Αυτό θα είναι το πρώτο κτίσμα στη Σελήνη

Αυτό θα είναι το πρώτο κτίσμα στη Σελήνη Facebook Twitter
Φωτ: Mikael Genberg
0

Το πρώτο σπίτι στη Σελήνη δεν θα μοιάζει καθόλου με τις γεωμετρικές, τρισδιάστατα εκτυπωμένες σεληνιακές κατοικίες που είχε σχεδιάσει η NASΑ και δεν θα μπορεί να στεγάσει ούτε έναν άνθρωπο.

Με ύψος μόλις 12 εκατοστά και μήκος λιγότερο από 15 εκατοστά, το σπίτι είναι ένα γλυπτό του Σουηδού καλλιτέχνη Μίκαελ Γκένμπεργκ, ο οποίος ονειρευόταν να τοποθετήσει ένα μικροσκοπικό μοντέλο σπιτιού στη Σελήνη εδώ και χρόνια.

Η ispace, μια ιαπωνική εταιρεία σεληνιακής ρομποτικής, προσάρμοσε το «Moonhouse», όπως έχουν ονομάσει το μικροσκοπικό σπίτι, στο σκάφος προσεδάφισης RESILIENCE νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το «Moonhouse» εντάχθηκε σε πέντε ωφέλιμα φορτία συνολικής αξίας 16 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός «micro rover» που αναμένεται να αναπτυχθεί στο φεγγάρι και να συλλέξει δείγματα σεληνιακού ρεγολίθου. Το RESILIENCE εκτοξεύθηκε με πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, μαζί με το Blue Ghost, ένα σκάφος προσεδάφισης της διαστημικής εταιρείας Firefly Aerospace με έδρα το Τέξας.

Σε έναν ιστότοπο αφιερωμένο στο Moonhouse, ο Γκένμπεργκ λέει ότι το σπίτι είναι «μια έκφραση της ικανότητας της ανθρωπότητας να επιτυγχάνει το φαινομενικά ανέφικτο μέσω σκέψεων και συνεργασιών που ξεπερνούν τα όρια». Ο σκοπός, του σπίτιου, λοιπόν, είναι να δρα ως μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να εξερευνούν και να επεκτείνονται «πέρα από τα γνωστά μας όρια».

Αυτό θα είναι το πρώτο κτίσμα στη Σελήνη Facebook Twitter
Φωτ: Mikael Genberg

Γι' αυτόν τον λόγο, προηγούμενες εκδοχές του σημερινού Moonhouse φέρεται να έχουν τοποθετηθεί σε υποβρύχια, στην κορυφή της Globe Arena της Στοκχόλμης, στο Σινικό Τείχος της Κίνας και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), συνοδεύοντας τον πρώτου αστροναύτη της Σουηδίας.

Αλλά ο Γκένμπεργκ ισχυρίζεται ότι ήθελε να τοποθετήσει το μικροσκοπικό του σπίτι στη Σελήνη εδώ και 25 χρόνια. Σε ένα βίντεο, ο Γκένμπεργκ ακούγεται να λέει ότι ήταν «μια τρελή, ίσως ηλίθια -αλλά ταυτόχρονα, στο μυαλό μου, πραγματικά ποιητική- σκέψη να βάλω ένα κόκκινο σπίτι με λευκές γωνίες στην επιφάνεια της Σελήνης». Προφανώς, η ιδέα αυτή εντυπώθηκε στο μυαλό του από τότε.

«Το όραμα του έργου τέχνης συγχωνεύεται με το δικό μας: Να επεκτείνουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας και να επεκτείνουμε τη σφαίρα της ανθρώπινης ζωής στο διάστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ispace-Europe, Τζουλιέν Λαμαμί.

Αν όλα πάνε καλά, το RESILIENCE θα προσγειωθεί στη Σελήνη σε περίπου τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια, το σκάφος προσεδάφισης θα τοποθετήσει το σπίτι στη σεληνιακή επιφάνεια, όπου θα παραμείνει για όσο διάστημα δεν το ενοχλήσει κανείς. Το RESILIENCE αναμένεται να τραβήξει μερικές φωτογραφίες του σεληνιακού σπιτιού και να τις στείλει πίσω στη Γη.

«Ποιος είναι ο σκοπός;» συλλογίζεται ο Γκένμπεργκ στο βίντεο. «Είναι τέχνη».

Με πληροφορίες από Gizmodo

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM