Ανακαλύφθηκε νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, «χρυσωρυχείο» πιθανών αντιβιοτικών

Ανακαλύφθηκε νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, «χρυσωρυχείο» πιθανών αντιβιοτικών Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Ένα νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος ανακάλυψαν οι επιστήμονες, που το θεωρούν «χρυσωρυχείο» πιθανών αντιβιοτικών.

Η έρευνα των επιστημόνων απέδειξε ότι ένα μέρος του σώματος που είναι γνωστό ότι ανακυκλώνει πρωτεΐνες έχει έναν μυστικό τρόπο και μπορεί να εκτοξεύει ένα οπλοστάσιο χημικών που σκοτώνουν τα βακτήρια.

Οι ερευνητές στο Ισραήλ λένε ότι η ανακάλυψη αυτή μεταμορφώνει την κατανόησή μας για το πώς προστατευόμαστε από μολύνσεις.

Δίνει επίσης ένα νέο μέρος για την αναζήτηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των υπερμικροβίων που αντιστέκονται στα τρέχοντα φάρμακα μας.

Η ανακάλυψη επικεντρώνεται στο πρωτεάσωμα - μια μικροσκοπική δομή που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Ο κύριος ρόλος του είναι να τέμνει τις παλιές πρωτεΐνες σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν για να γίνουν νέες.

Αλλά μια σειρά πειραμάτων, που περιγράφονται λεπτομερώς στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι το πρωτεάσωμα ανιχνεύει πότε ένα κύτταρο έχει μολυνθεί από βακτήρια.

Στη συνέχεια αλλάζει δομή και ρόλο. Αρχίζει να μετατρέπει παλιές πρωτεΐνες σε όπλα που μπορούν να σκίσουν το εξωτερικό στρώμα των βακτηρίων για να τα σκοτώσουν.

Η καθηγήτρια Yifat Merbl, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, δήλωσε στο BBC: «Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, γιατί ποτέ δεν ξέραμε ότι συνέβαινε αυτό. Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό ανοσίας που μας επιτρέπει να έχουμε άμυνα ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις. Συμβαίνει σε όλο το σώμα μας σε όλα τα κύτταρα και δημιουργεί μια εντελώς νέα κατηγορία πιθανών φυσικών αντιβιοτικών».

Η ερευνητική ομάδα πέρασε από μια διαδικασία που ονόμασαν «dumpster diving» για να βρει αυτά τα φυσικά αντιβιοτικά. Δοκιμάστηκαν σε βακτήρια που αναπτύσσονταν στο εργαστήριο και σε ποντίκια με πνευμονία και σήψη. Οι ερευνητές είπαν ότι είχαν αποτελέσματα συγκρίσιμα με ορισμένα καθιερωμένα αντιβιοτικά.

Και όταν οι ερευνητές πήραν κύτταρα στο εργαστήριο και απενεργοποίησαν το πρωτεάσωμα, ήταν πολύ πιο εύκολο να μολυνθούν με βακτήρια όπως η σαλμονέλα.

Ο καθηγητής Daniel Davis, επικεφαλής των βιοεπιστημών και ανοσολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι τα ευρήματα ήταν «εξαιρετικά προκλητικά και πολύ ενδιαφέροντα», καθώς άλλαξαν την κατανόησή μας για το πώς το σώμα μας καταπολεμά τις λοιμώξεις.

«Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό σε αυτό, είναι ότι είναι μια εντελώς ανεξερεύνητη διαδικασία με την οποία παράγονται μόρια κατά των μικροβίων μέσα στα κύτταρά μας, είναι πολύ σημαντικό και εκπληκτικό». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η μετατροπή αυτού του προϊόντος σε μια νέα πηγή αντιβιοτικών είναι μια ιδέα που «χρειάζεται ακόμη να δοκιμαστεί» και θα πάρει χρόνο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές σε φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά. Όμως, παρά την ανάγκη, υπήρξε έλλειψη έρευνας για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών για να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Σε αυτό το ζοφερό υπόβαθρο, το να έχεις κάτι νέο να κοιτάξεις είναι πηγή αισιοδοξίας για ορισμένους επιστήμονες.

Ο Δρ Λίντσεϊ Έντουαρντς, ανώτερος λέκτορας μικροβιολογίας στο King's College του Λονδίνου, είπε στο BBC: «Είναι ένα πιθανό χρυσωρυχείο για νέα αντιβιοτικά, αυτό είναι αρκετά συναρπαστικό». 

Λέει επίσης ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν λιγότερα προβλήματα με την εξέλιξή τους σε φάρμακα, επειδή είναι ήδη προϊόντα του ανθρώπινου σώματος, επομένως η «πλευρά της ασφάλειας μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη».

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM