Παρίσι: Κλείνει το Κέντρο Πομπιντού για πέντε χρόνια λόγω ανακαίνισης

Παρίσι: Κλείνει το Κέντρο Πομπιντού για πέντε χρόνια λόγω ανακαίνισης Facebook Twitter
Φωτογραφία: parisjetaime.com
0

Kλείνει το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, για πέντε χρόνια λόγω ανακαίνισης.

Προηγουμένως, το κοινό θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να δει τα αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί, δωρεάν από αύριο, Παρασκευή, στις 18:00 μέχρι τη Δευτέρα στις 21:00.

Φρίντα Κάλο, Σαλβαδόρ Νταλί, Φράνσις Μπέικον... Το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι, η συλλογή του οποίου είναι η πιο μεγάλη στον κόσμο μαζί με αυτή του MoMA στη Νέα Υόρκη. Κατά το τελευταίο τετραήμερο πριν το κλείσιμο, θα διοργανωθεί ένα πολιτιστικό και εορταστικό πρόγραμμα (με DJ, παραστάσεις, εργαστήρια δημιουργίας).

Στη συνέχεια, τα περίπου 2.000 έργα τέχνης που εκτίθενται μονίμως σε μια επιφάνεια 12.000 τετραγωνικών μέτρων σε δύο επίπεδα, θα μεταφερθούν σε αποθήκες ή σε άλλα μουσεία του Παρισιού, αλλού στη Γαλλία ή στο εξωτερικό. «Αυτή η κολοσσιαία επιχείρηση απαίτησε προετοιμασία μηνών, ακόμα και ετών», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλερ Γκαρνιέ, διευθύντρια παραγωγής.

Η μετακίνηση τεράστιων εγκαταστάσεων από το Κέντρο Πομπιντού, όπως αυτές του γερμανού καλλιτέχνη Άνσελμ Κίφερ, θα απαιτήσει για παράδειγμα «να αφαιρεθούν κατά τόπους τζαμαρίες του κτιρίου», σύμφωνα με την ίδια.

Το κοινό θα μπορεί εντούτοις να συνεχίσει να επισκέπτεται ένα τμήμα της συλλογής -η οποία αριθμεί συνολικά περίπου 150.000 έργα-, κυρίως στο ανακαινισμένο Γκραν-Παλαί στο Παρίσι όπου έχουν ήδη προγραμματισθεί μεγάλες εκθέσεις.

«Ήδη από τα εγκαίνιά του, στις 31 Ιανουαρίου 1977, πριν από 48 χρόνια, είχαμε αριθμούς επισκεπτών που ήταν τότε πρωτοφανείς και το Κέντρο έδωσε τον τόνο στα μουσεία του 20ου και του 21ου αιώνα», λέει ο Ξαβιέ Ρεΐ, διευθυντής του μουσείου μοντέρνας τέχνης.

«Υπάρχει ένα πριν και ένα μετά. Το μουσείο μοντέρνας τέχνης ήταν το πρώτο σημάδι μιας βαθιάς μετάλλαξης όλων των άλλων (μουσείων μοντέρνας τέχνης) σε όλο τον κόσμο», συμφωνεί ο Μπερνάρ Μπλιστέν, ο οποίος έχει αφιερώσει 23 χρόνια της επαγηγελματικής ζωής του στο μουσείο, από τα οποία γύρω στα δέκα επικεφαλής του.

Το Κέντρο Πομπιντού θα κλείσει πλήρως στις 22 Σεπτεμβρίου με την τελευταία προσωρινή έκθεσή του, για να πραγματοποιηθούν κολοσσιαίες εργασίες αφαίρεσης αμίαντου και ανακαίνισης οι οποίες είναι προγραμματισμένες μέχρι το 2030.

Χώρος πρωτοποριακός για τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη σε όλο τον κόσμο, το Μπομπούρ, όπως αποκαλείται επίσης, είχε σχεδιαστεί από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Ζορζ Πομπιντού (1911-1974) ως ένας ζωντανός χώρος συνάντησης όλων των μορφών της τέχνης και υποδοχής όλων των κοινών.

Με μέσο όρο τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο (σ.σ.: εκτός από την κρίση της Covid), το μεγάλο κτίριο που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ρέντσο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα μνημεία του Παρισιού.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εναντίον ΚΑΣ για την απόρριψη Λάνθιμου

Πολιτισμός / Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εναντίον ΚΑΣ για την απόρριψη Λάνθιμου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει τον έντονο προβληματισμό της για την πρόσφατη άρνηση έκδοσης άδειας γυρισμάτων στην Ακρόπολη για την ταινία Bugonia του Γιώργου Λάνθιμου
LIFO NEWSROOM
Ο Ράμι Μάλεκ, ο Βloody Hawk και η Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Ράμι Μάλεκ, ο Βloody Hawk και η Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

To κατασκοπικό θρίλερ «The Amateur» και το ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της εβδομαδιαίας κινηματογραφικής σοδειάς, η οποία αυτή τη φορά διαθέτει και κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: 70 χρόνια, 103 εκδηλώσεις με Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Σε αυτήν την επετειακή χρονιά του φεστιβάλ, εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα, θα δούμε νέες και σημαντικές συμπράξεις -όσα έρχονται στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πειραιώς 260 και τον Λυκαβηττό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ