανικά γραπτά που δεν αποτελούν μέρος της Καινής Διαθήκης, έκαναν αναφορές για ισχυρό δεσμό ανάμεσα στη Μαρία και τον Ιησού. Ένα κείμενο γράφει «οι άνδρες μαθητές την απορρίπτουν επειδή είναι γυναίκα», όπως μετέφερε ο James R. Strange, καθηγητής του Charles Jackson Granade και της Elizabeth Donald Granade στην Καινή Διαθήκη στο Πανεπιστήμιο Samford στην Αλαμπάμα.

«Μια ανεξάρτητη γυναίκα»

Ποιες άλλες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι μελετητές από αυτά τα κείμενα;

Η Elizabeth Schrader Polczer, επίκουρη καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο Villanova, σημειώνει πως: «Η Μαρία Μαγδαληνή δεν κατονομάζεται ποτέ σε σχέση με έναν άνδρα, όπως πολλές άλλες γυναίκες. Αυτό υποδηλώνει ότι η Μαρία ήταν μια ανεξάρτητη γυναίκα».

Ο μικρός όγκος και η αμφίβολη εγκυρότητα των πληροφοριών για τη Μαρία, στάθηκε αφορμή να τροφοδοτηθούν μύθοι, παρανοήσεις και εικασίες γύρω από το πρόσωπό της. Ο κυριότερος από αυτούς είναι πως «ήταν εργάτρια του σεξ». Ο μύθος αυτός χρονολογείται από το 591, όταν ο Πάπας Γρηγόριος Α΄ συγχέει λανθασμένα τη Μαρία με μια μορφή που το Ευαγγέλιο του Λουκά χαρακτηρίζει ως «αμαρτωλή». Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια.

 

Το όνομα και η καταγωγή της

Οι μελετητές δεν βασίζονται μόνο σε κειμενικά στοιχεία για να εξετάσουν το παρελθόν, προσωπικοτήτων όπως η Μαρία η Μαγδαληνή.

«Η αρχαιολογία έχει δώσει σημαντικές ανακαλύψεις για τον κόσμο που περιγράφεται στη Βίβλο, ακόμη και αν συνοδεύεται από προκλήσεις» επισημαίνει η σύνταξη του National Geographic.

Επ΄ αυτού, ο Strange θέλει να ξεκαθαρίσει το εξής: «Η αρχαιολογική απόδειξη για την ύπαρξη μιας τέτοιας μορφής πρέπει να είναι μια επιγραφή, π.χ. στο ψηφιδωτό δάπεδο μιας συναγωγής ή σε μια σαρκοφάγο. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, συνήθως βρίσκουμε ονόματα πλουσίων ή ισχυρών ή και των δύο εγγεγραμμένα σε αρχαία αντικείμενα».

Υπήρξε άραγε, μια τέτοια ανακάλυψη για τη Μαρία Μαγδαληνή;

Η λογική οδηγεί τους ερευνητές στην ανακάλυψη του τόπου όπου από τον οποίο καταγόταν.

Κατά την παράδοση, πολλοί υπέθεσαν ότι το όνομα «Μαγδαληνή» υποδηλώνει τον τόπο γέννησης της Μαρίας: Magdala. Ως εκ τούτου, αναφέρεται συχνά ως «Μαρία του Μαγδαλά». Το πού ακριβώς ήταν το Μαγδαλά, δεν απαντήθηκε εξ΄ αρχής με βεβαιότητα.

Μπορεί να ήταν κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας.

Η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος των Μαγδάλων από το 2010 έως το 2024, Marcela Zapata-Meza, επισημαίνει ότι «υπάρχουν ιστορίες προσκυνητών που ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν στο σπίτι της Μαρίας Μαγδαληνής στις ακτές της Θάλασσας της Γαλιλαίας», της περιοχής όπου ζούσε ο Ιησούς.

Από τον έκτο αιώνα, οι πρώτοι χριστιανοί άρχισαν να αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία ως «Μαγδάλα», τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Ωστόσο, η Schrader Polczer, μαζί με την ιστορικό Joan E. Taylor, έχει υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτή η τοποθεσία ήταν το σπίτι της Μαρίας. «Κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα, αυτή η τοποθεσία ήταν γνωστή με το ελληνικό της όνομα Ταριχαία και όχι ως Μαγδάλα κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιησού».

Έτσι, δεν αποκλείουν το όνομα «Μαγδαληνή» να μην είχε σύνδεση με τον τόπο καταγωγής της, αλλά να ήταν τιμητικός τίτλος που σημαίνει «Μαρία ο Πύργος».

Το το P.Oxy 5577

Η ιστορία της Μαρίας μελετάται μέχρι και σήμερα. Στα τέλη του 2023 δημοσιεύτηκε το P.Oxy 5577, ένα θραύσμα παπύρου από την Αίγυπτο που μπορεί να αποκαλύψει κρίσιμες πληροφορίες. «Η Μαρία Μαγδαληνή μπορεί κάλλιστα να ήταν μια από τις πιο στενές μαθήτριες του Ιησού», λέει η Schrader Polczer, «και αυτό το πρόσφατα δημοσιευμένο θραύσμα παπύρου υποστηρίζει αυτή την πιθανότητα, επειδή ο Ιησούς δίνει οδηγίες σε μια γυναίκα με το όνομα Μαρία για το πώς να γίνει "εικόνα του αιώνιου άφθαρτου φωτός"».

Ωστόσο, ούτε αυτός ο πάπυρος προσδιορίζει ρητά τη γυναίκα, ως Μαρία Μαγδαληνή.

Γιατί οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν για τη Μαρία;

Υπάρχουν πολλά που δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά για τη Μαρία Μαγδαληνή. Η επιστήμη δεν μπορεί να καταλήξει με σιγουριά, για το πού γεννήθηκε, ποια ήταν η οικογένειά της, για την ηλικία της την ώρα της σταύρωσης ή για το τι της συνέβη μετά τα γεγονότα του πρωινού του Πάσχα».

Γιατί λοιπόν οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις στο μυστήριο για την ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής; «Επειδή η περίπτωσή της προσφέρει πληροφορίες για την ιστορία του ίδιου του χριστιανισμού -και επειδή ήταν παρεξηγημένη για τόσο πολύ καιρό» απαντούν οι ερευνητές.

«Ενώ η έλλειψη στοιχείων για τη ζωή της επέτρεψε στους μύθους να πολλαπλασιαστούν για εκατοντάδες χρόνια, η χρυσή τομή είναι ότι η Μαρία λειτούργησε ως προστάτιδα των εργαζομένων στο σεξ και των "καταπιεσμένων γυναικών" ανά τους αιώνες» σχολιάζει η Schrader Polczer.

Σύμβολο των περιθωριοποιημένων, εκείνων που η κοινωνία παραμελεί

Μπορεί η ιστορία της να παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα, ιστορικά και θρησκευτικά, όμως η φιγούρα της συνδέθηκε με τους περιθωριοποιημένους , όπως οι λεπροί. Νοσοκομεία λεπρών του Μεσαίωνα και της πρώιμης σύγχρονης εποχής, έλαβαν το όνομά της.

Η εικόνα της ακόμη και σήμερα ταυτίζεται με εκείνους που η κοινωνία παραμελεί, απορρίπτει ή παραβλέπει.

«Η Μαρία Μαγδαληνή έχει βαθιά απήχηση σε πολλούς ανθρώπους που αισθάνονται ότι οι φωνές και οι ιστορίες τους δεν έχουν ακουστεί ή εκτιμηθεί» λέει η Schrader Polczer και καταλήγει: «Φέρνοντας στο φως τη Μαρία, μπορεί να ανακτήσουμε κρίσιμες και παραγνωρισμένες πτυχές του οράματος του Ιησού για την ανθρωπότητα».

Με πληροφορίες από το National Geographic

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM
Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Η στρωτή μουσική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, η ηχηρή πολιτική δήλωση του Ρασούλοφ, το origin story του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και τρεις ακόμα προτάσεις εγκαινιάζουν την εορταστική σεζόν στους κινηματογράφους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ