Η ανάλυση DNA ξαναγράφει τις ιστορίες των ανθρώπων που θάφτηκαν στην Πομπηία

Η ανάλυση DNA ξαναγράφει τις ιστορίες των ανθρώπων που θάφτηκαν στην Πομπηία Facebook Twitter
Φωτ.: Archeological Park of Pompei
0

Επιστήμονες αποκάλυψαν νέα στοιχεία για τα απολιθωμένα ανθρώπινα σώματα της Πομπηίας, τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια την πραγματική ταυτότητα των θυμάτων της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ανατρέποντας πολλές από τις μέχρι σήμερα επικρατούσες ερμηνείες.

Οι αναλύσεις DNA σε οστά από 14 από τα γύψινα εκμαγεία (το αρνητικό αποτύπωμα ενός αντικειμένου πάνω σε εύπλαστο υλικό) των θυμάτων αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που απεικονίζονται σε δραματικές και ιδανικοποιημένες πόζες δεν είναι αυτά που μέχρι πρότινος πίστευαν οι αρχαιολόγοι. 

Ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα, που απεικονίζει έναν ενήλικα με ένα παιδί στην αγκαλιά του, θεωρούνταν ότι αντιπροσωπεύει μια μητέρα με το παιδί της. Ωστόσο, τα γενετικά στοιχεία έδειξαν πως ο ενήλικας ήταν άνδρας και δεν είχε καμία βιολογική σχέση με το παιδί.

Η συγκεκριμένη μελέτη ανατρέπει και την ερμηνεία μιας άλλης συγκινητικής απεικόνισης δύο ατόμων, που θεωρούνταν ότι ήταν αδελφές ή μητέρα και κόρη, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον ο ένας από αυτούς ήταν γενετικά αρσενικός και δεν υπήρχε συγγένεια μεταξύ τους.

Επιπλέον, τα γενετικά δεδομένα φανερώνουν τη σύνθετη και πολυπολιτισμική σύσταση του πληθυσμού της Πομπηίας. Οι ερευνητές εντόπισαν γενετικά στοιχεία που συνδέουν τους κατοίκους της Πομπηίας με πληθυσμούς της Ανατολικής Μεσογείου, της Λεβαντίνης περιοχής και της Βόρειας Αφρικής.

Η Βαλερία Αμορέτι από το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας επισημαίνει τη σημασία της νέας αυτής γνώσης, που αποδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα της ρωμαϊκής κοινωνίας και φανερώνει την παρουσία ενός πραγματικού «πολιτιστικού μωσαϊκού» ακόμα και σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Πομπηία.

Η Άλισα Μίτνικ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχολιάζει ότι η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση πριν την ερμηνεία αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς οι παραδοσιακές και δραματικές ερμηνείες συχνά δεν ευσταθούν.

Με πληροφορίες από Newscientist


 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ