Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Πολλές από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων παγκοσμίως δεν τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για την υποβολή νέων εθνικών κλιματικών σχεδίων, καθώς οι προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη βρίσκονται υπό πίεση μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, σχεδόν 200 χώρες όφειλαν να καταθέσουν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου τους αναθεωρημένους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών έως το 2035. Ωστόσο, μόνο 13 από τις 195 υπογράφουσες χώρες υπέβαλαν τα σχέδιά τους εγκαίρως, ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες ρυπογόνες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν τήρησαν την προθεσμία.

«Το κοινό έχει το δικαίωμα να περιμένει μια ισχυρή αντίδραση από τις κυβερνήσεις τους, δεδομένου ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει πλέον ξεπεράσει τον 1,5°C για ένα ολόκληρο έτος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό», δήλωσε ο Μπιλ Χέαρ, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Climate Analytics.

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα δράσεις δεν επαρκούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, με το 2023 να είναι το πρώτο έτος που η θερμοκρασία ξεπέρασε αυτό το όριο.

Από τις μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς έχουν ανακοινώσει νέους κλιματικούς στόχους. Όμως, η προεδρία Τραμπ αναμένεται να ακυρώσει τη συμβολή των ΗΠΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει ήδη διατάξει την αποχώρηση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού και έχει παγώσει ορισμένες ομοσπονδιακές δαπάνες για την καθαρή ενέργεια.

ΟΗΕ: Τα σχέδια θα υποβληθούν αργότερα μέσα στο έτος

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Σάιμον Στιλ, δήλωσε ότι οι περισσότερες χώρες έχουν επιβεβαιώσει πως θα υποβάλουν τα σχέδιά τους εντός του 2025.

«Οι χώρες αντιμετωπίζουν το ζήτημα με σοβαρότητα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα σχέδιά τους θα είναι καθοριστικά για το πώς θα εξασφαλίσουν μέρος από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν πέρυσι στην καθαρή ενέργεια και τις υποδομές», ανέφερε ο Στιλ.

Ωστόσο, η χαμένη προθεσμία εντείνει τις ανησυχίες ότι η κλιματική δράση έχει υποχωρήσει στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα του κλίματος διαταράσσει τις προσπάθειες άλλων χωρών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική Πολιτική, Βόπκε Χόεκστρα, δήλωσε ότι ο κύκλος πολιτικής της ΕΕ δεν συμβαδίζει με την προθεσμία του ΟΗΕ, αλλά η Ένωση θα έχει έτοιμο το σχέδιό της για τη Διάσκεψη COP30 τον Νοέμβριο.

Η Ινδία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες για τη διαμόρφωση του σχεδίου της, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Κίνα, από την πλευρά της, ανέφερε ότι θα δημοσιεύσει το σχέδιό της «εν ευθέτω χρόνω». Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ινδονησίας δήλωσε ότι αναμένει οδηγίες από την προεδρία της χώρας για την υποβολή του κλιματικού στόχου της.

Οι κυβερνήσεις του Ιράν, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την υποβολή των σχεδίων τους.

Η επόμενη κρίσιμη προθεσμία για την κλιματική δράση αναμένεται να είναι η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP30) στη Βραζιλία, όπου οι χώρες θα κληθούν να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ