Δεκαετίες μετά την ανακάλυψη χιλιάδων ανθρώπινων οστών και θραυσμάτων σε ιδιοκτησία στην Ιντιάνα, που φέρεται να ανήκε σε serial killer, μια νέα προσπάθεια ταυτοποίησης των θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιστήμονες και ερευνητές ζητούν από συγγενείς ανδρών που εξαφανίστηκαν μεταξύ της δεκαετίας του 1980 και του 1990 να δώσουν δείγματα DNA, ώστε να συγκριθούν με τα γενετικά προφίλ που εξάγονται από τα οστά.
Τα υπολείμματα εντοπίστηκαν το 1996 στο κτήμα του Χέρμπερτ Μπάουμαϊστερ, κοντά στην Ιντιανάπολη. Οι αρχικές έρευνες κατέδειξαν ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι θάφτηκαν στο κτήμα του Μπάουμαϊστερ, το οποίο κάλυπτε έκταση 18 στρεμμάτων. Παρόλο που ο Μπάουμαϊστερ αυτοκτόνησε στον Καναδά πριν οι αρχές μπορέσουν να τον ανακρίνουν, οι έρευνες για την ταυτοποίηση των θυμάτων του συνεχίζονται.
Το 1990, οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν οκτώ άνδρες, αλλά οι προσπάθειες σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Σήμερα, χάρη σε συνεργασία μεταξύ τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών, καθώς και επιστημονικών φορέων, η ταυτοποίηση των υπολοίπων θυμάτων επανεκκινεί, με στόχο να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των τουλάχιστον 17 μη ταυτοποιημένων θυμάτων.
Πρόοδος και κλείσιμο πληγών
Η ανανέωση των προσπαθειών για ταυτοποίηση ξεκίνησε όταν ο Έρικ Πρέινγκερ, συγγενής του Άλεν Λίβινγκστον, επικοινώνησε με τον ιατροδικαστή Τζεφ Τζέλισον το 2022. Ο Άλεν, 27 ετών, εξαφανίστηκε το 1993, και η οικογένειά του πίστευε ότι ήταν ένα από τα θύματα του Μπάουμαϊστερ. Οι εξετάσεις DNA από μέλη της οικογένειας επιβεβαίωσαν το 2023 ότι ο Λίβινγκστον ήταν το ένατο γνωστό θύμα.
Παρά τη θλίψη, η οικογένειά του δήλωσε ανακουφισμένη που γνωρίζει πλέον την αλήθεια. «Η άγνοια είναι χειρότερη», είπε η μικρότερη αδελφή του.
Η διαδικασία ταυτοποίησης περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων DNA από τα υπολείμματα και τη σύγκρισή τους με τα γενετικά προφίλ συγγενών μέσω του συστήματος CODIS του FBI. Από περισσότερα από 70 δείγματα οστών, οι επιστήμονες έχουν εξάγει οκτώ μοναδικά προφίλ DNA.
Η καθηγήτρια Κρίστα Λάθαμ, διευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπολογικής Ταυτοποίησης, εξήγησε ότι μερικά δείγματα οστών δεν μπορούν ακόμα να αναλυθούν λόγω φθοράς. Ωστόσο, τα διατηρούν για μελλοντικές τεχνολογίες που ίσως ξεκλειδώσουν περισσότερες πληροφορίες.
Ελπίδα για τις οικογένειες
Η ταυτοποίηση συνεχίζεται, ενώ συγγενείς εξαφανισμένων ανδρών καλούνται να προσφέρουν δείγματα DNA. Το έργο αυτό τιμά τα θύματα και προσφέρει μια αίσθηση δικαιοσύνης στις οικογένειες.
Στο Γουέστφιλντ, αφιερώθηκε μνημείο για τα θύματα, περιλαμβάνοντας τα ονόματα των εννέα ταυτοποιημένων ανδρών. Όπως δήλωσε η Λίντα Ζνάτσκο, εκπρόσωπος φιλανθρωπικής οργάνωσης, το έργο αυτό «φέρνει τιμή σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους».
Οι έρευνες συνεχίζονται, με τις αρχές να ελπίζουν ότι θα δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες που ακόμα περιμένουν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους.
Με πληροφορίες από Associated Press