Επιστήμονες αποκάλυψαν νέα στοιχεία για τα απολιθωμένα ανθρώπινα σώματα της Πομπηίας, τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια την πραγματική ταυτότητα των θυμάτων της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ανατρέποντας πολλές από τις μέχρι σήμερα επικρατούσες ερμηνείες.
Οι αναλύσεις DNA σε οστά από 14 από τα γύψινα εκμαγεία (το αρνητικό αποτύπωμα ενός αντικειμένου πάνω σε εύπλαστο υλικό) των θυμάτων αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που απεικονίζονται σε δραματικές και ιδανικοποιημένες πόζες δεν είναι αυτά που μέχρι πρότινος πίστευαν οι αρχαιολόγοι.
Ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα, που απεικονίζει έναν ενήλικα με ένα παιδί στην αγκαλιά του, θεωρούνταν ότι αντιπροσωπεύει μια μητέρα με το παιδί της. Ωστόσο, τα γενετικά στοιχεία έδειξαν πως ο ενήλικας ήταν άνδρας και δεν είχε καμία βιολογική σχέση με το παιδί.
Η συγκεκριμένη μελέτη ανατρέπει και την ερμηνεία μιας άλλης συγκινητικής απεικόνισης δύο ατόμων, που θεωρούνταν ότι ήταν αδελφές ή μητέρα και κόρη, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον ο ένας από αυτούς ήταν γενετικά αρσενικός και δεν υπήρχε συγγένεια μεταξύ τους.
Επιπλέον, τα γενετικά δεδομένα φανερώνουν τη σύνθετη και πολυπολιτισμική σύσταση του πληθυσμού της Πομπηίας. Οι ερευνητές εντόπισαν γενετικά στοιχεία που συνδέουν τους κατοίκους της Πομπηίας με πληθυσμούς της Ανατολικής Μεσογείου, της Λεβαντίνης περιοχής και της Βόρειας Αφρικής.
Η Βαλερία Αμορέτι από το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας επισημαίνει τη σημασία της νέας αυτής γνώσης, που αποδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα της ρωμαϊκής κοινωνίας και φανερώνει την παρουσία ενός πραγματικού «πολιτιστικού μωσαϊκού» ακόμα και σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Πομπηία.
Η Άλισα Μίτνικ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχολιάζει ότι η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση πριν την ερμηνεία αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς οι παραδοσιακές και δραματικές ερμηνείες συχνά δεν ευσταθούν.
Με πληροφορίες από Newscientist