«Πράσινο αλουμίνιο» Το μέλλον της αλουμινοβιομηχανίας Facebook Twitter
Φώτο.: SPYROSHOUND photography

«Πράσινο αλουμίνιο»: Το μέλλον της αλουμινοβιομηχανίας

0

Γνωρίζατε πως το αλουμίνιο μπορεί να είναι πράσινο; Φυσικά όχι όσον αφορά το χρώμα αλλά την ανακυκλωσιμότητά του. Πράγματι, μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία το σκραπ αλουμινίου μπορεί, θεωρητικά, μετά την αρχική του παραγωγή, να επαναχρησιμοποιείται συνεχώς σε προϊόντα.

Το ανακυκλωμένο, αλλιώς δευτερόχυτο αλουμίνιο, προκύπτει μέσα από μια διαδικασία επανάτηξης και μπορεί να έχει ακριβώς τις ίδιες φυσικές ιδιότητες και τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του πρωτόχυτου αλουμινίου. Για την παραγωγή του, μάλιστα, καταναλώνεται μέχρι και είκοσι φορές λιγότερη ενέργεια απ’ όση απαιτείται για την παραγωγή του πρωτόχυτου αλουμινίου.

«Πράσινο αλουμίνιο» Το μέλλον της αλουμινοβιομηχανίας Facebook Twitter
Φώτο.: Ιωάννης Καρναχωρίτης, Credits: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός κολόνας ανακυκλωμένου αλουμινίου στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από την ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ., την «Επεξεργασία Αλουμινίου Μεταλλοβιομηχανία», που εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων, ενώ σήμερα είναι θυγατρική της METLEN. Αλλά και η ίδια η METLEN διανύει σήμερα μια ευρύτερη στρατηγική στροφή προς την παραγωγή πράσινου αλουμινίου, ανταποκρινόμενη τόσο στην αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς όσο και στο όραμα του ομίλου για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η ζήτηση για το αλουμίνιο αυξάνεται διαρκώς», αναφέρει ο Ιωάννης Καρναχωρίτης, διευθυντής του εργοστασίου της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. του κλάδου Μετάλλων της METLEN, μιλώντας στη LiFO, σε μια αίθουσα στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος». «Όμως κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί αλουμίνιο έχει έναν κύκλο ζωής. Το κουτάκι αναψυκτικού, για παράδειγμα, έχει κύκλο ζωής κάποιων ημερών, ενώ το προφίλ ενός κτιρίου 30-50 χρόνια. Σταδιακά, μέσα από όλα αυτά τα προϊόντα, δημιουργείται μια ανάγκη για ανακύκλωση και αξιοποίηση».

Kυρίαρχη πρώτη ύλη στην παγκόσμια αγορά εδώ και πολλές δεκαετίες παρέμενε σταθερά το πρωτόχυτο. Τα τελευταία χρόνια όμως, σύμφωνα με τον κ. Καρναχωρίτη, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. «Δημιουργήθηκε μεγάλη συσσώρευση και ανάγκη να ασχοληθούμε ενεργά με την ανακύκλωση του αλουμινίου», εξηγεί χαρακτηριστικά. «Πλέον έχει γίνει ακόμα πιο επίκαιρο το θέμα, καθώς έχουν τεθεί περιβαλλοντικοί στόχοι μείωσης του CO₂ αλλά και δασμοί. Ταυτόχρονα, έχουν αλλάξει και οι τεχνολογίες, και σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία που επιτρέπουν, με σχετικά φτηνό και αποτελεσματικό τρόπο, να διαχειριστούμε αλουμίνιο μετά τη χρήση του και να το αξιοποιήσουμε παράγοντας δευτερόχυτο αλουμίνιο».

«Η βιομηχανία σήμερα έχει στρέψει όλη την προσοχή της στο δευτερόχυτο», συμφωνεί με τη σειρά του ο Λευτέρης Γρηγορίου, διευθυντής του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», μιλώντας για την αύξηση στη ζήτηση και τη στροφή της METLEN προς το «πράσινο αλουμίνιο». «Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη των πελατών, και τελικά είναι οι καταναλωτές αλλά και η ίδια η αγορά που σε οδηγούν» συμπληρώνει, φέρνοντας παραδείγματα όπως τα οικολογικά αυτοκίνητα ή τα κτίρια με πιστοποίηση LEED. «Σε όλα αυτά συγκλίνει η πολιτική της εταιρείας μας, οι περιβαλλοντικές μας δεσμεύσεις, να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και η απαίτηση της παγκόσμιας κοινότητας να σώσουμε τον πλανήτη».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, η στροφή της βιομηχανίας αλλά και της κοινωνίας προς το δευτερόχυτο αλουμίνιο είναι μια εύλογη αντίδραση στην αρχή πως καμία πρώτη ύλη δεν έχει απεριόριστα κοιτάσματα. «Υπάρχουν ακόμα αρκετά αποθέματα βωξίτη, καθώς και άλλα κοιτάσματα που δεν έχουμε ανακαλύψει και που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ως πρώτη ύλη. Αλλά, κάποια στιγμή, φυσικά, όλα θα τελειώσουν. Γιατί, λοιπόν, να πετάμε τα κουτάκια και τα απορρίμματα, γιατί να μην τα εκμεταλλευόμαστε; Η είσοδος της METLEN στο δευτερόχυτο, λοιπόν, ήταν μια στρατηγική επιλογή, ένα κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι βασικός μοχλός της εταιρείας μας».

Η ζήτηση για το αλουμίνιο αυξάνεται διαρκώς, Όμως κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί αλουμίνιο έχει έναν κύκλο ζωής. Το κουτάκι αναψυκτικού, για παράδειγμα, έχει κύκλο ζωής κάποιων ημερών, ενώ το προφίλ ενός κτιρίου, 30-50 χρόνια. Σταδιακά, μέσα από όλα αυτά τα προϊόντα, δημιουργείται μια ανάγκη για ανακύκλωση και αξιοποίηση

Η διαδικασία της ανακύκλωσης

Υπάρχει κάτι το εντυπωσιακό με τις δυνατότητες ανακύκλωσης του αλουμινίου: θεωρητικά μπορεί κανείς να το ανακυκλώσει άπειρες φορές. Σύμφωνα με τον κ. Καρναχωρίτη, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι ρεαλιστικοί περιορισμοί στη διαδικασία. «Η έννοια της ανακυκλωσιμότητας χρειάζεται προσοχή, γιατί κάθε φορά που ανακυκλώνεις το αλουμίνιο το “λερώνεις”, οπότε για να παράγεις δευτερόχυτο χρειάζεσαι και πρωτόχυτο, προκειμένου να επαναφέρεις τις προδιαγραφές», επισημαίνει. «Δεν μπορεί να δουλέψει από μόνο του».

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο ειδών σκραπ που μπορεί να εκμεταλλευτεί η βιομηχανία ώστε να δημιουργήσει «πράσινο αλουμίνιο». Από τη μια πλευρά βρίσκονται τα λεγόμενα post-production σκραπ, δηλαδή τα επιστρεφόμενα υλικά που προκύπτουν μέσα από την παραγωγική διαδικασία και τα οποία τείνουν να είναι αρκετά καθαρά, ανάλογα με το στάδιο της παραγωγής στο οποίο προκύπτουν. Από την άλλη, υπάρχουν τα post-consumer σκραπ, δηλαδή εκείνα που προκύπτουν μετά τη χρήση του τελικού προϊόντος από τον καταναλωτή, τα οποία έχουν επιμολυνθεί με διάφορα στοιχεία, αλλά ταυτοχρόνως είναι σημαντικά πιο φθηνά.

«Η επιτυχία της καλύτερης δυνατής αναλογίας των παραπάνω πρώτων υλών για το μείγμα που θα χρησιμοποιήσεις ώστε να παραγάγεις “πράσινο αλουμίνιο” είναι μια καθημερινή εξίσωση: πρέπει να είναι όσο πιο φθηνή γίνεται η αναλογία των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών (scrap mix), διατηρώντας παράλληλα τις προδιαγραφές του προϊόντος που θέλεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρναχωρίτης. « Προσπαθούμε, λοιπόν, διαρκώς να βρούμε την ιδανική ισορροπία μεταξύ του πρωτόχυτου αλουμινίου που παραλαμβάνουμε και των ποσοτήτων του post-production και post-consumer σκραπ που αγοράζουμε, διατηρώντας τις προδιαγραφές του μετάλλου και μειώνοντας το κόστος παραγωγής μας. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου από το σκραπ που προκύπτει μετά τον τελικό καταναλωτή, μειώνοντας όσο το δυνατό τις ποσότητες των άλλων δύο πηγών. Έτσι, θα συμβάλουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στην παγκόσμια προσπάθεια για κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της εξοικονόμησης πόρων και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. του κλάδου Μετάλλων, όλο το παιχνίδι στην αποτελεσματική ανακύκλωση του αλουμινίου παίζεται στην αξιοποίηση του σκραπ που προκύπτει μετά τη χρήση. Για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας επεξεργασίας του post-consumer scrap έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες sorting, δηλαδή αυτόματες γραμμές διαλογής που ακολουθούν διάφορα βήματα για να εξασφαλίσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Στο πρώτο βήμα τα μέταλλα κόβονται στο μισό μέτρο και έπειτα τεμαχίζονται σε κομμάτια δέκα εκατοστών. Στη συνέχεια, ένας μαγνήτης αφαιρεί όλα τα σιδηρούχα από το σκραπ, ένα κόσκινο αφαιρεί σκόνες και ρινίσματα και μια συσκευή απομακρύνει όλα τα οργανικά υλικά, από πλαστικά μέχρι ξύλα και γυαλιά. Τέλος, ένα μηχάνημα ακτίνων Χ απλώνει το υλικό πάνω σε μια ταινία και ανιχνεύει την πυκνότητα του μετάλλου, ώστε να αφαιρέσει άλλα μη μαγνητικά μέταλλα που περιέχει το σκραπ, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. 
«Αυτή η διαδικασία διαλογής γίνεται στις εγκαταστάσεις μας και εξασφαλίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος», προσθέτει ο κ. Καρναχωρίτης. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε διαρκώς να ελέγχουμε την πηγή του σκραπ, και κάνουμε συνεχώς μελέτες και μικρορυθμίσεις ώστε να το καθαρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται, χάνοντας το λιγότερο δυνατό αλουμίνιο. Κατά βάση, αξιοποιούμε προφίλ αλουμινίου, καθώς επίσης καλώδια ή φύλλα τυπογραφείου. Σε συγκεκριμένες ποσότητες, προσθέτουμε και άλλα υλικά στο μείγμα, ανάλογα με το κράμα, για να πετύχουμε τις κατάλληλες προδιαγραφές».

«Πράσινο αλουμίνιο» Το μέλλον της αλουμινοβιομηχανίας Facebook Twitter
Φώτο.: Λευτέρης Γρηγορίου, Credits: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Πώς το δευτερόχυτο αλουμίνιο αποκτά δεύτερη ζωή

Το δευτερόχυτο αλουμίνιο που παράγεται σε βιομηχανίες ανακύκλωσης όπως η ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ., οι οποίες βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας παραγωγής προϊόντων ανακυκλωμένου αλουμινίου (αλυσίδα αξίας), προωθείται στην αγορά με τη μορφή ενδιάμεσων προϊόντων (κολόνες και πλάκες), για να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες μεταποίησης αλουμινίου, οι οποίες με τη σειρά τους είτε θα παραγάγουν τα τελικά προϊόντα είτε θα προωθήσουν το ενδιάμεσο προϊόν σε άλλες επιχειρήσεις που θα του δώσουν την τελική μορφή, επιτρέποντας στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο να έχει μια δεύτερη ζωή.

«Οι πελάτες μας βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Παίρνουν το μέταλλο και το πρεσάρουν, φτιάχνοντας τη διαμόρφωση που θέλουν για τα προϊόντα τους», εξηγεί ο κ. Γρηγορίου.
«Η κολόνα ανακυκλωμένου αλουμινίου, που αποτελεί το ένα από τα δύο προϊόντα ανακυκλωμένου αλουμινίου που παράγονται στην αρχή της αλυσίδας αξίας, διαφορετικών διαστάσεων και σύστασης, στο στάδιο της μεταποίησης περνάει από πρέσες για να παραγάγει μια σειρά προϊόντων, όπως προφίλ για κτίρια και αυτοκίνητα, αλουμινένιους σωλήνες κ.ά. Από την άλλη, η πλάκα ανακυκλωμένου αλουμινίου, που αποτελεί το δεύτερο προϊόν ανακυκλωμένου αλουμινίου που παράγεται στην αρχή της αλυσίδας αξίας, πρεσάρεται και γίνεται λαμαρίνα και αυτή με τη σειρά της παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων στην αγορά, όπως συσκευασίες, κουτάκια αλουμινίου, λαμαρίνες κ.ά.».

«Την πλάκα την πουλάμε σε εργοστάσια έλασης, κυρίως στην Ελλάδα, παρότι όλη η Ευρώπη μάς το ζητάει το προϊόν», εξηγεί ο κ. Γρηγορίου. «Οι πελάτες μας έχουν μεγάλα έλαστρα, που κάνουν το μέταλλο πολύ λεπτό, και έπειτα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν από λαμαρίνες για πλοία μέχρι κουτάκια αλουμινίου, τηγάνια και αλουμινόχαρτο οικιακής χρήσης. Οι πλάκες παράγουν ένα τεράστιο εύρος προϊόντων, τα οποία μεταξύ τους έχουν διαφορετική χημική σύσταση και προδιαγραφές σε πολλά διαφορετικά στοιχεία. Είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία. Ακόμα και το σώμα στο αλουμινένιο κουτάκι έχει άλλες προδιαγραφές χημικής σύστασης από τον πάτο του και άλλες για το ανοιχτήρι», προσθέτει. «Βεβαίως, το πιο σημαντικό είναι πως όλα αυτά τα εργοστασιακά προϊόντα είναι, με τη σειρά τους, πλήρως ανακυκλώσιμα και πως το δευτερόχυτο αλουμίνιο δεν χάνει τις ιδιότητές του».

Υπάρχουν ακόμα αρκετά αποθέματα βωξίτη, καθώς και άλλα κοιτάσματα που δεν έχουμε ανακαλύψει και που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ως πρώτη ύλη. Αλλά κάποια στιγμή, φυσικά, όλα θα τελειώσουν

Το μέλλον της βιομηχανίας αλουμινίου

Το δευτερόχυτο αλουμίνιο έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, καθώς η ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. καταπιάνεται με την παραγωγή του από το 1971. Η παραγωγή «πράσινου αλουμινίου» στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», από την άλλη, ξεκίνησε το 2018. «Είναι άλλο business από το πρωτόχυτο», σχολιάζει ο διευθυντής του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος». «Όπως εξηγήσαμε, η διαδικασία οδηγείται από το υλικό που έχεις διαθέσιμο και τη χημική του σύνθεση και κατάσταση. Στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» μπορέσαμε να πετύχουμε επανάτηξη 14.000 τόνων δευτερόχυτου αλουμινίου ετησίως χάρη σε μια σημαντική επένδυση που κάναμε», συμπληρώνει.

Ο κ. Καρναχωρίτης συμφωνεί πως η παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου είναι πράγματι μια διαφορετική και πολύπλοκη διαδικασία, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχουν και κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Το αλουμίνιο κάνει κύκλους, άρα, ανάλογα με το τι πωλείται κάθε χρόνο, μπορείς να περιμένεις ότι θα πάρεις και ένα ποσοστό πίσω ως ανακυκλώσιμο, ώστε να το εκμεταλλευτείς», εξηγεί. «Ταυτόχρονα, η παραγωγή δευτερόχυτου απαιτεί πολύ λιγότερη τεχνογνωσία. Το πρωτόχυτο δεν το τρέχεις έτσι απλά, για να δουλέψεις μια ηλεκτρόλυση θέλει τρομερές επενδύσεις και εξειδικευμένες γνώσεις. Το δευτερόχυτο είναι μεν άλλο business, αλλά το μαθαίνεις γρήγορα».

Και οι δυο άνδρες συμφωνούν πως το «πράσινου αλουμινίου» είναι αναμφίβολα το μέλλον της μεταλλουργίας και πως η ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου δεν είναι μόνο ζήτημα βιωσιμότητας αλλά και αυτάρκειας. «Σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά το ζήτημα», σχολιάζει ο κ. Γρηγορίου, αναφερόμενος στην πρόσφατη ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. «Συνειδητοποιούμε πως ως Ε.Ε. δεν έχουμε πρώτες ύλες. Δεν έχουμε, για παράδειγμα, μαγνήσιο. Παρότι υπήρχαν εταιρείες στην Ευρώπη που το παρήγαν, οι Κινέζοι μπήκαν στην ευρωπαϊκή αγορά με πολύ φθηνότερες εισαγωγές και τα εργοστάσια έκλεισαν».

«Εμείς, λοιπόν, ως χώρα, έχουμε τους βωξίτες, την αλουμίνα και την ανακύκλωση», καταλήγει ο διευθυντής του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος». «Και όλο αυτό το σύμπλεγμα που σας περιγράφω είναι που κάνει το αλουμίνιο πράσινο. Από την ανακύκλωση μέχρι την καθετοποιημένη διαδικασία και τις κοντινές μεταφορές και εξαγωγές που ελαχιστοποιούν τις εκπομπές, είναι ένα σύμπλεγμα βιώσιμο αλλά και απαραίτητο».

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM