Τραμπ κατά Ουκρανίας: Έπρεπε να είχαν κάνει συμφωνία νωρίτερα

Τραμπ κατά Ουκρανίας: Έπρεπε να είχαν κάνει συμφωνία νωρίτερα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Την Ουκρανία έχει βάλει στο στόχαστρο ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο πρόεδρός της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι ήταν «έκπληξη» το ότι η χώρα του δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Λέγοντας ότι ήταν «απογοητευμένος» από την αντίδραση του Κιέβου, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, λέγοντας ότι η χώρα «θα μπορούσε να είχε κάνει μια συμφωνία» νωρίτερα. 

Ωστόσο, η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή πυροδότησε τον πόλεμο στην Ουκρανία σχεδόν πριν από τρία χρόνια, το 2022.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στο Ριάντ για τις πρώτες υψηλού επιπέδου, πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών μετά την εισβολή. Εκεί συμφωνήθηκε να διοριστούν ομάδες για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί ειρηνευτικές δυνάμεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, μια πρόταση που τέθηκε σε μια συνάντηση των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ στο Παρίσι τη Δευτέρα. Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, που παραμένουν προσηλωμένα στην υποστήριξη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, παραγκωνίζονται από τη μονομερή ειρηνευτική πρωτοβουλία του Τραμπ, η οποία αντέστρεψε την αποφασιστικά φιλοουκρανική πολιτική του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε από το BBC ποιο ήταν το μήνυμά του στους Ουκρανούς που μπορεί να αισθάνονται προδομένοι: «Ακούω ότι είναι αναστατωμένοι που δεν έχουν θέση, καλά, είχαν μια θέση για τρία χρόνια και πολύ καιρό πριν από αυτό. Αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί πολύ εύκολα», είπε.

«Δεν έπρεπε να το είχες ξεκινήσει ποτέ. Θα μπορούσες να είχες κάνει μια συμφωνία», πρόσθεσε επίσης.

«Θα μπορούσα να είχα κάνει μια συμφωνία για την Ουκρανία», είπε. «Αυτό θα τους έδινε σχεδόν όλη τη γη, τα πάντα, σχεδόν όλη τη γη - και κανένας κόσμος δεν θα είχε σκοτωθεί, και καμία πόλη δεν θα είχε κατεδαφιστεί».

Μετά τη συνάντηση στο Ριάντ, ο Τραμπ είπε ότι ήταν «πολύ πιο σίγουρος». «Ήταν πολύ καλοί», είπε. «Η Ρωσία θέλει να κάνει κάτι. Θέλουν να σταματήσουν τον άγριο βαρβαρισμό». «Νομίζω ότι έχω τη δύναμη να τερματίσω αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική των ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Τραμπ είπε: «Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, είναι υπέροχο, είμαι υπέρ αυτού. Αν θέλουν να το κάνουν, νομίζω ότι θα ήταν εντάξει. Εννοώ, ξέρω ότι η Γαλλία το ανέφερε, άλλοι το ανέφεραν, το ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστεί να βάλουμε κανένα εκεί γιατί, ξέρετε, είμαστε πολύ μακριά».

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Παρίσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία θα απαιτούσε ένα «backstop των ΗΠΑ» για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στον γείτονά της. «Η εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ ήταν ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει αποτελεσματικά τη Ρωσία» και δεσμεύτηκε να συζητήσει τα «βασικά στοιχεία» μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Στις συνομιλίες στο Ριάντ βρισκόταν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς, καθώς και ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και ο επικεφαλής του κρατικού ταμείου περιουσίας της Ρωσίας, Κίριλ Ντμίτριεφ.

Τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα συμφωνούσε με ειρηνευτικές δυνάμεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Λαβρόφ είπε: «Οποιαδήποτε εμφάνιση των ενόπλων δυνάμεων υπό κάποια άλλη σημαία δεν αλλάζει τίποτα. Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο».

Ο Ρούμπιο από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι η Ρωσία είναι «πρόθυμη να αρχίσει να εμπλέκεται σε μια σοβαρή διαδικασία» για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Δεν πρόκειται να προκαθορίσουμε ποιες είναι αυτές», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Ερντογάν -Ζελένσκι: «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»

Διεθνή / Συνάντηση Ερντογάν -Ζελένσκι: «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητη στα μάτια της Άγκυρας
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία τερματισμού, δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο μετά τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπαρντελά ακύρωσε ομιλία του στις ΗΠΑ αφού πρώην σύμβουλος του Τραμπ εμφανίστηκε να κάνει «ναζιστική χειρονομία»

Διεθνή / Ο Μπαρντελά ακύρωσε ομιλία του στις ΗΠΑ μετά τη «ναζιστική χειρονομία» του πρώην σύμβουλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον

O Γάλλος ακροδεξιός ηγέτης ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε συνέδριο συντηρητικών, προτού ακυρώσει την εμφάνισή του λόγω της χειρονομίας του Στιβ Μπάνον
LIFO NEWSROOM