Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία Facebook Twitter
0

Ανασκαφές στην αρχαία Αντιοχεία της Πισιδίας, που βρίσκεται στην περιοχή που καλύπτει πλέον η περιφέρεια της Σπάρτης Πισιδίας, στη Μικρά Ασία, αποκάλυψαν ένα πέτρινο φυλαχτό που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., το οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για καρκινοπαθείς.

Ο καθηγητής δρ. Μεχμέτ Οζχανλί, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, δήλωσε ότι το περιδέραιο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών γύρω από την εκκλησία στον λόφο του Αιδιλικού. Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του. Η φιγούρα του καβουριού έχει νόημα, καθώς οι καρκινικοί όγκοι παρομοιάζονταν με καβούρια του οποίου η αρχαία ονομασία είναι «καρκίνος».

«Σήμερα, η λέξη "καρκίνος" που χρησιμοποιείται παίρνει επίσης το όνομά της από την ελληνική λέξη για τον "κάβουρα". Αυτό καταδεικνύει την αρχαία κατανόηση της νόσου και των χαρακτηριστικών της. Ο όρος "καρκίνος" στα ελληνικά μεταφράζεται ως "καβούρι" και από αυτή τη λέξη προέρχεται ο σύγχρονος όρος "καρκίνος"», εξήγησε ο Οζχανλί, μιλώντα σε τουρκικά ΜΜΕ.

Τέτοια φυλαχτά χρησιμοποιούνταν ευρέως από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.. «Ένας πατέρας του οποίου η κόρη είναι άρρωστη έφτιαχνε το περιδέραιο και το έβαζε στο λαιμό της ως φυλαχτό για τη θεραπεία της», δήλωσε ο Οζχανλί, όπως αναφέρει το En Son Haber. «Αυτό ήταν ένα ενδιαφέρον εύρημα. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., μιλούν στην πραγματικότητα για μια ασθένεια όπως ο καρκίνος», πρόσθεσε ο Οζχανλί, σύμφωνα με τη Yeni Akit. «Ο Γαληνός, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έχει πληροφορίες που παρείχε για αυτή την ασθένεια», δήλωσε ο Οζχανλί, αναφερόμενος στον θρυλικό Έλληνα γιατρό από την αρχαιότητα.

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία Facebook Twitter

«Τα δεδομένα που προέκυψαν μετά από μελέτες για το φυλαχτό, ένα από τα πιο μοναδικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις ανασκαφές της Αντιοχείας, έχουν αυξήσει περαιτέρω τη σημασία του ευρήματος», πρόσθεσε ο Οζχανλί, όπως αναφέρει το Diken.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM