BP: Εγκαταλείπει τους στόχους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιστρέφει στα ορυκτά καύσιμα

BP: Εγκαταλείπει τους στόχους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιστρέφει στα ορυκτά καύσιμα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η BP προχωρά σε σημαντική αλλαγή στρατηγικής, εγκαταλείποντας τον στόχο της για 20πλάσια αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030 και επιστρέφοντας στην επικέντρωση στα ορυκτά καύσιμα. Η απόφαση αυτή, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη στη συνάντηση με τους επενδυτές στο Λονδίνο, εντάσσεται στη νέα στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μάρεϊ Όκινκλος, για την ενίσχυση της κερδοφορίας της BP, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Η BP δεν έχει αποδώσει όπως έκαναν ενεργειακοί κολοσσοί τα τελευταία χρόνια, με τη μετοχή της να καταγράφει πτώση σχεδόν 16% το 2024, την ώρα που ανταγωνιστές της, όπως οι Shell, ExxonMobil και Chevron, κατέγραψαν ισχυρότερες επιδόσεις. Ήδη από τον Οκτώβριο, η BP είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, δείχνοντας την τάση της να αναπροσαρμόσει τις επενδύσεις της προς τις πιο παραδοσιακές ενεργειακές πηγές.

Η απόφαση να εγκαταλειφθεί ο στόχος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, δεν είχε δημοσιοποιηθεί προηγουμένως και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της εταιρείας όσο και στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο. Παράλληλα, η BP θα εγκαταλείψει τον στόχο για κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2025, επιλέγοντας αντ’ αυτού έναν ετήσιο στόχο ποσοστιαίας ανάπτυξης.

Πίεση από επενδυτές και πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ

Η απόφαση της BP δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη τάση που παρατηρείται στον ενεργειακό τομέα, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες που είχαν στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές επιστρέφουν πλέον στα ορυκτά καύσιμα. Οι επενδυτές ασκούν πίεση για μεγαλύτερη κερδοφορία, ειδικά μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ενός πολιτικού που έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης ορυκτών καυσίμων και κατά των αυστηρών μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Η BP βρίσκεται επίσης υπό πίεση από τον ακτιβιστή επενδυτή Elliott Investment Management, ο οποίος έχει αποκτήσει μερίδιο σχεδόν 5% στην εταιρεία και ζητά πιο σφιχτό έλεγχο των δαπανών. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Elliott έχει ασκήσει πιέσεις για μείωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιθανή πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, καθώς και το δίκτυο πρατηρίων καυσίμων Castrol.

Ο Όκινκλος, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της BP μετά την αποχώρηση του Μπέρναρντ Λούνεϊ το 2020, έχει ήδη μειώσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει ανακοινώσει περικοπές κόστους και προσωπικού κατά 5%. Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι η BP θα μειώσει το ετήσιο κεφαλαιουχικό κόστος της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα κατά 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία είχε προγραμματίσει αρχικά την παρουσίαση της στρατηγικής της για τις 11 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, αλλά η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Λονδίνο λόγω ιατρικού ζητήματος του Όκινκλος.

Η αλλαγή στρατηγικής της BP σηματοδοτεί μια ευρύτερη ανακατεύθυνση του ενεργειακού τομέα, όπου, παρά τις πιέσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επιλέγουν να εστιάσουν εκ νέου στα ορυκτά καύσιμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη διαμάχη μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον

Περιβάλλον / COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον

Από τα 137 που έχουν υποβάλει σχέδιο, 70 κράτη δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας τους και τα 10 δεν ξεκαθαρίζουν αν θα το κάνουν ή όχι
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM